DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

6 dragter under 7 kilo

Tekst og foto: Marko Wramén

Hvis du vil dykke for alvor i Danmark og året rundt, er der ingen vej uden om en tørdragt. For at hjælpe dig i gang, har vi testet seks dragter til omkring syvtusind kroner eller mindre. Som førstegangskøber af en tørdragt får du meget for pengene.

Der er mange sandheder om dykning. En af de mere sande er, at seriøs dykning i Danmark nærmest kræver, at man har en tørdragt. Tørdragten forlænger sæsonen fra et par måneder til hele året. Og hvert eneste dyk bliver behageligere og varmere, det kan jeg garantere. Men at købe en tørdragt er ofte en stor investering og der er meget at tænke på før købet.
For at gøre det lettere for dig, har vi lavet en test at tørdragter i den billigere ende af spektret. Vi kontaktede de skandinaviske generalagenter og bad dem foreslå en dragt, der kostede omkring eller under 7.000 kroner. Til testen samlede vi tre testdykkere med forskellige baggrunde. Da startskuddet lød en solskinsdag på Kullen, havde vi fået seks forskellige dragter med os – tre i neopren og tre i trilaminat. I løbet af to dage dykkede de tre testdykkere med hver dragt og fik på denne måde god mulighed for at sammenligne dem. Inden vi går ind på resultaterne, vil vi lige gennemgå tørdragtens detaljer.

Materiale Det første og måske største spørgsmål er hvilken type man skal vælge – neopren eller trilaminat? Valget er svært og minder lidt om valget mellem computerverdenens Windows og Macintosh. Det er både et spørgsmål om smag og om hvordan man anvender udstyret.
Neoprendragten er af samme isolerende materiale som våddragter. Det indebærer, at den er varm og god, hvilket er den største fordel. Ofte er neopren så varmt, at man ikke behøver særlig meget beklædning under den – dermed er der også sparet udgifter til underdragt. Man kan som regel nøjes med skiundertøj og/eller en fleecetrøje.
En ulempe kan dog være, at neoprendragten er lidt klodset. Neoprenet er varmt fordi det indeholder gasbobler, som isolerer godt. Jo dybere du dykker, jo mere bliver boblerne trykket sammen. Det indebærer, at neoprendragter bliver koldere og mister opdrift, når man går dybere. En måde at prøve at begrænse dette fænomen er at sammenpresse boblerne allerede på fabrikken. Det resulterer i et noget tyndere materiale, der ikke er så følsomt over for trykforandringerne, men som heller ikke isolerer lige så godt. Materialet kaldes compressed neoprene.
En anden ulempe med neoprendragter er, at de er tungere (hvilket kan mærkes, hvis du skal flyve og holde dig inden for flyselskabets vægtgrænser. Desuden tørrer den langsomt. På den anden siden er neoprenet meget fleksibelt, hvilket gør, at dragten kan sidde tættere og dermed forhindre luftvandring ud i benene.

Trilaminat Trilaminatdragten er gjort af forskellige kombinationer af vandtætte og slidstærke materialer, der ikke er varmeisolerende, men som holder dig tør. Ofte handler det om en kombination af tre forskellige materialer, deraf navnet trilaminat, men det kan også være lavet af gummi (som fx en del af Vikings tørdragter) og forskellige plastmaterialer. Dykker man med trilaminatdragt i koldt vand, skal man have en god og tyk underdragt, og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også