DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

7 kameraer til omkring 4.000 kroner

af John Bantin 20

Overvejer du fortsat at springe på den digitale kameraekspres? Et digitalkamera med undervandshus behøver ikke at koste en bondegård.

I gamle dage tog vi billeder og ventede i ugevis på at få filmen fremkaldet – kun for at konstatere, at resultatet var blevet elendigt. Den tid er forbi. I dag skyder vi fotos med mobiltelefonen og kan med det samme tjekke resultatet. Og at de skulle blive mislykkede, er slet ikke noget, vi kalkulerer med længere. Det samme gælder under vandet. For blot få år siden var et korrekt eksponeret og totalt skarpt billede en bedrift, der automatisk gjorde billedet værdigt til en fotokonkurrence. I dag går dykkere i vandet med bittesmå digitalkameraer i plastikhuse, der er så diminutive, at de dårligt kan rumme et halvt stykke rugbrød med leverpostej (angiveligt vandtætte til 40 meter). Vi regner med, at 100 % gode billeder er en selvfølge.
Det er overkommeligt at investere i sådan et kamera, der som minimum dokumenterer dit dyk og i bedste fald giver billeder af overraskende god kvalitet. Men ud over prisen, hvad er det så du bør lægge vægt på, når du vil finde det kamera, som kan dække dit behov? Den vigtigste overvejelse er nok, om der overhovedet findes et undervandshus til det kamera, du har i tankerne. Køb så vidt muligt kamera og hus samlet. Hvis du venter for længe med at købe huset, kan du risikere, at det udgår. Markedet udvikler sig med en forrygende hast. Nye kameraer udvikles så hurtigt, at selv om du køber den nyeste model i dag, så kan den blive erstattet med en nyere version fra Japan i morgen. Vi har udvalgt, hvad vi mener er de bedste kameraer med uv-huse som kan anskaffes for omkring 4.000 kroner – i skrivende stund! De fleste digitalkameraer kan i dag desuden optage et par få sekunders video. Den begrænsede videolængde sparer venner og familie for at skulle sidde i timevis og glo på blå undervandsoptagelser! Når det er sagt, så har vi faktisk valgt også at teste et videokamera, der også er i stand til at tage stillbilleder i en rimelig kvalitet.

Vidvinkel En vigtig ting ved undervandsfoto er at reducere mængden af vand mellem kameraet og motivet. Det betyder, at du skal så tæt på motivet som muligt og samtidig få hele motivet med ved at benytte den største synsvinkel, der kan opnås med dit zoomobjektiv. Kraftige teleobjektiver eller elektronisk zoom, der simpelthen forstørrer motivet, er nyttesløse i denne sammenhæng. Det vi er interesseret i, er hvor stort et synsfelt, vi kan opnå med optikken, og alle de kameraer, der er med i testen, har tilsyneladende den samme maksimale synsvinkel i deres zoomlinse. På nogle huse er det muligt at montere en vidvinkelforsats, der giver linsen et større synsfelt og gør, at du kan gå endnu tættere på motivet.

Kvalitet og hukommelse Mange fotografer er besat af megapixels – det antal digitale punkter som kameraet kan optage. Det har direkte indflydelse på hvor stor en forstørrelse og hvor store print, du kan lave af billedet, uden at punkterne bliver synlige. Men filtypen og hastigheden hvormed filen gemmes er også vigtigt, hvis du vil undgå...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også