DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Anders Nygren – drømmer om spækhuggere
Anders Nygren – drømmer om spækhuggere
Anders Nygren – drømmer om spækhuggere
Titel: Red angel Kamera: Nikon F100 i Subal-hus, Micro Nikkor 105 mm, Inon Z-22 ringblitz Film: Kodak VS Sted: Gullmaren, Skår Teknik: Natdyk i Gullmaren 2003. Det heftigste som jeg nogensinde har fundet i svensk farvand, og som bevæger sig utroligt fint i vandet. F8 1/250. Fotoet vandt førstepræmie i DAN Europé fotokonkurrencen 2004.
Anders Nygren – drømmer om spækhuggere
Titel: Reje på piskekoral Kamera: Nikon F100 i Subal-hus, Micro Nikkor 105 mm og 2ggrs telekonverter samt Inon forsatslinse og Inon Z-22 ringblitz Film: Fuji Velvia Sted: Maldiverne 2004 Teknik: Ekstrem makro med 31 forstørrelse. Udfordringen ved denne type fotos, er at lokalisere motivet, få det ind i kameraets søger og få et skarpt billede. En dybdeskarphed på kun få milimeter gør det til en svær udfordring.
Anders Nygren – drømmer om spækhuggere
Titel: Dykkeren Kamera: Nikon F100 i Subal-hus, Nikon 16 mm Fisheye samt to stk. Nikonos SB105-blitzer. Film: Fuji Velvia Sted: Smögen, 2002 Teknik: Udfordringen ved denne type foto er, at der ikke må være for meget blitz på forgrunden så det kommer til at se unaturligt ud. Jeg kan godt lide dybden i billedet med forgrunden, det enlige tangblad og dykkeren på revet længere væk.
Anders Nygren – drømmer om spækhuggere
Titel: War Fundy Kamera: Nikon F100 i Subal-hus, Nikon 16 mm Fisheye samt 2 stk. Inon Z-220 blitzer Film: Kodak VS Sted: Grisslehamn 2004. Teknik: F8, 1/15, minimalt blitzlys og lang eksponeringstid for at få så meget naturligt lys med som muligt, samt for at dykkerens lygte til at give samme følelse, som når man selv dykker med en lygte på et vrag.
Anders Nygren – drømmer om spækhuggere
Titel: Cool i pool Kamera: Nikon D70 i Subal-hus, Nikon 10,5 mm fisheye og to stk. Inon Z-220 blitzer Sted: Hotellets swimmingpool på de Kanariske øer, 2005 Teknik: Man bør altid have kameraet på sig! Et snapshot af min sønderfotograferede søn Erik på tre år som poserer og leger i poolen efter at være blevet bestukket med is. Konklusionen på dette er bestik altid modellen! Så synes vedkommende næsten altid, at det er sjovt at posere på et foto.
Anders Nygren – drømmer om spækhuggere
Titel: Kodak moment Kamera: Nikon F100 i Subal-hus med Nikon 20 mm samt Nikon 105 mm og to stk. Nikonos SB105-blitzer. Film: Kodak VS Sted: Pool i Stockholm Teknik: En dobbelteksponering, dvs. at man tager to billeder oven i hinanden. Først blev makrobilledet taget hvor filmæsken stikkes ned under overfladen og spejler sig i denne. Filmen køres derefter tilbage, man skifter objektiv, vender kameraet 180° og fotograferer dykkeren. Det svære ved dette er at kombinere de to eksponeringer så resultatet bliver OK. Fotoet vandt i den kreative poolklasse ved de Nordiske mesterskaber i 2003

Anders Nygren

– drømmer om spækhuggere

Ved vandfestivalen i 1995 landede Anders i en ”discover-scuba-svømmepøl” og så var han solgt. Han tog kurser, købte udstyr og var ude at dykke, men hvad derefter? Han mente hurtigt at dykningen blev lidt kedelig, hvis man bare svømmede rundt og så på fisk, vrag og andre dykkere. Der måtte være andet man kunne gøre under vandet.

– Vand er en stor udfordring i sig selv, men at skildre det, man oplever under vandet med et kamera, bringer udfordringen op på et højere niveau, siger Anders Nygren, der er 37 år og bor i Stockholm. På en rejse i Asien i 1997 var første stop Singapore og efter at have lavet et solidt hul i tegnebogen, stod han med sit første undervandskamera, et Nikonos V med tilbehør. Det gik derefter stærkt til Tioman Island i Malaysia, hvor han skulle teste underværket. At kameraet blev oversvømmet allerede på denne rejse nogle uger senere i Indonesien, har han fortrængt. Nogle kameraer senere endte han med Nikon F100, D70 og D200 i undervandshuse fra Subal. Hans favoritoptik er i dag et Nikon fisheye-objektiv samt makroobjektiver med telekonverter for at opnå ekstreme forstørrelser af små objekter. En ringblitz og vidvinkelblitzer fra Inon står for belysningen.

– Teknik betyder meget, men ikke alt, dog må man huske på, at hvis man ikke kender sit udstyr, så kan man heller ikke analysere sine billeder for at lære hvorfor de blev gode eller hvorfor de blev dårlige, siger Anders. Kan man desuden håndtere Østersøens mørke vand med dårlig sigt, bliver alt andet meget let, fortsætter han.

Anders fotograferer det meste han støder på fra vandoverfladen og ned efter, kameraet er altid med under dykning – også i svømmepølen og på badestranden. Det vigtigste er, at man er tilfreds med sine egne billeder, men det er kun herligt, hvis andre også er det.

Hans største drøm lige nu er, at få mulighed for at dykke med, og selvfølgelig fotografere, spækhuggere oppe ved Lofoten. En af de afgørende årsager til at han gik over til rebreather, er at han ikke vil skræmme følsomme dyr med sine bobler. For Anders handler det hele tiden om at opleve mere vand, tage flere billeder og skabe nye udfordringer.

Flere af Anders’ fotos kan ses på www.vattenbilder.com

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også