DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
Storslåede scenerier og uberørt natur møder den, der bevæger sig under vandet ved sydpolen.
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
Også for vidvinkelentusiasterne er Antarktis det rene slaraffenland. Isbjergene er både skulpturelle og monumentale. Mellem dem svømmer intensivt lysende orangefarvede småfisk.
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
Også over vandet er der store naturoplevelser og kameraerne bliver brugt flittigt.
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
En isfisk (Notothenia spec.) har som de fleste fisk ved Antarktis et ordentligt gab.
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
Tanglopper ved Antarktis findes i flere størrelser og farver.
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
Fiskefaunaen ved Antarktis er dårligt dokumenteret. Her er det en uidentificeret bathydragonide – formentlig fotograferet for allerførste gang nogen sinde.
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
En sydlig søelefant får sig en power nap. Gad vide hvad den drømmer om, med det smørede grin, den har på?
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
En æselpingvin ser sig ængsteligt omring. Dette er søleopardens jagtmarker.
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
Også over vandet er der store naturoplevelser og kameraerne bliver brugt flittigt.
Antarktis – verdens sydligste dykkevand
Et mål med turen var at få et billede af en søleopard, der jager pingviner. Det må siges at være lykkedes.
1 af 10

Antarktis

– verdens sydligste dykkevand

Tekst Eveline Crone-de Brabander, Elysia Productions Foto André Crone
Har vi lige forladt en location på en Hollywoodfilm? Det føles sådan. Overvældende isbjerge, pingviner, sæler, søleoparder – alt sidder indprentet på vore nethinder. Det vi har fået lov at opleve på vores dykketur, kan beskrives med ét eneste ord – fænomenalt.

For mange dykkere ville verdens sydligste kontinent nok være det sidste de tænker på, når de planlægger en dykkeferie. Det er koldt og forholdene er barske. Intet virker særligt tillokkende for normale ferierejsende. men vi satte virkelig pris på turen. Dykkestederne ved Antarktis er næsten helt uudforskede. De er både smukke og fascinerende. Hos os har rejsen indgydt respekt for den sårbare natur.

Kort historik
For ikke så længe siden kunne mennesker kun drømme om, at et sydligt kontinent overhovedet eksisterede. I mange år var der hidsige diskussioner blandt forskere om, hvorvidt dette kontinent overhovedet fandtes. Mange mente, at jorden måtte have en landmasse længst nede på den sydlige halvkugle. Der fandtes jo store landmasser oppe i nord. Det ville være rimeligt, at der var noget tilsvarende nede i syd – for balancens skyld.
Store ekspeditioner blev udrustet for at finde det mystiske, ukendte kontinent. Portugiserne opnåede det første resultat. Under en ekspedition beviste de, at man kunne sejle rundt om Afrikas sydspids. Senere opdagede man desuden sundet syd for Ildlandet i Sydamerika.
Opdagelserne var betydningsfulde. Men med dem øgedes mystikken blot omkring det forsvundne kontinent. Søfarerne havde troet, at det forbandt Afrika, Sydamerika og Australien med hinanden. Men hver ny ekspedition beviste i stedet det modsatte!
Forskerne mente dog stadig, at et sydligt kontinent måtte eksistere. Men de sydlige farvande var omgivet af skrækhistorier om snestorme, drivis og tyk tåge. Eftersøgningen fortsatte alligevel gennem flere generationer. I midten af 1800-tallet vågnede interessen igen. Det lykkedes for eventyreren James Clark Ross at foretage en verdensomsejling på den sydlige halvkugle. Men til sidst svigtede heldet ham. Hans skib blev fanget i pakisen. Denne del af Sydhavet kaldes i dag Ross Dependency. Han nåede således aldrig selve sydpolen, men han var den første, der nåede så langt sydpå.
Senere kom opdagelsesrejsende som Robert Falcon Clark Scott, Ernest H. Shackleton og Roald E.G. Amundsen. De forsøgte at slå hinanden i kapløbet om at nå sydpolen. Men hvem  af dem ville skrive historie? Til sidst lykkedes det for nordmanden Roald Amundsen. Han var den første, der nåede den geografiske sydpol.

Drakestrædet
Selv i vores moderne tidsalder tager det lang tid at komme fra Europa til Antarktis. Rejsen går til Argentina via Buenos Aires og til Ushuaia, som er verdens sydligst beliggende by. Derfra er der endnu to dages sørejse til kontinentet Antarktis. Efter et kort ophold i Ushuaia, begav vi os til søs. To døgn senere kunne vi se de nordligste udposter af Antarktis.
Sejlturen førte os gennem en berømt del af Sydhavet – Drakestrædet. Strædet er berygtet for sit lumske vejr. Der hersker voldsomt uvejr og høje bølger. Tidligere århundreders søfarere kunne ikke komme igennem her. Selv i dag er det en risikabel affære.
De...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også