DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
Skriners flotte profil taget lidt fra bagbords side. Herfra ser man tydeligt hendes slagside og slanke figur. En smuk skonnert på et smukt sted ved siden af Blå Jungfrun.
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
Den nye vragdykkerbåd Arcansas på Øland er solidt bygget og har masser af plads om bord.
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
På Skriner er der stadig mange løsfund. De er sjove at stoppe op ved, og de giver desuden vraget en frisk fornemmelse.
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
Vraget Skriners fantastiske agterstævn med sine smukke ornamenter. Jeg udforskede også den flotte stævn, men jeg søgte mest efter gode kameravinkler, hvilket er et fund i sig selv.
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
Den fotogene Hantverkarens statelige stævn med kæderne dinglende på hver sin side. Det er en stor båd med masser af muligheder for at fotografere lækre vragbilleder.
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
En glad vragdykker nyder solnedgangen efter dagens sidste dyk. Så bliver man jo ekstra glad, når der dufter af mad efter et langt dyk.
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
Magnus Persson tjekker overbygningen på smukke Lilly. Vi så ret omhyggeligt efter, men spritlasten glimrede ved sit fravær.
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
I andet lastrum på Lilly står denne Professor Balthazar-maskine, som garanteret har været den pumpe, der skulle holde Lilly flydende, da hun blev bugseret.
Arcansas – på vragsafari omkring Øland
Lilly ligger som et Anders And-vrag på lys sandbund og velsignes ofte med god sigt. Her er det stævnen med det enorme anker på bagords side.

Arcansas

– på vragsafari omkring Øland

En sensommeraften stod vi på en cementkaj i Bödas havn. Vi løftede blikkene opad, og deroppe, indrammet af nattehimlen, så vi bådens bro. Jeg måbede over vragdykkerbådens enorme størrelse. Min makker Persson forsøgte at få sit mentale billede af renoveringsobjektet Arcansas, som han tidligere havde set, til at hænge sammen med den guldglinsende båd, som vuggede foran os. Ildsjælen Hasse dukkede op på platformen med et bredt smil. Instinktivt vidste jeg, at dette blev en interessant jomfrutur med Ølands nye vragdykkerbåd.

Hasse Johnsson startede dykkercentret Long Island Divers, LID, i Byxelkrok på det nordlige Øland i 1993 og anvendte i lang tid en fin fiskerbåd, der hed Midland, når han skulle med vragdykkere ud på de førsteklasses ølandske vrag. I oktober 2007 faldt han over nordsø-trawleren Arcansas. Når noget kaldes for et renoveringsobjekt, skal man jo altid være på vagt, men Hasse så forbi advarselslamperne. Han så i stedet en perfekt dykkebåd. Magnus Persson, min makker på denne tur, var sammen med ham, og han så noget helt andet. Kort sagt var Hasses vision lige så stærk, som den var skør, men han involverede sig fuldt ud i projektet Arcansas. Det har taget ham og mange af hans kollegaer, venner og familie to et halvt år med dedikeret og hårdt arbejde at forvandle renoveringsprojektet til visionen – en totalrenoveret ekspeditionsbåd i stål, som garanteret tåler barske dage til søs, og som har godt med plads om bord.

Ni knob
Vores første morgen blev velsignet med et fantastisk vejr. Lidt vind og strålende sol, sådan som det ofte er om sommeren heromkring. Arcansas forlod Böda og drog nordpå i adstadige ni knob, mens vi spiste en solid morgenmad. Der er en bardisk, som adskiller salonen fra kabyssen, hvilket giver en åben og hyggelige stemning. Marta, Hasses kone, som tog sig af kabyssen på turen, understregede, at dykning ikke er noget for hende!
Efter morgenmaden holdt Hasse en grundig orientering om båden, hvor vi blev vist rundt på skibets tre forskellige dæk. Øverst finder man et enormt stort soldæk og broen. På niveau to, eller hoveddækket, finder man kabyssen, salonen med sofa og tv, toiletter og bad. Hoveddækket har også en såkaldt crew-afdeling med køjer og personalekøkken. Under dækket er der seks tomandskahytter. Agterud på hoveddækket kommer man ind i det store omklædningsrum.
Det var på tide at rigge udstyret til, og vi pakkede alt vores grej ud i ro og mag. Det var en luksuriøs følelse med så meget plads om bord på en båd. Lige udenfor findes et lige så rummeligt dykkedæk, hvor vi snart riggede vores udstyr til i solen. Jeg spurgte Hasse, hvad idéen med Arcansas’ 12 gæster og en besætning på fire havde været?
– Tja, tanken var at bygge en dykkebåd ud over det sædvanlige med komfort, god mad og god dykning. Vi vil holde vragekspeditioner rundt om hele Øland. Men vi kan jo også sejle andre dykketure i resten af Sverige, ja hele Norden. Men nu starter vi ved Øland.
Al udrustning lå snart klar, da vi rundede Ølands nordlige spids og gled ind i sundet. Hasse rettede stævnen mod nationalparken Blå Jungfrun. Med en stor kop kaffe på broen og fin udsigt nærmede vi os en rød granit-ø i det nordligste Kalmarsund. Blå Jungfrun, eller Blåkulle som øen også kaldes, rummer mange myter med sin labyrint, stenforbandelser, sagn om heksesabbatter og trolddom. Med til historien hører, at øen i 1925 blev købt af Torsten Kreuger, bror til den svenske industrialist Ivar Kreuger. Han forærede...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også