DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Bali – Variationernes ø
Manta Point på Nusa Penida lever op til sit navn. Her er der gode mulighed for at møde mantaer.
Bali – Variationernes ø
Den stationære stime med hestemakreller møder dig ofte, når du dykker ved Tulamben.
Bali – Variationernes ø
Båddykning ”Bali style”. Dykkerudstyret trænges i den lille udriggerkano, som faktisk er en glimrende dykkebåd, hvis ikke bølgerne går for højt.
Bali – Variationernes ø
Pink squatlobster hedder den på engelsk, men hvad skal man kalde den på dansk? Punk-hummer, måske?
Bali – Variationernes ø
Hvis man ser ordentlig efter i søanemonerne får man ofte øje på porcelænskrabberne.

Bali

– Variationernes ø

Tekst og foto: Stefan Beskow
Pokkers også! Flere bandeord af mindre lødig karakter farer gennem mit hoved som hvirvelvinde. Boblerne pibler sagte ud fra min ene blitz og stiger til overfladen i det varme tropiske vand. Jeg følger boblerne til overfladen og går bedrøvet op på stranden, hvor jeg hurtigt tørrer mig og åbner blitzer. Et par dråber havvand rinder ud, men faktisk mindre end jeg frygtede. Måske kan man ...

Et par minutter senere befinder jeg mig 30 meter under overfladen i fuld gang med at fotografere pygmæsøheste. Begge blitzer fungerer nu takket være en hurtig redningsindsats med noget gammelt papir, som jeg fandt på stranden. Jeg smiler bredt til Ronnie og Mia, som overrasket så mig afbryde dykket og lige så overrasket ser mig vende tilbage efter nogle minutter. Et billeder senere svømmer jeg roligt fra vraget Libertys forende og følger skibets konturer ud mod lidt dybere vand. En stor presenning ligger og flyder en snes meter væk. Eller er det en presenning? Bandeordene farer igen gennem hovedet, men denne gang er det af glæde. En klumpfisk! Den er omkring tre meter stor, denne mærkelige kolos, der ligger og lader sig pudse af diverse fisk.
Disse oplevelser er på en måde typiske for dykningen på Bali. Du ved aldrig, hvad der dukker op under et dyk – alt kan ske og jeg mener virkelig alt. Bali, som er Indonesiens mest populære turistmål, ligger midt i verdens mest artsrige hav. Selv om turisterne er mange, så holder de især til på de sydlige dele af øen, omkring standerne Kuta, Nusa Dua og Sanur. Andre dele af øen er betydeligt mere rolige.

Stærke strømme fører hele tiden næring med sig til, så alle indbyggere på revene og mangfoldigheden er ganske enkelt formidabel. Desuden er variationen på dykkestederne enorm. Fordelt over et areal, der omtrent svarer til det dobbelte af Fyn, finder man alt fra afslappede dyk i beskyttede miljøer og flotte koralrev på skrånende bunde, til dyk i fire knobs strøm, hvor korallerne vokser betydeligt mere sparsomt netop på grund af strømmen, der gør det svært at få fodfæste. På grund af øens relativt ringe størrelse kan du faktisk dykke på stort set hvilket sted, du har lyst til under en dagtur, selv om det er betydeligt mere afslappet at bosætte sig i nærheden af dykkestederne og tage udgangspunkt derfra. Mange har længe betragtet lidt betragtet Bali som et stop på vej mod andre, mere velkendte dykkeområder i Indonesien. Men på det seneste har øen haft held med at vende billedet og den er blevet en dykkedestination, som står på sine egne ben. Måske tænker du, at revene er smukkere på de andre, mere utilgængelige og eksotiske destinationer. Men hvis du giver Bali en chance, vil du også her finde smukke rev og et marint liv, som definitivt giver Indonesiens mere navnkundige dykkedestinationer kamp til stregen.
Man kan med en vis generalisering inddele Balis dykkesteder i tre områder. Østkysten, søsterøerne Nusa Penida og Nusa Lembongan og sidst, men ikke mindst nordkysten.

Østkysten
Det føles sommetider som om, at Balis østkyst er ét eneste langt dykkested. Stederne afløser hinanden og det er her, at nogle af de bedste steder findes. Det uden tvivl mest velkendte og en personlig favorit, er den lille bugt i Tulamben. Her ligger Sydøstasiens måske mest velbesøgte vrag, som er et gammelt Libertyvrag fra anden verdenskrig. Vraget lå fra begyndelsen...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også