DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Baltic Tech – Teknisk dykkekonference i Nordpolen
Et imponerende opbud af primært polske udstyrsproducenter udstillede på konferencen.
1 af 1

Baltic Tech

Teknisk dykkekonference i Nordpolen

Tekst: Jesper Kjøller Billeder: Adam Sieczkowski

Efteråret 2010 var en stor sæson for alle med interesse i teknisk dykning. Inden for få uger var der hele to spændende konferencer i Nordeuropa. I DYK12/2010 kunne du læse om Eurotek i Birmingham, det fandt sted midt i oktober. Men knap var den overstået, før vi satte kursen mod Baltictech-konferencen i Polen.

Den polske havneby Gdynia er i dag vokset sammen med nabobyerne Gdansk og Sopot, der tilsammen udgør et område, som polakkerne kalder Trójmiasto – de tre byer. Det er her den polske dykkeverden har sin hovedstad med adskillige udstyrsproducenter og dykkercentre i området, hvor der er god adgang til den sydlige Østersø. Det er således et oplagt sted at afholde en teknisk dykkekonference, og det er fjerde gang, at Baltic Tech finder sted her. Det er et imponerende arrangement, der tiltrækker dykkere fra fjern og nær – ikke mindst på grund af et imponerende line-up af internationale foredragsholdere.
De tre foregående år har budt på gradvist større og mere ambitiøse konferencer, og interessen fra delegerede og udstillere har været stigende, så det var med nogen spænding, at arrangørerne i november 2010 slog dørene op for årets Baltic Tech. Det var noget af en satsning at invitere en håndfuld af den tekniske dykkeverdens største celebriteter, og ikke mindst så tæt på konferencen i Birmingham (der kun finder sted hvert andet år). Men al usikkerhed blev gjort til skamme – fremmødet var massivt, og stemningen var i top.
Den officielle velkomst blev foretaget af arrangøren Tomasz Stachura fra tørdragtsproducenten SANTI samt af Gdynias viceborgmester Boguslaw Stasiak, som selv er en erfaren dykker.
Derefter gik huledykkeren Casey McKinley på scenen med sit foredrag om udforskningen af hulerne i Florida under Woodville Karst Plain Projects faner. Han fremhævede værdien af teamwork og en standardiseret tilgang til udstyr og procedurer som et af nøgleaspekterne i den succes, som WKPP har haft med at forbinde og udforske de enorme hulesystemer, der gennemhuller undergrunden i det nordlige Florida. De rekordlange dyk, som han udfører sammen med makkeren Jarrod Jablonski, indebærer op til 12 timers udforskning på en gennemsnitsdybde på 90 meter med efterfølgende dekompression på 17-18 timer! Mange tilhørere ville vide, hvordan man får tiden til at gå på så lange dyk. Casey forklarede, at han havde gjort det så ofte, at det ikke længere var noget, han tænkte over ­­– tiden gik hurtigt, mente han.
Og jeg, der synes, at 45 minutters deko er ulidelig langt og kedeligt …

På polsk
Der var to parallelle foredragssale på hotellet, hvor konferencen fandt sted. I den store sal blev de engelske foredrag simultantolket, så de, der havde behov for det, kunne få et headset med polsk tale i. Ret imponerende serviceniveau.
I det mindre foredragslokale foregik der mange spændende præsentationer og workshops, men da der ikke var tolke, der oversatte fra polsk til engelsk (eller dansk!), måtte jeg desværre gå glip af mange interessante titler som: Paweł Hyjek: Underwater photography – how to get started, Sebastian Popek: Diving expedition planning, Wojtek Filip: Proper care for diving equipment, Łukasz Piórewicz: Gas planning during diving expeditions, Agata Miro: Warm up techniques before high-impact...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også