DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Eilat Shoot-Out 2009 – Rapport fra vinderne i DYK
Epson Red Sea-konkurrencen fandt sted for femte år i træk. Den omfatter dels en indsendelsesdel (Images of the World), som er åben for alle, samt en ”på stedet”-konkurrence (Eilat Shoot-Out).
Eilat Shoot-Out 2009 – Rapport fra vinderne i DYK
Stakittet ved Manta Diving Club var et udgangspunkt for de fleste dyk i ugens løb. Her blev omkring 1000 dyk startet og afsluttet af mindst 100 dykkere i konkurrenceperioden, dog ikke samtidigt.
Eilat Shoot-Out 2009 – Rapport fra vinderne i DYK
Fredriks billede af koralbars (Epinephelus fasciatus) med en lille pudsefisk vandt førsteprisen i Best Single Entry. Han lå stille i 15 minutter og tog 15-20 billeder, hvoraf dette blev det bedste.
Eilat Shoot-Out 2009 – Rapport fra vinderne i DYK
Denne lilla jomfrufisk (Dascyllus marginatus), var meget almindelige i fingerkorallerne. Fredrik tog billedet med et 60 mm Micro-Nikkor + 2x Kenko-konverter.
Eilat Shoot-Out 2009 – Rapport fra vinderne i DYK
Papegøjefiskerne var ikke sky, og de fortsatte med deres sysler. Jonas syntes, at det var et stort plus at have en makker, der kunne agere model.

Eilat Shoot-Out 2009

– Rapport fra vinderne i DYK

Tekst og Foto Fredrik Ehrenström og Jonas Thormar

And the winner is... Spændingen var stor til præmieoverrækkelsen. Hvilke billeder havde konkurrenterne formået at komponere i løbet af tre dage? Hvilke billeder havde dommerne valgt at præmiere? Og vigtigst af alt – er et af dem mine? Uanset hvad, havde det været en fantastisk uge. Dykning i tropiske temperaturer gør jo alle glade, og når undervandslivet tilmed trives som her i den israelske del af Rødehavet, bliver det ikke bedre. Bortset fra, hvis man oveni vandt en check på 10.000 $!

Efter at vi vandt henholdsvis den danske og svenske konkurrence i DYK i løbet af sommeren 2009, var det nu tid til at udnytte vores gevinst. En rejse til Eilat, hvor vi skulle deltage i yderligere en fotokonkurrence i form af en såkaldt shoot-out, hvor man har begrænset tid til at tage billederne. Vi var sammen med ca. ti andre fotografer, der ligesom os havde vundet konkurrencen i deres hjemlande, og med mindst 100 andre fotografer (de fleste israelske), som betalte et mindre beløb for at deltage.
Rejsen til Israel gik via Aqaba i Jordan, som ligger bare få kilometer fra Eilat. Bortset fra en langsommelig grænsekontrol til Israel forløb alting fint. Det tog mere end en time at få kontrolleret vores fire tasker, idet hvert eneste objektiv blev åbnet og undersøgt. Medpassagererne var mildest talt overraskede (og irriterede?). Samme grundige tjek skulle de andre udenlandske deltagere også gennemgå inden deres ankomst til Israel.
Førstedagen brugte vi på træningsdyk. Temperaturen i vandet var behagelige 26°C i november måned, så det gik fint med tre mm-dragt. Fredrik har været i Eilat 12 gange tidligere, mens det var første besøg i denne del af Rødehavet for Jonas. Det var en positiv overraskelse for os begge. Korallerne var velbevarede, og fiskene langs Israels ti km lange kyststrækning ned til Taba i Ægypten er fotogene – de er vant til dykkere. Alle gylterne og papegøjefiskene var upåvirkede af vores tilstedeværelse, og specielt de store kostehalede gylter (Cheilinus lunulatus) nærmest opsøgte dykkere. Pudsestationer var der også mange af. Fisk var derfor oplagte motiver til konkurrencedagene, men der skulle også vise sig at være mange andre interessante motiver.

Snorkelvagter
Samme aften var der teknisk møde, hvor reglerne for konkurrencen blev gennemgået. Først reglerne for naturreservatet. Da Israel bare har få kilometer kyststrækning til Rødehavet, ønsker de at passe godt på dem. Normalt er det fx ikke tilladt at røre sandbunden, men der blev givet dispensation til konkurrencedeltagerne. Al anden fysisk kontakt, såsom at stabilisere sig på en sten med en enkelt finger, var bandlyst. Snorkeldykkende vagter fra reservatet svømmede rundt i området og holdt øje med alle dykketurister og foto-deltagerne, som let kunne identificeres på store armbind med deltagernummre. I konkurrencen var reglen, at alle skulle downloade dagens billeder hos arrangørerne efter endt dykning. Og det var ikke tilladt at slette billeder under dykning eller inden download. Det var dels for at sikre, at billederne ikke var billedmanipuleret, men også for at kunne tjekke, om deltagerne havde manipuleret med miljøet – fx ved at flytte eller skræmme deres motiver. Det var regler, som vi begge syntes var positive for at sikre fair konkurrence og beskytte miljøet.
Dagen efter begyndte selve konkurrencen. Fredrik fandt sammen med Mikko Saareila fra Finland, som han havde som fast makker resten af tiden i Eilat....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også