DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fiji – ansigt til ansigt med tyrehajer
Hajen har eksisteret i oceanerne i 400 millioner år, men er i stor fare for at blive udryddet i løbet af vores generation på grund af hajfinnesuppe. Mange frivillige organisationer arbejder nu for, at verden skal åbne øjnene for overfiskeriet.
Fiji – ansigt til ansigt med tyrehajer
Palmeomkransede kridhvide sandstrande og azurblå laguner – på Fiji er der ægte sydhavsø-atmosfære.
Fiji – ansigt til ansigt med tyrehajer
Efter at tyrehajerne og de største fisk er blevet fodret på 30 meter, bliver de smukke og lynhurtige grå revhajer på lidt lavere dybde.

Fiji

– ansigt til ansigt med tyrehajer

Tekst og foto: Lill Haugen
Dykkeren med den gule hætte står alene på havbunden med et stykke frosset fisk i hånden. En tre meter lang basse suser frem mod ham og åbner kæberne, spækket med skinnene rovdyrtænder. Hajen tager blidt fisken fra mandens hånd og svømmer tilfreds videre. Hajhviskeren Rusi ved, hvordan tyrehajer skal behandles.

Efter at have hersket over oceanerne i 400 millioner år, er hajerne nu truet af omfattende overfiskeri, forurening og levesteder, der bliver indsnævret. Hajerne er på hastig tilbagegang. Dykning med hajer er desværre efterhånden blevet en sjældenhed – men så meget desto mere populær.
Hajdykning er blevet en af Fijis mest unikke turistattraktioner og dermed er Fiji blevet en af verdens bedste hajdykningsdestinationer.
Heldigvis har Fijis oprindelige population en traditionel kulturel respekt for hajer. Som en konsekvens af det, er bestanden af hajer langs kysten relativ intakt og her finder man arnestedet for et af verdens mest fantastiske hajdyk – the Fiji Shark Dive. Her kan dykkere komme ansigt til ansigt med op til otte forskellige hajer på ét og samme dyk, bare en kort køretur fra hovedstaden Suva.
Båden stopper på Shark Reef og mandskabet kaster med det samme gamle fiskerester i vandet. Sekunder senere basker og sprutter det i overfladen. Med et bredt smil erklærer skipper og hajfodrer Manasa ”Papa” Bulivou hajdykket for åbnet. Og høflig som altid: – Vær så god, damerne først! Spændte dykkere vakler nervøst mod åbningen i rælingen, og hopper ud det klare blå Stillehav, der for en kort bemærkning er forvandlet til en hektisk fiskesuppe, hvor store fisk jager forventningsfuldt i en stor cirkel.
Vi ender på bunden på 16 meters dybde, sammen med 10-12 andre dykkere, hvor vi venter bag en lav mur af død koral. Erfarne dykkere og grønskollinger sidder side om side – alle er lige spændte på, hvad der skal ske.

Dårligt rygte
Vi snakker trods alt om tyrehaj (Carcharhinus leucas), en af verdens mest frygtede hajer. Op til 3,5 meter lang og med en kampvægt på 250 kilo er den rangeret som en af de tre farligste hajer på jorden. Den har været involveret i flere angreb på mennesker, inklusive dykkere. ”Matadoren” Rusi, manden med den gule hætte, er let genkendelig på alle billeder fra dette specielle dyk. Han står alene på den anden siden af muren. Han pakker et par frosne fiskehoveder ud, og de bliver øjeblikkelig slugt af den glubske fiskestime, som river småbidder af maden med sig. Men fiskene er bare publikumsopvarmning før hovedrolleindehaveren. Den ”frygtelige menneskeædende haj”, entrer scenen.

Tænder og bobler
Vi skal ikke vente så længe – få sekunder senere er den første haj på plads. Den højgravide tyrehaj er over tre meter lang og glider rolig ind fra venstre. Hun stopper op, napper forsigtigt i et stykke fisk i hånden til Rusi. Derefter svæver den i sin fulde længde knap en halv meter foran ”publikum”. Hun blotter fornøjet de skarpe tænder, mens hun tygger på fangsten. Og forsvinder. Store øjne lyser nu i maskerne, og en sky af bobler eksploderer fra dykkerpublikummet, som trækker vejret noget hurtigere end de plejer. Wow! Næste haj i køen er allerede fremme, og så endnu en, og endnu en. Jeg sidder i midten i kaosset, foran publikum og lige...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også