DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Hulerne i Florida er ikke helt så flot dekorerede som fx i Mexico. Her lægger Andreas og Johan line på vej ind i Peacock.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Skiltet, der skal advare dykkere, som ikke har den fornødne uddannelse i at bevæge sig længere ind, markerer overgangen fra cavern (grotte) til cave (hule).
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Normalt siger man jo, at der ikke må være bobler på billedet, men når sigten er så god som i Flordias huler, tilfører boblerne endnu en dimension. Uden dem, kan man jo ikke se vandet ...
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Ginnie Springs forkæler dykkere med solide trapper med skridsikker belægning – det er med til at gøre huledykningen i Florida til verdens mest tilgængelige.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
Sigten i Santa Fe River er så god, at man nærmest kan tælle bladene på trækronerne oven over.
Florida Cave Country – hvor solen aldrig skinner
I den åbne del af Ginnie Springs kan alle være med. Sigten kan måle sig med Islands Silfra-sprække, der normalt omtales som verdens klareste vand.

Florida Cave Country

– hvor solen aldrig skinner

Tekst og foto Jesper Kjøller
Når man huledykker i Florida, kan det ikke undgås, at man fornemmer dykkehistoriens vingesus. Her har den tekniske dyknings vugge stået, og talrige huler, gange og passager i hulesystemerne er opkaldt efter koryfæer, der har udforsket og kortlagt dem. Floridas Cave Country byder på en infrastruktur, der gør huledykning lettilgængelig og effektiv.

Jeg er lidt presset. Jeg føler mig lidt som en bjergklatrer. Jeg hænger fast med det yderste af fingerspidserne, mens jeg kigger efter det næste sted, jeg kan få fat i underlaget og trække mig videre. Men der en næppe mange klatrere, der ligesom jeg har et tungt dobbeltsæt på ryggen. Jeg er på vej gennem en lavloftet passage, der kaldes The Lip i Devils Cave. På dette sted i Ginnie Springs er flowet i systemet så kraftigt, at pull and glide-teknikken er den eneste brugbare metode. Finnerne gør ikke meget gavn. Hvis jeg giver slip, er de sidste mange minutters asen og masen spildt. Det er jo ikke første gang, jeg befinder mig i stærk strøm, men inde i en hule er det bare noget helt andet. Et kort øjeblik kan jeg føle panikken forsøge at stikke sit grimme ansigt frem, men jeg samler mig et par sekunder, får ro på vejrtrækningen og begynder langsomt og metodisk at arbejde mig fremad centimeter for centimeter. Jeg er omhyggelig med ikke at dreje hovedet for meget til siden, da vandpresset ellers vil skubbe til min maske, og jeg ønsker, at jeg havde skruet følsomheden på min regulator lidt ned. Vandet trykker på purge-knapppen, så den er på grænsen til at freeflowe. 

Efter hvad der føles som en evighed lykkes det mig at komme igennem den smalle passage og strømmen aftager på den anden side, hvor hulen igen udvider sig. På tilbagevejen ud af hulen, går det selvsagt noget lettere at passere The Lip – lad os bare sige, at jeg nu ved, hvordan det føles at blive spyttet ud af en hule …

Florida på to do-listen

Når der gælder huledykning, er der især tre områder på verdenskortet, der tiltrækker sig opmærksomhed. Mange europæiske dykkere får deres første erfaring med huleudforskning i departementet Lot i sydvestlige Frankrig. Men hulerne i Frankrig er ofte lidt utilgængelige og ikke sjældent skal man forcere en pløjemark eller kravle over et stengærde i fuld udrustning for at komme frem til hulen. Hvis man vel at mærke overhovedet kan finde et sted at parkere sin bil.

Så er det lidt lettere i Yucatan-halvøen i Mexico, hvor hulerne ofte drives af private lodsejere, der tager betaling fra dykkeren, som til gengæld nyder godt af lidt faciliteter. Der kan være (primitive) toiletter, picnic-borde, omklædningshytter, trapper ned til vandet og lettere adgang til hulerne. 

Men i Florida er det hele for alvor sat i system. Vel koster det en skilling at dykke i hulerne, men pengene er godt givet ud. Brede trapper med skridsikker belægning ned til et godt stykke under vandet, solide opsatser til dobbeltsættene, tørrestativer til dragter og toiletfaciliteter, der gør rastepladser på europæiske motorveje til skamme. Jeg har allerede huledykket i Frankrig og Mexico (se DYK 12/2010 og DYK juni 2011 eller www.dyk.dk), så huledykning i Florida stod højt på min to do-liste.

Verdens største branchemesse for dykning holdes hvert år skiftevis i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også