DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Slangebeskytterne kan skjule ophobet snavs og anløbne detaljer. Træk dem forsigtigt tilbage og efterse indenunder.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Sug forsigtigt i mundstykket med hullet i førstetrinnet lukket. Hvis der er ”hul igennem”, er der noget galt.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Slidte O-ringe i svirvlen på manometeret er lette at afsløre. Få dem skiftet, hvis de bobler.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Sæt tryk på systemet og se efter bobler i køkkenvasken.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Feederslangen skal kunne glide på og af med et klik og uden brug af vold.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Når du skal vådteste dit udstyr, er det en fordel at bruge en lille pony-flaske, så du ikke skal stå og bakse med et dobbelt 15-sæt på køkkenbordet.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Efterse hver af rillerne i inflatorslangen og se efter mørnede områder.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Efterse dumpventilen og sørg for, at snoren ikke er flosset. Udskift den om nødvendigt.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Inflatorenheden kan gå løs fra den rillede inflatorslange. Efterse elektrikerstrippen, der holder den fast.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Feederslangen skulle gerne glide af og på – uden brug af magtanvendelse.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Tjek at luften flyder jævnt, når du trykker inflatorknappen ned og stopper øjeblikkeligt, når du slipper.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Stræk materialet i manchetterne for at se efter svage steder eller sømme, der er ved at give fortabt.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
Tørdragtsstøvler af gummi bliver møre efterhånden. Er det på tide at skifte dem ud?
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
En knækket rem kan ødelægge en hel dykkedag. Se efter revner og sprækker, der kan ende med at gå over.
Grejsyn – gå ikke ned på udstyret
O-ringe må ikke have klumper af silikone – de skal blot være blanke og smidige, så de kan spile sig ud i rillen, når de kommer under tryk.
1 af 16

Grejsyn

– gå ikke ned på udstyret

Af John Liddiard
Uanset om dit udstyr har været opmagasineret hele vinteren, eller om det har været sporadisk i brug, er foråret en god anledning til at se det efter i sømmene inden højsæsonen sætter ind. Vi guider dig gennem eftersynet og viser dig, hvordan du tjekker om dit grej er i orden, inden du eventuelt indleverer det til service.

Overvintret udstyr har det med at udvikle problemer og defekter, selv om det ikke har været anvendt i et stykke tid – eller måske netop derfor. Desuden er der sikkert også en del småskavanker fra sidste sæson, som du har levet med, men som trænger til at blive udbedret én gang for alle.
Det er vigtigt at kende sine begrænsninger. Hvis du hører til typen med ti tommelfingre, der får åndenød ved tanken om at samle en IKEA-reol, skal du måske overlade de mere komplicerede operationer til andre. Men har du bare en lille smule håndværkerblod i årerne, er der en del, du kan gøre selv.
Når det gælder servicering af dit regulatorsæt, din BCD og dine instrumenter samt andet teknisk udstyr, er det naturligvis ikke meningen, at du selv skal gå i gang med at splitte det ad. Men inden du sender grejet til service, er der en række kontroller, du selv kan udføre. På det mindre tekniske udstyr som fx dragt, maske, finner og det øvrige grej, er der mange eftersyn og småreparationer, du sagtens selv kan lave.

Regulatorsættet
Dit regulatorsæt skal efterses af en autoriseret servicetekniker én gang om året, eller efter hundrede dyk, hvis du dykker meget. Teknikeren vil skille det ad, afkalke og om nødvendigt udskifte sliddele som filtre, stempelsæder og O-ringe. Men før du sender grejet til service eller mellem to eftersyn, er der en del udvendige kontroller, du kan foretage.
Efterse slangerne for ridser, huller og revner, især i enderne, hvor slangerne går ind i metalmanchetter. Hvis slangerne er dækkede af slangebeskyttere, så træk dem tilbage og undersøg indenunder dem. Disse steder er godt nok beskyttede, men eventuelle problemer er også skjult. Der er dykkere, der undgår slangebeskyttere af samme årsag, men jeg foretrækker at beskytte slangerne i enderne, og efterse dem fra tid til anden.
Hvis du skal bruge lidt kræfter for at trække beskytteren tilbage, er det som regel lettest at dreje den, mens den stadig sidder på førstetrinnet. Vrid den med uret, mens du trækker, så slangen ikke skruer sig løs i processen. Hvis den sidder for stramt, kan det hjælpe at plaske lidt varmt sæbevand over slangen. Hvis den stadig ikke giver sig, så lad den ligge i blød, uden at førstetrinnet bliver vådt. Hvis den stadig ikke kan komme løs, har du valget mellem at skrotte slangen, eller at forsøge at skære beskytteren op uden at ødelægge slangen.

Mundstykket
Efterse mundstykket, der normalt er fastgjort med en elektrikerstrip. Strippen kan helt mangle eller den kan være blevet strukket med tiden. Se også efter om strippen er skåret eller klippet, så den efterlader en skarp kant. Hvis det er tilfældet, så kan det løses ved at skære den længere tilbage eller slibe kanten med en fil eller sandpapir, så den ikke generer læberne.
På et ældre mundstykke kan der opstå huller lige under elektrikerstrippen. Se også efter revner ved bidetapperne, hvor dine tænder holder mundstykket fast...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også