DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Hajleksikon: Blåhaj – Prionace glauca
Hajleksikon: Blåhaj – Prionace glauca
1 af 1

Hajleksikon: Blåhaj

– Prionace glauca

Tekst: David Bernvi Foto: Andy Murch
Blåhajen er en aktiv svømmer, som kan hoppe ud af vandet. Denne oceaniske og epipelagiske (0-200 meters dybde) haj kan også forekomme tæt på kysten og langs strande, hvilket er observeret langs den svenske vestkyst.

Blåhajen tilhører familien af blinkhindehajer og findes over det meste af verden, også omkring Danmark. Den elegante fisk har på grund af sin strømligning været til inspiration for designere af flyvemaskiner.

Blåhajen kan nå en længde af 3,5 til 4 meter. Føden består hovedsageligt af benfisk og pelagiske blæksprutter, men andre mindre hvirveldyr og andre hajer kan også indgå i diæten. Desuden kan hajen tage levende søfugle i overfladen. Levende havpattedyr kan også indgå som potentiel føde for større individer af blåhajer, men det er især ådsler af havpattedyrene, der findes på hajens menukort.

I den mere kuriøse ende æder blåhajen også den mærkelige troldhaj (Mitsukurina owstoni) og pelagiske krebsdyr. Disse små krebsdyr sluges af blåhajen og filtreres af en række papiller bag gællerne, som opfanger mindre byttedyr såsom krill og pelagiske rødkrabber.
Pelagiske blæksprutter kan i nattens løb samles ved overfladen for at parre sig, så der kan et stort antal blåhajer dukke op og sætte så mange blæksprutter til livs, de kan sluge, for derefter at svømme langsomt væk med maven fyldt til randen. Hvalkadavere kan også indgå som et vigtigt komponent i denne hajarts diæt. Blåhajen har en opportunistisk jagtstil, hvorfor den kan være farlig for skibsbrudne eller andre, som havner i vandet langt ude til havs i en længere periode. Blåhajen kan cirkle rundt om dykkere og bør ikke provokeres. Der findes rapporter om både angreb på mennesker og skibe.

Blåhajen er en aktiv svømmer, som kan hoppe ud af vandet. Denne oceaniske og epipelagiske (0-200 meters dybde) haj kan også forekomme tæt på kysten og langs strande, hvilket er observeret langs den svenske vestkyst.

Blåhajen kan forekomme ved overfladen og ned til mindst 220 meters dybde. Om natten kan den komme ind til kysten. Den forekommer i ansamlinger og findes i tempererede til tropiske vande. Blåhajen har en meget bred udbredelse blandt hajerne og den foretrækker en vandtemperatur mellem 7-16 grader og helt op til 21 grader. Blåhajen foretrækker kølige vande og holder sig på dybere vand i troperne. I Det Indiske Ocean opholder den sig på en dybde på 80-220 meter, hvor der er en temperatur på 12-15 grader.

Hajen migrerer over store afstande og følger formodentlig havstrømmene. Transatlantiske migrationer kan regelmæssigt forekomme. I Atlanten følger blåhajen Golfstrømmen fra Nordamerikas kyster for at nå Europas kyster, hvor hunnerne føder deres unger. Blåhajen svømmer syd mod Afrikas kyster for dernæst af svømme over Atlanten igen og nå Caribien. Hannerne synes især at forekomme langs den Nordamerikanske kyst i en permanent bestand.

Under parringen bider hannen hunnen ved brystfinnerne, hvor hunnerne udvikler skind, der er tre gange så tykt som hannen for at kunne modstå biddene fra hannerne. Hunnerne er således lette at kende på deres ar.

Blåhajen er vivipar, hvilket betyder, at den føder levende unger med en moderkage, der dannes...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også