DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Viden  Vetenskap
Helium – lettere end luft
Helium – lettere end luft
1 af 1

Helium

– lettere end luft

Tekst Jesper Kjøller grafik Charly Nielsen
I vores artikelserie om dykkefysik kan du genopfriske tidligere kundskaber og forhåbentlig også tilføje nogle nye aspekter til den viden, du erhvervede på dine grundkurser i dykning. Vi er nået til den sidste gasart: helium. Helium er stadig en lidt eksotisk gas, som kun relativt få dykkere stifter bekendtskab med i praksis. Men det er synd, da den løser en række problemer. Helium er simpelthen en bedre inert gas end nitrogen.

Helium eller He er ligesom argon en ædelgas. Helium er det næstletteste grundstof, kun overgået af Hydrogen. He er en usynlig og smags- og lugtfri inert gasart. Inert betyder uvirksom, og ligesom fx nitrogen bruger vi ikke gassen i vores stofskifte. Det mest opsigtsvækkende er den kendte Mickey Mouse-effekt, som får vores stemmer til at lyde høje og pibende efter at have indåndet helium. Det skyldes, at den lette gas får vores stemmebånd til at bevæge sig hurtigere, end de gør i luft. 

Når erhvervsdykkere anvender helium, og har behov for at kommunikere med overfladen eller hinanden via mikrofoner i hjelmen, kan det være svært at tage dem alvorligt med deres Bee Gees-fistelstemmer. Derfor er mange kommunikationssystemer til undervandsbrug forsynet med et elektronisk kredsløb, der sænker dykkerens stemme, så de ikke lyder som kastratsangere.

Ingen narkose 

I forbindelse med dykning er helium først og fremmest et langt bedre alternativ til nitrogen, når oxygen skal fortyndes. Som bekendt bliver oxygen giftigt ved større dybder. Derfor må det fortyndes med en anden gasart. Naturens eget forslag er nitrogen. Men under vandet er nitrogen problematisk, når trykket bliver større end fire-fem atmosfærer (dvs. 30-40 meter). Dels fordi vi bliver skæve af nitrogennarkose, og dels fordi det tykke nitrogen er sværere at hive gennem slangerne på store dybder. Helium giver ingen narkose og er så let en gasart, at det er markant lettere at trække vejret, når der er helium i blandingen.

Dykning med helium foregår normalt med to forskellige blandinger. Enten trimix eller heliox. Trimix er en gas med tre forskellige komponenter: oxygen, helium og nitrogen. Har man fx fået blandet en trimix med 21 % oxygen, 35 % helium og 47 % nitrogen, benævnes gassen tx21/35. Ved at udskifte noget af nitrogenet i blandingen med helium, kan man opnå en gas, der er langt mindre narkotisk. Dykker man fx til 40 meter med tx21/35, vil man (i hvert fald teoretisk) opleve narkosen som den, man får på 18 meter med luft. Man kan altså huske, hvad man ser, og man reagerer mere hensigtsmæssigt i en nødsituation. Trimix giver simpelthen en forøget sikkerhedsmargin – også inden for fritidsdykningens grænser.

Ved rigtig dyb dykning – fx ekstrem teknisk dykning og erhvervsdykning – er der kun behov for meget små mængder oxygen i gassen. Men det store tryk ville give en stærk narkose, hvis der var nitrogen i åndingsmidlet overhovedet. Derfor han man udviklet heliox, der kun indeholder helium og oxygen. Eller man bruger trimix med meget små mængder nitrogen.

Ulemper 

Helium er relativt kostbart, da der kun er begrænsede ressourcer til rådighed. Desuden er det ret koldt at indånde og helt uegnet som isolationsgas i tørdragter. Hertil bruger man i stedet argon eller bare luft/nitrox.

Men hvis man pludselig finder nye reserver af helium på kloden, eller finder en billig...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også