DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Titel Banded Pipefish Sted Lighthouse, Malapascua, Filippinerne Kamera Nikon D300 i Nexus-hus med 60mm makro og close-up linse. Eksponering 1/80 sek, f3.2, ISO200 Blitz To Inon Z-240 Kommentar Jeg havde ventet 40 minutter på at se mandarinfisks parringsakt, uden held. Dykket blev dog reddet af tre nålefisk, hvor jeg fik en mulighed for at eksperimentere med billeder med lille dybdeskarphed, så kun øjet kom i fokus.
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Titel Havis og and Sted Fram-strædet mellem Grønland og Svalbard Kamera Olympus C8080WZ i Ikelite-hus, 0.8x vidvinkel konverter og dome-port. Eksponering 1/80 f2.8 ISO50 Blitz To Ikelite DS-125 Kommentar Under et forskningstogt skulle jeg indsamle krebsdyr, som lever under havisen. Den eneste, der ville stå model på mine billeder var dog denne and, som jeg selv måtte medbringe, da der ingen andre dykkere var på togtet.
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Titel Silfra-lagunen Sted Thingvallavatn, Island Kamera Olympus C8080WZ i Ikelite-hus, 0.8x vidvinkel konverter og dome-port. Eksponering 1/30 f4 ISO64 Blitz En Ikelite DS-125 Kommentar Denne sø er i sig selv en god grund til at besøge Island. Selvom der ikke er meget liv at se, er sprækken og lagunen et paradis for dykkere og fotografer, også efter adskillige dyk. Sigtbarheden, farverne og refleksionen i overfladen får mig til at føle eller ønske, at jeg er der – hver eneste dag, idet billedet er permanent baggrund på min computer…
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Titel Menneskelig adfærd Sted Dumøy, Antarktiske halvø Kamera Olympus E-410 i Olympus-hus, 11-22mm på 11mm. Eksponering 1/50 f2.8 ISO100 Blitz Ingen Kommentar Dette billede viser en hunlig søleopards graciøse bevægelser og store nysgerrighed. Men det viser også en del menneskelig adfærd, idet begge mine meddykkere tager deres venstre arm afværgende frem mod søleoparden.
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Titel Tangreje Sted Sjællands Odde, Danmark Kamera Olympus C8080WZ i Ikelite-hus Eksponering 1/1000 f8 ISO50 Blitz En Ikelite DS-125 Kommentar Danmark byder også på mange farvestrålende motiver, og den almindelige tangreje er ofte let at finde. Jeg kan godt lide, at både ben og øjne er i fokus, og den grønne baggrund af tang. Jeg har undladt at beskære motivet tæt, da det derved blot ville blive et makrobillede uden at vise habitatet rejen lever i.
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Titel Ribbegoble i ishavet Sted Pakisen i det arktiske Ocean, nær Svalbard Kamera Olympus C8080WZ i Ikelite-hus, 0.8x vidvinkel-konverter og dome-port. Eksponering 1/80 f8 ISO50 Blitz En Ikelite DS-125 Kommentar Ribbegopler er et af mine favoritmotiver, og når der er is med i baggrunden, fås det ikke meget bedre. De rødlige farver står i stærk kontrast til den blå is, og jeg kan selv lide opdelingen af billedet: den ti meter tykke isvæg til højre, den opbrudte is i overfladen, det sorte, 2000 meter dybe vand under, og en masse linjer, der går mod motivet i midten af billedet.
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Titel Aurelia aurita Sted Sjællands Odde Kamera Olympus E-3 i Nexus-hus, 8mm fisheye. Eksponering 1/80, f8 ISO200 Blitz En Inon Z-240 Kommentar Den almindelige vandmand kan antage mange imponerende former om efteråret og er da et godt fotomotiv.
Jonas Thormar – fridykkende forsker
Titel Ålekvabbe Sted Stevns Kamera Olympus E-3 i Nexus-hus, 8mm fisheye. Eksponering 1/200 f7.1 ISO200 Blitz Ingen Kommentar En syg ålekvabbe, som formentlig har siddet fast i et garn i nærheden, lå klar til et foto.

Jonas Thormar

– fridykkende forsker

Jonas Thormar er 28 år og marinbiolog fra København. Han startede dykningen som 14-årig i 1994, hvor CMAS-certifikatet blev erhvervet på en ungdomsskole. Interessen for dykning var der allerede som femårig, inspireret af naturudsendelser fra Galapagos-øerne og Great Barrier Reef. Det var også det, der ledte ham mod biologistudiet uden tvivl i sindet. Efter nogle års pause kom der igen gang i dykningen i 2000, hvor Jonas rejste jorden rundt i syv måneder som dykkerinstruktør. Her fik han opfyldt sine ungdomsdrømme med bl.a. halvanden måned ved Great Barrier Reef og halvanden måned på Galapagos.  Han var dengang tæt på at starte med undervandsfotografering, men fandt udstyret for tungt at rejse rundt med – og tror i øvrigt ikke, at han ville være blevet ligeså grebet af fotografering med film, som han blev med digitaltknikken.
Det første udstyr, et Olympus C8080WZ kompaktkamera i Ikelite-hus, blev derfor først anskaffet i september 2005, til brug ved et forskningstogt rundt om øgruppen Svalbard, hvor han har boet i et halvt år. Hurtigt begyndte makrobillederne at fungere, og efterhånden som tiden gik kom der også mere styr på vidvinkel-billederne. For tiden foretrækker han at tage CFWA-billeder (Close Focus Wide Angle) hvor man tager et makrobillede med vidvinkel, og derved får mere af miljøet omkring motivet med på billedet, såsom havoverflade eller tangskov. En stor del af billederne tager han ved fridykning, da det giver en masse tid til at eksperimentere – batterierne holder normalt tre-fire timer, og uden en flaske på ryggen kan man dække langt større områder og løber aldrig tør for luft. Han har ingen favoritsteder, men drømmer dog om at komme tilbage til Galapagos med et kamera i hånden. I dag er hans dykning en blanding mellem videnskabelig dykning, fritid, og arbejde som dykkeleder på Antarktis og Svalbard. Af fine placeringer ved fotokonkurrencer kan bl.a. nævnes Dykkesiden.no, hvor han blev ”årets uv-fotograf” i 2006, den internationale konkurrence DEEP 2008, samt tre sejre på Wetpixel POTW i 2008.
Se mere på www.thormar.net

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også