DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Juniorer i dybden

– at tage dykkercertifikat som ung

Tekst og foto: Magnus Lundgren

Eventyr under overfladen har været en del af Andreas´ virkelighed, siden han som fireårig var i Thailand med sin familie. Minderne om snorklingen, vandet og fiskene har medført et brændende ønske: At få et rigtigt dykkercertifikat og kunne bevæge sig frit i vandet. Følg med på trettenårige Andreas’ grundkursus i dykning.

Dykningen startede med et prøvedyk i en svømmehal. Andreas syntes, det var let at trække vejret under vandet, og at følelsen af vægtløshed var sjov.
– Prøvedykket var en sej oplevelse! Jeg var helt sikker på, at jeg ville gå videre, sagde Andreas bagefter.
Dykkercertifikatet var ikke længere en utopi; det var ved at blive virkelighed for ham.
 
Prøvedyk skal være afslappede og sjove oplevelser. Instruktøren bør minimere antallet af unge prøvedykkere i vandet samtidig. Det gør, at det hele føles tryggere og sjovere. De unge skal desuden have mere tid til at tilpasse sig udstyret.

Referral
Uddannelsesorganisationernes mål er en sikker og meningsfuld uddannelse, der leder frem til, at eleverne lærer at dykke sikkert. PADI har mange forskellige tilbud til de mindste dykkere – lige fra Bubblemaker og Seal Team (rettet mod de otte til niårige) til egentlige certifikatkurser med en minimumsalder på 10 år og visse begrænsninger.
Andreas valgte at tage sit PADI Open Water Diver kursus med teori og pooldyk på en dykkerskole hjemme for derefter at tage med på dykkerskolens efterårsferietur til Rødehavet for at færdiggøre dykkene i åbent vand der. Denne form for opdeling af kurset kaldes på engelsk for referral (dvs. henvisning). Den del af kurset, der består af teori og pooldyk, færdiggøres hjemme i ro og mag. Den resterende tredjedel af kurset, de fire dyk i åbent vand, kan man selv vælge hvor man vil gennemføre. Det sker typisk på en feriedestination som fx i Ægypten eller Thailand.
 
Hvis juniorer gennemfører hele uddannelsen i Danmark, bør dykkene i åbent vand planlægges i sommermånederne, så det bliver en god, lys og frem for alt, en ikke for kold oplevelse.

– Der var meget at læse og det tog lang tid. Jeg synes faktisk, at teorien var den sværeste del af hele kurset, husker Andreas.
Langt inden de første teorilektioner startede, begyndte han at læse manualen igennem og svare på de små skriftlige prøver i bogen. Det var godt at kunne få lidt hjælp af far, når der var brug for det. Efter teorilektionerne var gennemført, blev den teoretiske del af kurset afsluttet med en skriftligt prøve. Andreas følte, at det var en lettelse, da den var overstået.
Juniorer har brug for mere tid til at læse materialet inden kursusstart. Det er især emnerne fysik, fysiologi og dykketabeller, der kan drille lidt.

Pool Andreas tænker tilbage:
– Pooldykkene var lette og det var skide skægt! Jeg forstod hvor vigtige de øvelser, vi lavede i poolen var, da vi kom ud i havet, hvor det virkelig gjaldt.
Efterhånden som nyhedsværdien i at trække vejret under vandet havde lagt sig, gennemførte han øvelser af stigende sværhedsgrad. Det er altid...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også