DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Kunsten at pakke let
Vi har alle stået der med et fjoget grin ved skranken i lufthavnen og håbet, at der ikke skulle betales for overvægt. Læs artiklen inden din næste rejse, så er du bedre forberedt.
1 af 1

Kunsten at pakke let

– eller at komme af med overvægten

Tekst og foto: Marko Wramén
For mange turister er flyselskabets vægtgrænse på 20 kilo ikke det store problem – de har ikke andet med end et pas, et par flip-flops og en pakke kondomer. For andre er indtjekningen altid forbundet med uro og klamme hænder. Det gælder især alle os, der rejser med komplet dykkergrej og måske til og med udstyr til undervandsfoto- eller video.

Flyselskaberne er generelt blevet mere fedtede med, hvor meget indtjekket bagage man gratis får med, når man køber billetten. Det er sket i jagten på skjulte omkostninger – jo mere vægt i flyet, jo mere brændstof forbruger turen. Derfor kan det betale sig at undersøge de eksakte regler for bagagevægt hos de forskellige flyselskaber, inden du køber din flybillet. Glem ikke, at mange selskaber har reducerede overvægtspriser for sportsbagage, som bookes i forvejen – nogle af dem tager det til og med gratis. Mange større selskaber er også gået over til nye regler, hvor du kun må indtjekke én taske gratis, men til gengæld må den veje 23 kilo, i stedet for tidligere, hvor antallet af tasker var ubegrænset, men maksimalvagten var 20 kilo totalt.

Før indtjek
Her kommer et par tips, som kan reducere din vægtstress, inden du skal flyve.

  • Vælg den rigtige taske at pakke i. En del dykketasker kan veje adskillige kilo i sig selv, og det er kilo, som du kunne have brugt til noget sjovere. Prøv at veje dine tasker, så skal du se. Hårde kufferter vejer fx ofte meget mere end bløde tasker eller rygsække.
  • Pak de tungeste ting i håndbagage og jakkelommer. Det er sjældent, at håndbagagen bliver vejet (bortset fra hos Ryan Air og lignende ekstreme lavprisselskaber), og der er ingen, der tjekker, hvor tungt dit tøj er. Kameraer, objektiver, oplader, bøger og magasiner er gode eksempler. Det gælder også mindre dykkelygter, computere og batterier.
  • Hav dit tungeste tøj og sko på, når du tjekker ind – vandrestøvler, tykke jakker og jeans vejer sammen overraskende mange kilo.
  • Brug enten små eller næsten tomme flasker til shampoo etc.
  • Tag mindre tøj med – vask i stedet tøjet på rejsen.
  • Hav en separat (men ikke for stor) kamerataske ud over din håndbagage. Jeg er aldrig blevet stoppet på grund af den ekstra håndbagage. En undtagelse kan være Ryan Air, som er ekstremt krakilske med håndbagage. Har du ikke et stort og tungt kamera, kan du jo altid stoppe noget andet tungt i den ekstra taske …

Vælg let udrustning
Det siger sig selv, at det kan betale sig at have letvægtsversioner af dykkerudstyret til rejsebrug. I dag findes der fx lettere veste, regulatorer, slanger og finner. Her kan du spare mange skønne kilo. Det er sjældent, at man dykker så meget, at man slider udstyret op, så en investering i letvægtsdykkerudstyr kan godt betale sig i længden.

Tricks i lufthavnen
Har du mistanke om, at du alligevel ligger farligt tæt på vægtgrænsen, når du står ved indtjekningsskranken, så er her et par beskidte kneb.

  • Studer køerne og personalet ved skranken omhyggeligt. Hvis en kø går meget hurtigere end de andre, er det tegn på, at den pågældende bag skranken ikke hænger sig så meget i overvægten. Vælg den skranke! Vær ikke bange for at slippe folk bag dig forbi, indtil den rigtige skranke bliver ledig...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også