DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #34 - Lynetten
Kystleksikon #34 - Lynetten
Kystleksikon #34 - Lynetten
Kystleksikon #34 - Lynetten

Kystleksikon #34

- Lynetten

Tekst og foto Dennis Lisbjerg

Lynetten er lige i baghaven for alle københavnere. Et let og tilgængeligt sted, hvis man vil have vand over hovedet, uden at skulle svømme flere hundrede meter over sandrevler for at få lidt dybde.
Selv på en blæsende dag, er der relativt godt læ og stille vand, da stedet er afskærmet fra det mere åbne Øresund af de mange opfyldninger, der med tiden er bygget ude i vandet.
Ud over, at det er praktisk tæt på København, er det faktisk også et rigtig godt sted. Der er bygget en mole et par hundrede meter ud i vandet med vindmøller, og et stykke ude er et par jernsøjler beviser på tidligere tiders aktivitet i området.
Man behøver blot at glide i vandet ved stensætningen og turen er startet. Der er meget liv på stenene, som man kan gå i gang med at udforske. Krabberne springer først i øjnene og der sidder flotte rejer over det hele. De har en gennemsigtig krop og farverige gul- og blåstribede klosakse. Molestenene giver næsten en lodret væg ned til to-fire meters dybde. Dernede hviler de på den bløde bund, som på det lave vand er bevokset med ålegræs. Her er der som regel lidt fladfisk at finde. Ofte ser man kun ”støvskyen”, når en fladfisk har taget flugten, som tegn på, at de er her, men man skal se godt efter. Nær havneindløbet er det muligt at se en stime brakvandsaborrer, der tit holder til her. Området er også kendt for ørred-fangster.
Søjlerne er et godt delmål for turen, og hvis man holder sig på tre-fem meter og svømmer langs med molen, møder man dem uden at skulle lede. De er flot begroede. Inderst sidder blåmuslinger, og ovenpå er grønne og røde tangplanter. Store plamager af de utroligt flotte rødhovedpolypper (hydroider) breder sig på skallerne af muslingerne. De er ca. to cm høje og helt lyserøde i toppen. Ud over polypperne sidder der også rurer og andre blåmuslinger i evig kamp om en plads i vandstrømmen.
Dyrelivet er meget alsidigt, men det er de menneskeskabte ”væsener” også. Der er flasker, dåser, bildæk, fjernsyn, stole, cykler og meget andet. Disse er mere eller mindre kamuflerede med bevoksninger af alger, og man skulle tro at affaldet hører til her – og det gør det måske også?

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også