DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Dovns Klint – Langeland
Dovns Klint – Langeland
Dovns Klint – Langeland
Dovns Klint – Langeland

Kystleksikon #78

Tekst og foto Ulrik Westphal
Dovns Klint – Langeland

Den sydligste spids på Langeland, der hvor Langelandsbæltet og Østersøen mødes, hedder Dovns Klint. Man kommer dertil efter en tur igennem det smukke sydlangelandske landskab præget af de unikke hattebakker. Det er store høje, der er skabt af istiden. Men også de vilde heste kommer man forbi på vejen mod Langelands sydspids. Dovns Klint er et sted, hvor der sjældent dykkes, og det er ærgerligt, for det er et godt sted. Men måske er det antallet af lystfiskere, der særligt i foråret og sommeren fylder godt, som skræmmer dykkerne? Lystfiskerne kan optræde i så stort et antal, at dykning her er umulig! Men det er dog et særsyn.
Når man har parkeret bilen på den store P-plads, er det et must at gå op på klintens højeste punkt og kaste et blik ud over dykkestedet. Her kan man se ud over en varieret bund med kalkaflejringer, partier med grus, mellemstore sten og sandbund med ålegræsbælter. De mange lystfiskere kommer her ikke uden grund. Det er en oplagt fladfiskeplads. Men også torsk i pæne størrelser optræder her tæt under land. Vil man gerne se torsk gælder dog især aften og natdykning. Men husk – lystfiskerne er vågne døgnet rundt om sommeren, så sørg for meget tydelig markering. Der bliver ikke specielt dybt og strømmen er sjældent kraftig her. Der bliver hurtigt dybt og så snart man har svømmet lidt rundt, får man øje på en af de mange fiskeliner. Der er en hel del forfang for enden af linerne og man kan med fordel tage disse med ind. Desværre er der nogle af dem, som stadigvæk fisker og fanger fisk, men det er et særsyn. Antallet af fiskeliner aftager jo længere man kommer ud. Tangbælter afløses af sand og gruspartier jo længere man kommer ud og dette fortsætter et godt stykke ud fra kysten. De mange større fladfisk kan finde masser af føde her. Et mylder af makroliv udfolder sig i tangen, Rejer, kutlinger, tangspræl og hundestejler finder man overalt og tiden går hurtigt, hvis man støder på en tangnål, som også gerne opholder sig her. Er man frisk på en lidt længere gå tur fra P-pladsen kan man vragdykke mod vest, cirka 150 meter henne langs stranden. Her ligger der et vrag, som kan dykkes fra land, men vær opmærksom på, at strømmen tager til i styrke, jo længere man kommer fra land. Dovns Klint byder på flotte landskaber og har man familien med, kan de let få tiden til at gå i de smukke omgivelser.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også