DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Snoghøj – Lillebælt
Snoghøj – Lillebælt
Snoghøj – Lillebælt
Snoghøj – Lillebælt

Kystleksikon #79

Tekst og foto Ulrik Westphal
Snoghøj – Lillebælt

Dykket ved Snoghøj foregår fra den jyske side af den Gamle Lillebæltsbro. Man kan parkere ved bådlaugets klubhus og derpå bevæge sig hen langs stranden indtil man står under broen.
Når man står under den gamle Lillebæltsbro og er ved at tage finnerne på, kan man næppe undgå at blive lidt imponeret over hvilken bedrift det har været at bygge broen i slutningen af 1920´erne. Flere arbejdere mistede livet og der var også masser af dramatiske ulykker, hvor de implicerede med nød og næppe slap med livet i behold. Resterne af nogle af disse ulykker og meget andet godt, kan man se på et af de allerbedste dyk i Lillebælt.
Når kompasretningen mod det vestligste hjørne af bropillen er fundet, venter der et fantastisk dyk. Alene bundens topografi og dens afvekslende beskaffenhed og bevoksning findes næppe bedre. Kort tid efter, at man har forladt overfladen, er der ti meter til den. Det går hurtigt nedad mod de 20 meter og derefter lidt opad igen. Er man under broen, når der buldrer et godstog over den, er man ikke i tvivl om, hvor man er. Det larmer meget – rigtig meget. En del mere end under de nye broer i kongeriget. Når man nærmer sig bropillen begynder man at møde store sten og lidt efter resterne af en støbekasse som rager et par meter op over bunden.
Bropillen består af flere niveauer og dens granitbeklædte sider er stadig smukke og meget intakte, selvom de har tilbragt over 80 år i saltvand. De er ofte rigt udsmykket med fiskegrej, især store blink og pirke, så man kan hurtigt tjene en skilling ved at rydde op på bropillen. Rundt om på bunden er der efterladenskaber fra byggeriet samt nyere ”tabte” genstande. På vejen tilbage til land kommer man op over små skrænter med vajende sukkertang og små huler hvor især ålene ynder at gemme sig. Så svømmeturen tilbage er heller ikke til at kimse af. Det eneste minus ved dette dyk er, at man let glemmer tiden da der er meget at se.
Dykket ud til den bropille, som står nærmest Jylland, bliver ofte et forholdsvis langt dyk og bør kun foretages, når der er svag strøm eller allerhelst ingen strøm. Det er meget svært at korrigere for strømmen her, da man skal svømme et stykke.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også