DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Levende billeder #1

– en undervandsfilmskole i tre dele

Tekst: Marko Wramén

Efterhånden har mange et videokamera derhjemme for at kunne filme familien, ferien eller festen. Men hvorfor ikke udnytte det bedre og tage det med under vandet? DYKs prisbelønnede videograf Marko Wramén fortæller dig i en serie på tre dele om grundlaget for at optage video under vandet. I første afsnit ser vi nærmere på det nødvendige udstyr.

En del er afskrækkede ved tanken om at videofilme under vandet. Det virker måske kompliceret og dyrt. Men sammenlignet med stillbilleder, er det faktisk meget lettere at få et godt resultat når du filmer under vandet. Principielt er det bare at se igennem søgeren og trykke af. Det du ser, er det du får på båndet.
Men selvfølgelig er der meget, du kan gøre for at få bedre videooptagelser, og det er det, jeg vil fortælle om i denne serie.
I dette afsnit gennemgår vi det nødvendige udstyr, du behøver og hvad du skal være opmærksom på, når du køber det. Næste artikel handler om selve optagelsen under vandet, altså om hvordan man får et vellykket og flot råmateriale. Og i det sidste afsnit vender vi os mod efterbearbejdningen i form af klipning, musik og tekst.
Mindstekravet for at kunne filme under vandet er, at du har et kamera og et passende undervandshus. For at billederne skal blive gode, er det ofte også nødvendigt med en eller anden form for belysning og den skal monteres på en god måde. Sommetider kan man have brug for andre typer af objektiver eller linser for at få fanget det, man vil have med på sin film. Og i visse situationer kan et farvefilter give et bedre resultat.

Kameraet Lad os starte med kameraet. Hvad skal du tænke på, når du køber et videokamera, som også skal anvendes under vandet? Det første skridt i beslutningsprocessen er at fravælge de analoge formater VHS, C-VHS og Hi8. Det er ingen grund til at anskaffe et analogt kamera når de digitale giver så meget bedre resultater for relativt få penge. Der findes for tiden fire digitale formater tilgængelige for almindelige forbrugere: miniDV, digital8, microMV og dem, der anvender DVD som lagringsmedie. Den sidstnævnte teknik er stadig ret ny og har stadig ret begrænsede muligheder for almindelige brugere – DVD-skiverne kan fx ikke afspilles i alle DVD-drev. MicroMV er et nyt format med bittesmå indspilningskassetter, som tillader at kameraerne bliver endnu mindre. En ekstrem lille størrelse er dog ikke nødvendigvis en fordel under vandet – det kan faktisk være en ulempe. Betjeningsknapperne bliver sværere at komme til, batteritiden bliver kortere og det kan være svært at fastgøre undervandsbelysningen på så lille et system. Med et større kamera er det også lettere at få stabile billeder.
Tilbage er så miniDV og digital8. MiniDV er det fremherskende digitale videosystem, og det anvendes både af professionelle og amatører. Kameraet fanger billederne digitalt via en eller tre billedsensorer (chip eller CCD) og optager det digitale signal på et lille magnetbånd, som i reglen er en time langt. Billedkvaliteten bliver meget høj og kan faktisk sendes i TV.
Digital8 fungerer på en lignende måde, men her anvendes i stedet almindelige Hi8-bånd, der er billigere. Det indebærer også, at du kan indspille på gamle analoge Hi8-band, hvis du har sådan nogle fra tidligere. Digital8 er simpelthen et billigere...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også