DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Norge  Norge
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
Havvand, rødmalede fiskerhytter, en salt brise i håret og en duft af fisk. Jo, der er masser af sanseindtryk på Lofoten.
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
På Lofotens lodrette vægge hersker blødkoraller som dødningehånd og sønellike. Der er ikke mange ledige pletter, som ikke er besat af livsformer, der trives i den næringsrige strøm.
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
De lodrette klipper over vandet skaber forventninger om spændende vægdykning ved Rosenvæggen under overfladen.
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
Frodig tangskov så langt øjet rækker er typisk for dykningen på den norske vestkyst.
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
Den farvestrålende blomsterreje ser ud som om den hører hjemme på et tropisk koralrev.
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
De små amfipoder findes ofte i nærheden af deres favoritfødeemner, som er hydroider og brødkrummesvampe.
Lofoten – Dykning i Tangparadiset
Gudrun Gísladottír gik på grund i Nappstraumen i 2002. Man forsøgte at slæbe det havarerede skib til land dagen efter, men hun sank på vejen nær Ballstad i Lofoten.

Lofoten

Dykning i Tangparadiset

Tekst og foto: Lill Haugen

Golfstrømmen når hele vejen op til Lofoten og holder temperaturen højere, end den burde være på disse breddegrader langt mod nord. Faktisk er Lofoten det eneste sted nord for polarcirklen, hvor gennemsnitstemperaturen er over frysepunktet. Her finder man stejle fjelde, midnatssol, isblåt hav, hvide sandstrande – og fantastisk dykning!

Lofoten ligger i Nordland i Norge, helt mod vest i havet nord for polarcirklen. Øgruppen bliver ofte omtalt som et af de smukkeste steder i Norge. Den stejle række af fjelde, som stiger op midt i Atlanterhavet imponerer både nordmænd og udlændinge. Kombinationen af knaldrød midnatssol, hvide sandstrande, havørne, marsvin, hvaler og sæler, vind i håret, frisk duft af hav og tang, blandet med en em af tørret fisk, giver dig naturoplevelser, du sent vil glemme – og det bedste af det hele er, at naturen er lige så mægtig under vandet.
En sommerdag i juli ankommer vi til den lille bygd Reine, et af de større bosættelser i Vest-Lofoten med omkring 600 fastboende. Turistene spankulerer fredeligt rundt på kajen og spiser is, tæt fulgt af måger, der er altid er på jagt efter mad. Der lugter af hav, fjeld og tørfisk. Rødmalede fiskehytter står på rad og række langs den lille fjordarm, som er omkranset af lodrette fjeldtoppe. Vi finder frem til et hyggelig træhus med et skilt, hvor det står Aqua Lofoten Coast Adventure, et splinternyt dykkercenter i Norge. Her holder Therese Amalie Nilsen til sammen med ægtemanden Lars og deres lille søn. De er en ung norsk familie, som satser friskt på dykketurisme. For tiden er dette også det eneste dykkercenter i Lofoten.

Fra Bali til Lofoten
– I 2005 rejste jeg verden rundt og dykkede blandt andet i Thailand, Bali og Australien. Rejsen endte til sidst i en lille bygd i Lofoten i Norge. Jeg var helt bjergtaget. Ikke bare var det fantastisk flot at dykke der, men naturen over vand var utrolig. Dykning i arktiske farvande giver en ekstra udfordring, og det var lige det, jeg var ude efter. I denne lille bygd Reine mødte jeg Lofotgutten Lars, som jeg i dag har en søn med. Jeg er slet og ret bare blevet hængende her – jeg har fundet mit paradis, fortæller Therese, som oprindelig fra Tønsberg, syd for Oslo.
– I starten blev bilen flyttet ud af garagen, der så fungerede som teorilokale og kontor. Men i 2007 begyndte vi at se os om efter vores eget faste tilholdssted, og vi fandt det perfekte hus ved et tilfælde i 2009. Efter en grundig renovering kunne vi endelig åbne vores eget lille dykkecenter på Reine i juni 2010, hvor vi havde en officiel åbning af Aqua Lofoten Coast Adventure, naturligvis med champagne på terrassen, fortæller Therese.

Varieret dykning
Længst inde i fjordene er det mest sten og klippevægge, og lidt fauna. Men vi finder flere steder med store flotte anemoner, og enorme kampesten med blødkoraller som dødningehånd og sønelliker i utrolige farver. Men så snart du er uden for i Vestfjorden, er tangskoven fantastisk og den findes næsten overalt.
– Ind imellem tangen finder du masser af krabber. Både den velkendte taskekrabbe, den kamuflerede dekorationskrabbe og troldkrabben, som kan ligne kongekrabben en hel del. Men jeg understreger, at kongekrabben endnu ikke er kommet til Lofoten – heldigvis. Vi har mange fine hvide sandbunde,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også