DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Disse metaløskner i klippen har været brugt til at forankre et dekompressionshabitat, der har været anvendt under de tilbundsgående udforskninger af l’Emergence de Ressel.
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Vi tørtræner i af finde ud af hulen uden lys eller i nul sigt. Normalt bruger man en maske, der er blændet med tape, men en DYK-hue viser sig at være glimrende til formålet.
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
I en barak i en villahave i bjergbyen Gramat finder man en af de mest imponerende kompressorstationer, jeg nogensinde har set! Herfra leveres der gas til alle egnens huledykkere.
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Inden vi svømmer ind i hulen, laver vi altid et primary tie off. Uden for Ressel ligger dette træ, der er perfekt til formålet. Indgangen ses nederst til venstre.
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Sceneriet i hulerne er meget varieret. I Ressel er landskabet præget af de store, flade stenplader, der er raslet ned fra huleloftet gennem millioner af år.
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Vi anbringer linemarkører (såkaldte cookies) på vej ind. Det hjælper med at finde den rigtige vej ud igen. Cookies er et udbredt værktøj blandt huledykkere, så vi bliver lidt overraskede over at finde ud af, at det er Danny Riordan, der har introduceret dem.
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Denne sorte skiferplade ser næsten ud som om den er anbragt med vilje. Den er desværre fyldt med Killroy was here og andre tåbelige inskriptioner. Det er synd, at der er graffiti i hulerne.
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Der er permanente liner i de fleste af hulerne. Den solide orange line er let at følge.
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Selvom vi føler os trygge i hulerne og stoler på vores udstyr, procedurer og kompetencer, er det nu alligevel altid rart i slutningen af dykket at se lyset for enden af tunnelen ...
Mød mig i mørket – find din indre hulemand
Selv om vores instruktør Danny Riordan til daglig slår sine folder i Mexico, har han et imponerende godt kendskab til hulerne i Frankrig, hvor han underviser tre-fire uger hvert år.
1 af 10

Mød mig i mørket

– find din indre hulemand

Tekst og foto Jesper Kjøller
Hvis man vil huledykke, er det ikke nødvendigt at tage den lange vej til Florida eller Mexico, der ellers traditionelt betragtes som huledykningens primære valfartssteder. I Lot-departementet i Frankrig er der hundredvis af gode huler, og de er perfekte til uddannelse. Vi har testet GUE’s Cave1-kursus, som er en grundig og udfordrende introduktion til huledykning.

Instruktøren Danny Riordan har skjulte evner som gentleman-tyv. Du ved, sådan en, der optræder i en varieté og på elegant facon stjæler publikums ure, tegnebøger og bh’er, uden at de lægger mærke til det. På vej ud ad den ret smalle tunnel i hulen Saint George fornemmer jeg, at min makkers lys forsvinder bag mig. Dannys konstante formaning always reference the exit runger for mit indre øre, så jeg tager straks fat i linen med tommelfingeren pegende mod udgangen, som vi har lært. Jeg vender mig om og ser, at Rasmus’ primære lygte er gået ud (Danny har slukket den for at simulere problemet), og Rasmus er ved at skifte til en af sine to backup-lygter. Pludselig slukker også min primære lygte, og jeg rækker straks ud efter min ene backup-lygte på højre skulderstrop. Men hov? Den er væk! Har jeg glemt den? Tabt den? Nå skidt, jeg har jo en anden på venstre skulder. Øh nej – den er også væk! Først fatter jeg ikke en bjælde. Har jeg glemt begge lygter? Umuligt! Vi tjekkede jo, at de virkede lige inden dykket. Noget forvirret kigger jeg efter Rasmus i mørket og gætter på, at han har samme problem. Det går op for os, at Danny – mens vi er svømmet ind i hulen – har nolet alle fire backup-lygter fra os, uden at vi har opdaget det! Lygterne sad fast på hver skulderstrop med en karabinhage i en D-ring i den ene ende, og de var fæstnet til seletøjet med en kraftig elastik. Hvordan, det er lykkedes Danny at fjerne alle fire lygter fra sine superparanoide elever, er mig en gåde ... Det trick kunne han optræde med.
Nu er det mørkt. Bælgravende mørkt. Men jeg har fat i linen, og jeg kender vejen ud, så det er bare at vente, indtil Rasmus tager fat i min arm og giver mig et skub fremad for at signalere, at han også er klar til at svømme. De øvelser, vi tidligere har lavet med touch-kommunikation, viser sig at være brugbare. Langsomt og møjsommeligt svømmer vi ud ad den bælgmørke hule, mens vi begge skraldgriner indvendigt af vores instruktørs evner som kleptoman. 1-0 til Danny.
Snart kan vi skimte lyset fra udgangen – aldrig har så svagt et skær set så smukt ud!

Pædagogik
Denne episode er meget typisk for pædagogikken på GUE’s (Global Underwater Explorer) kursus i huledykning. Vi ved aldrig rigtigt, hvad der kan komme til at ske inde i hulen. Men med forudgående tørtræning samt omfattende briefinger og debriefinger bliver vi hele tiden forberedt på at håndtere gradvist mere komplekse problemer. Selvfølgelig er det ikke sandsynligt, at vi mister alle seks lyskilder i et tomands-team, men det føles nu alligevel meget godt, at man er klædt på til at håndtere situationen, hvis den eller noget tilsvarende skulle opstå – train hard, fight easy, som de amerikanske special forces har som motto.
Hver ny færdighed præsenteres, demonstreres og øves på land, inden den tages med ind i hulen. I visse tilfælde øver vi også proceduren i åbent vand først. Hver gang en ny procedure eller rutine er hakket af på Dannys...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også