DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Mantastisk! – På atol-safari i Maldiverne
Med deres overjordiske og elegante bevægelser hører mantarokkerne til blandt de mest fotogene dyr i oceanerne.
Mantastisk! – På atol-safari i Maldiverne
Et regiment soldaterfisk (Myripristis berndti) bevogter indgangen til en hule ved Dhingali Faru.
Mantastisk! – På atol-safari i Maldiverne
Chris Trickey (th) og en af de lokale zoadiac-chaufførere med Monsoon i baggrunden.
Mantastisk! – På atol-safari i Maldiverne
Juvelbarsen (Cephalopholis miniata) holder de andre rovfisk væk fra stimerne af fejere (glass fish), men den tager sig godt betalt.
Mantastisk! – På atol-safari i Maldiverne
Gråhajerne ved Orimas Thila cirklede rundt om os – når de ikke stod stille for at blive renset på pudsestationen.
Mantastisk! – På atol-safari i Maldiverne
En orientalsk gryntefisk (Plectorhinchus orientalis) bliver soigneret af en pudsefisk (Labroides dimidiatus), mens den næste gryntefisk står i kø og venter på sin tur.
Mantastisk! – På atol-safari i Maldiverne
Al transport til og fra Maldiverne foregår via lufthaven ved hovedstaden Male.

Mantastisk!

– På atol-safari i Maldiverne

Tekst og foto: Jesper Kjøller

Fra det lille røde taxifly kan jeg se et fabelagtigt panorama til alle sider. Turkisblåt vand så langt øjet rækker. Hist og her runde atoller, der omkranser smaragdgrønne laguner. Og her ligger de små palmeøer spredt ud som spejlæg med grønne blommer – sunny side up. Den næste uges tid skal tilbringes med at udforske fire af de nordlige atoller i det langstrakte ørige.

Al transport til og fra Maldiverne foregår via lufthaven ved hovedstaden Male. Derfra sejler mange liveaboards mod syd eller nord, men der afgår også en sværm af små taxifly til de mange resorts, som udgør rygraden i landets turistindustri. Maldivian Air Taxi har verdens største flåde af De Haviland Twin Otters udstyret med pontoner, så de kan lande og lette overalt, hvor der er vand. Og vand er der meget af i Maldiverne. Piloterne er klædt i ulastelige hvide, nystrøgne skjorter, shorts med pressefolder – og bare tæer.
De fleste resorts har dykkercentre, men nogle fungerer også som hjemmehavne og forsyningscentraler for endnu en række liveaboards. Jeg skal om bord på Monsoon, der opererer fra Lhaviyani-atollen nord for Male med udgangspunkt i Kuredu-resortet. Vores uge går med udforskning af fire af landets 26 atoller. Ud over Lhaviyani er det atollerne Noonu, Baa og Raa. Det er et forholdsvis udykket område. Kun ganske få af landets omkring 80 safarifartøjer opererer heroppe og Raa-atollen er først for ganske nylig blevet åbnet for dykning af myndighederne.
Monsoon virker underlig velkendt, og det er der en god grund til. Skibet er nemlig bygget i Alexandria i Ægypten ligesom resten af fartøjerne i Tornado Marine Fleet, der opererer i Rødehavet. For et par år siden var jeg en uge om bord på søsterskibet Hurricane, der på nær et par mindre forskelle (ægyptiske værfter laver aldrig to helt ens både) er identisk med Monsoon.
Hooked
De fleste af dykkene foregår på thilas, undersøiske koralbakker, der som regel ikke er større, end at man kan nå at svømme rundt om dem på samme dyk. Strømmen er som regel helt uforudsigelig, og hvert dyk starter med, at en af guiderne hopper i vandet og tjekker strømmen.
Kunsten er at gå ned lige der, hvor strømmen rammer korallerne og splitter. Netop der står musketerfiskene, som godt kan lide lidt strøm, men helst ikke vil arbejde for meget for føden. Kan man se dem fra overfladen og stige lige ned der, har man fundet the soft spot. Der kan man enten lade strømmen føre sig rundt om hjørnet, hvor den efterhånden aftager. Eller man kan blive hængende. Hængende skal i denne sammenhæng tages helt bogstaveligt, da det er en udbredt praksis at anvende reef hooks, eller den mere politisk korrekte betegnelse rock hooks. Det er i al sin enkelhed en meter line med en krog i den ene ende og en karabin i den anden. Man finder et stykke død koral, der ikke tager skade, sætter krogen fast og forbinder karabinen til en D-ring på sit udstyr. Så lukker man lidt mere i luft i sin vest, så man er fri af revet og så kan man hænge der og lade livet passere revy uden at anstrenge sig.

Boblebad
Jeg har hørt en del briefinger i mit liv – både gode og knap så gode. Sidstnævnte kategori er som regel kendetegnet ved, at intet af det, du bliver lovet i briefingen, rent faktisk finder sted på dykket bagefter, og at du heller ikke kan genkende dykkestedet under vandet ud...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også