DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Mexico – stort både i øst og vest
Stillehavsmantaen er den største rokkeart og dens vingefang kan blive op til fem meter. Ved Socorro Islands er man så godt som sikker på at møde dem.
Mexico – stort både i øst og vest
På Yucatan kan alle være med på guidede cavern-dyk, mens rigtige cave-dyk kræver uddannelse i huledykning.
Mexico – stort både i øst og vest
Vraget Mama Viña ligger ud for Playa del Carmen. Den tidligere rejefiskerbåd blev sænket med vilje og bringer minder om Forrest Gump.
Mexico – stort både i øst og vest
Omkring Socorro Islands i Stillehavet ud for Baja California kan man i sæsonen (forår) næsten ikke undgå at møde pukkelhvaler.

Mexico

Stort både i øst og vest

Tekst og foto Jesper Kjøller
Mexico er et slaraffenland for dykkere, hvis man vil have variation. På østkysten står menuen på tropisk dykning i det caribiske hav samt på verdens bedste og mest tilgængelige huledykning. Og på den vestlige stillehavskyst kan man opleve hvaler, hajer, sæler og mantaer i storladne omgivelser.

Mange dykkedestinationer har relativt ensartet dykning, uanset hvor man tager hen i det pågældende land. Men Amerikas sydlige nabo udmærker sig ved at byde på i hvert fald tre grundlæggende helt forskellige former for dykning, der oven i købet sagtens kan kombineres på samme rejse. Dertil kommer en rig og spændende kulturhistorie, som b.la. kan studeres omkring de mange ruiner fra maya- og azteker-indianerne. Og så er der det superlækre mexicanske køkken, som er langt mere varieret og interessant, end den amerikaniserede variant, vi oplever på TexMex-restauranter i Europa og USA.
Lad os starte længst mod øst på øen Cozumel, der ligger 45 minutters færgetur fra Playa del Carmen på Yucatan-halvøen. Man kan også flyve direkte til øen. Cozumel er en pandekageflad og aflang ø, 60 km lang og 16 km bred og næsten alle indbyggere bor i hovedbyen San Miguel på vestkysten, mens resten af øen består af fladt lavland med tæt bevoksning. Krydstogtturisme og især dykning er stort set øens eneste erhverv.

Næsten alle dyk finder sted fra båd på vestkysten ind mod Mexicos fastland. Østsiden er som regel for eksponeret for vind og bølger, selv om der er fine koralrev hele vejen rundt. Der er ofte også strøm på vestsiden, hvorfor de fleste dyk udføres som drift-dives. Det er ganske afslappende, da man ikke behøver at tænke på, hvor båden er. Den følger med i overfalden og samler dig op, der hvor du vælger at slutte dykket.
Sceneriet og faunaen er typisk for denne del af Caribien og minder en del om det, man finder på de nærliggende øer fx Cuba, Jamaica og Cayman Islands. Men takket være de altid konstante strømme omkring øen, er sigtbarheden altid fantastisk og strømmene medbringer desuden næring, der kommer korallerne og de karakteristiske svampe til gode.

Der er god variation i fiskelivet. Tæt på drop-offene ser du ofte ørnerokker, barracuda, trevaller, samt revhajer og af og til silkehajer. Men det er især kejserfiskene, der dominerer revet og de kan ses næsten overalt. Talrige havskildpadder vidner om, at denne art er beskyttet i området.
Den almindelige rytme er to dyk om formiddagen, tilbage i land for at spise frokost og så et eftermiddagsdyk lidt tættere på udgangspunktet – og så måske et natdyk, hvis der er stemning for det.

Mayaernes riviera
På fastlandet omkring Cancun og Playa del Carmen kan man nyde endnu mere caribisk dykning, omend ikke af helt samme kaliber som på Cozumel, hvis koral- og klippeformationer er af lidt bedre kvalitet. Cancun er et amerikaniseret turisthelvede med casinoer, barer og store hoteller, mens Playa del Carmen er langt mere tilbagelænet og charmerende. Mellem de to byer på vestkysten ligger enorme resorts ud til golfen.

I Playa kan man sagtens få tiden til at gå i de hyggelige gågader, maden er fremragende og prisniveauet er rimeligt. Dykningen foregår fra små speedbåde, der lægger til ved stranden og de fleste dykkesteder er lige i nærheden...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også