DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Naturklumme – derfor brænder brandmænd
Her ses affyringen af en nældecelles nematocyst mod et byttedyr. Ved berøring af cellen udløses nematocysten. Det pileformede skaft gennemborer overfladen på byttedyret og en tynd hul tråd skydes ind. Via tråden pumpes et toksin (giftstof) ind i byttet og giften reagerer lynhurtigt og paralyserer byttet.
1 af 1

Naturklumme

– derfor brænder brandmænd

Af Karina Aarup Mikkelsen illustration Charly

Verdens giftigste dyr er en lille gople, der kaldes en havhveps. Den lever langs Australiens nordøstkyst, og har de sidste 100 år været skyld i godt 70 dødsfald. Her kan du lære om brandmænds brændende håndtryk.
Mange dyr i havet gør brug af giftstoffer som forsvars- eller angrebsmiddel. De fleste har været i nærkontakt med en brandmand, eller i hvert fald fritsvævende tråde fra samme. Det kan være en pinefuld oplevelse. Brandmænd tilhører dyrerækken cnidaria, som ud over alle goplerne også består af søanemoner og koraller. Ordet cnidaria kommer fra det græske ord cnidos, som betyder brændende nål, og dyrerækken har fået dette navn på grund af deres små brændende nældeceller, cnidocytter. Nældecellerne sidder i tusindvis ud over dyrenes fangarme og cellerne er unikke for denne gruppe af vandlevende dyr. De enkelte nældeceller er små, men deres store antal gør dem effektive i forhold til at yde beskyttelse eller som en metode til at fange og paralysere byttedyr. Der findes over 10.000 arter af cnidarier og ca. 100 af disse er giftige for mennesker.

Eksplosiv affyring
Hver nældecelle indeholder en lille affyringsmekanisme (nematocyst), der består af en kapsel og en lang hul tråd, som sidder fast på et pileformet skaft. Ved berøring af cellen udløses nematocysten og det pileformede skaft gennemborer overfladen på byttedyret, hvorefter den tynde tråd skydes ind i byttet. Ind gennem tråden pumpes et toksin (giftstof) og giften reagerer lynhurtigt og paralyserer byttedyret. Denne affyring tager få millisekunder og kan opnå accelerationer på op imod 40.000 G. Dermed er det en af de hurtigste biologiske processer, vi kender til.
 
Dødbringende våben
Nældecellerne er meget effektive våben. En enkelt celle kan paralysere et lille krebsdyr. De mest dødbringende nældeceller findes hos havhvepsen, (Chironex fleckeri) som, ifølge Australian Institute of Marine Science, er det giftigste marine dyr, man kender. Mennesker som kommer i nærkontakt med denne, vil få sig en ekstrem smertefuld oplevelse som uden hurtig behandling kan resultere i døden. Et bedre kendt eksempel er den portugisiske orlogsmand (Physalia physalis), som giver ekstremt smertefulde og til tider dødbringende stik.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også