DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Oceanic OC1 – tilpasset Europa
Oceanic OC1 – tilpasset Europa
Oceanic OC1 – tilpasset Europa
Oceanic OC1 – tilpasset Europa

Oceanic OC1

– tilpasset Europa

Af John Bantin

Hvis du i 1999 havde fortalt mig, at jeg om en halv snes år ville sidde hjemme i London og have en Skype-videokonference med Doug Krause fra Oceanic i Californien, mens han viste mig, hvordan man betjener virksomhedens nye dykkecomputer, ville jeg ikke have troet det.
Det er fantastisk, hvor meget computerkraft der i dag kan anbringes på et håndled. Men der er stadig nogle grundlæggende filosofier, der gør forskellen, når det handler om computerberegninger, og det gælder også dykkecomputere. I mange år kritiserede jeg de algoritmer, der bruges af mange amerikanskfremstillede dykkecomputere, og jeg blev vant til at modtage skarpt formulerede breve fra advokater. Under en af DEMA-messerne i USA var jeg forberedt på konfrontationer med fabrikanterne, da Bruce Wienke uventet dukkede op. Han er ophavsmand til dekompressionssoftwaren i Suuntos computere, og han viste sig at være en allieret. Problemet var, at de amerikanske computere var beregnet til varmtvandsdykkere, der fortrinsvis laver korte, lave dyk med korte overfladeintervaller. Algoritmerne understøtter denne adfærd og er tilpasset ikke-dekompressionsdykning lavere end 30 meter.
Distributører i andre lande insisterede på at forsøge at sælge disse instrumenter til dykkere med meget anderledes dykkevaner, og det fik computeren til at skifte over til helt andre tabeller, der straffede brugeren for at gå ud over grænserne for de ret simple parametre. Disse computere havde, hvad jeg dengang kaldte en Jekyll & Hyde-adfærd.
Når man har et enormt hjemmemarked som Amerika, kan udlandet synes ubetydeligt, men dykkebranchen oplever i disse år lige så barske vilkår som mange andre brancher, og Oceanic kaster derfor sit blik ud over landets grænser.
Den nye dual-algoritme OC1 blev lanceret på DEMA i 2009. Du kan nu vælge mellem enten den gamle Pelagic DSAT no-stop-algoritme eller bruge den nye Pelagic Z+, der tilsyneladende opfører sig meget som de algoritmer, der er velkendte blandt dykkere i Europa.
Det eneste problem, jeg kan se, er, at ejere af disse computere selv skal vælge, hvilken algoritme de vil bruge. Måske vil visse beslutsomme forhandlere indstille computeren for kunden.
Pelagic Z+ anvender Buhlmann ZHL-16C-databasen, der er designet til behovet hos dykkere, som udfører mere krævende dyk, herunder gentagede dyk, dyk i koldt vand, deko-dyk eller højdedyk. Den er indtil videre kun tilgængelig i flagskibet OC1, men lad os nu se … Efterhånden som lageret bliver tømt, er jeg sikker på, at algoritmen også bliver tilgængelig som en option i andre Oceanic-modeller, efterhånden som de kommer på markedet.
OC1 er et nitrox-parat computerur, der trådløst kan integreres med op til tre forskellige gasforsyninger alt efter, hvor mange sendere der er i brug – det kan sågar også være din makkers flaske.
Den har også et digitalt kompas, og det hele er indpakket i en smart titaniumkasse, der kan bæres som dagligdagsur.

Indstillinger...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også