DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Shut down or shut up! – Ventiløvelser i teori og praksis – 1. del
Optimal slangeføring omkring dobbeltsættets ventiler betyder både, at det er lettere at betjene ventilerne, fordi slangerne ikke sidder i vejen, og at vandmodstanden reduceres.
Shut down or shut up! – Ventiløvelser i teori og praksis – 1. del
Når man lukker for venstre eller højre ventil, er det kun adgangen fra flasken til førstetrinnet, man lukker for. Der er stadig hul igennem til den anden flaske, selvom ventilen er lukket. Højre ventil lukker for højre regulator, venstre ventil lukker for venstre regulator og isolatoren lukker for forbindelsen mellem højre og venstre flaske.

Shut down or shut up!

Ventiløvelser i teori og praksis – 1. del

Tekst og foto: Jesper Kjøller
Hvis du dykker med dobbeltsæt, skal du kunne betjene dine ventiler bag nakken. Men det er ikke til megen hjælp, hvis du ikke samtidig forstår, hvad der sker i isolationsmanifolden. Derfor tager vi i denne serie på to artikler et nærmere kig på ventiløvelser i teori og praksis.

Selv om rebreathere har mange fortalere blandt tekniske dykkere, så udføres langt de fleste avancerede sportsdyk og tekniske dyk stadig med åben scuba og dobbeltsæt. Et dobbeltsæt med isolationsmanifold rummer få failure points sammenlignet med en hellukket rebreather, som er et stykke kompliceret teknologi. Hvis man analyserer sin gas, så man ved, hvad man indånder og planlægger sit gasbehov, så man ikke løber tør undervejs i dykket, så er der ikke meget som kan gå galt på et dyk med dobbeltsæt. Og redundansen i at have to ventiler, to førstetrin og to andentrin samt en isolationsmanifold, giver en stærkt forøget sikkerhed i forhold til dyk med enkeltflaske.
Men det er vigtigt, at man er gode venner med iso-manifolden og at man ved, hvordan den fungerer, hvordan den betjenes og hvilke årsagssammenhænge, der er på færde. Det er nemlig her al problemløsning med gasforsyningen finder sted.
Isolationsmanifoldens rolle er at få de to flasker i et dobbeltsæt til at opføre sig som én stor flaske, så et flaskesæt bestående af fx to 12-litersflasker i praksis optræder som én 24-litersflaske. Ved at anbringe en isolator i midten kan vi om nødvendigt adskille de to flasker i tilfælde af en fejl. Fejlene vender vi tilbage til om lidt.
Når man lukker for venstre eller højre ventil er det kun adgangen fra flasken til førstetrinnet, man lukker for. Hvis du ser ordentligt efter på tegningen af manifolden på næste side, kan du se, at der stadig er hul igennem til den anden flaske, selv om ventilen er lukket. Med andre ord: højre ventil lukker for højre regulator, venstre ventil lukker for venstre regulator og isolatoren lukker for forbindelsen mellem højre og venstre flaske. Det er en vigtig pointe.

Iso = åben
Under normal operation er alle tre ventiler helt åbne. Det anbefales, at de drejes helt op og efterlades der. Altså ikke noget med ”helt op og halvt tilbage”. Det kan skabe forvirring i en skarp situation. Ved altid at efterlade ventilerne helt åbne eller helt lukkede, sikrer vi, at man lynhurtigt kan verificere ventilens øjeblikkelige status og ikke først skal dreje lidt den ene vej og så den anden vej. Og tju og tju og skomardreng ...
Det er dog vigtigt, at du ikke jammer ventilen i den åbne position. Sætter den sig fast i den åbne position, kan det være svært at dreje den, da du ikke rigtigt har noget at stå imod med under vandet. Der er ikke andet at gøre, end at få din makker til at hjælpe.
Inden du overhovedet går i vandet, ja inden du analyserer gassen og tjekker trykket på flaskerne, skal du altid sikre dig, at isolationsventilen er helt åben og har været det under fyldningen. Ud over, at du risikerer, at dobbeltsættet kun er halvt fyldt, kan det også være livsfarligt at dykke med et flaskesæt, hvor du kun har analyseret gassen i den ene flaske. Hvis du åbner isolationsventilen under vandet og hører gassen strømme mellem de to flasker, bør du øjeblikkeligt give et tom for...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også