DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Specialkurser
1 af 1

Specialkurser

Af Jesper Kjøller

Med en svag omskrivning af H.C. Andersen, kan vi sige: at rejse er at opleve. Der er måske ikke så mange, der tænker på at tage et kursus i forbindelse med en dykkerejse. Men der gemmer sig faktisk masser af oplevelser på specialkurserne i dykning. Vi giver dig fem tips til kurser, der er oplagte at tage på din næste dykkerrejse.

Mange dykkere tænker på et kursus som et forløb, der bare skal overstås for at få rettigheder til noget bagefter. Men langt de fleste specialkurser i dykning planlægges så de indeholder et minimum af teori og først og fremmest en masse praktisk dykning. Så hvorfor ikke kombinere din næste dykkerejse med et specialkursus eller to? De fleste specialkurser indeholder mellem to og fire dyk, og de kan derfor gennemføres på en eller få dage. Og da de foregår i de omgivelser, der er på destinationen, vil du ikke gå glip af noget, mens du er på kursus – snarere tværtimod. Teoridelen kan som regel afvikles som selvstudie – eventuelt med start på et dykkecenter hjemme i Danmark, der kan hjælpe dig i gang med kurset og levere de rigtige materialer i form af video, DVD og manual.

PADI har over tyve specialkurser på programmet, men det er naturligvis ikke alle, der udbydes alle steder. Altitude-diver og Ice-diver er fx ikke så almindelige i Rødehavet. Vi har valgt at fokusere på fem af de mest populære og givende trope-specialer.

STYR DIN OPDRIFT – PEAK PERFORMANCE BUOYANCY

På et tropisk koralrev, hvor omgivelserne ikke er så hårdføre, er det af afgørende betydning, at du kan styre dine bevægelser, så du ikke smadrer ind i korallerne og hvirvler bundlaget op. På dette kursus fokuserer du på øvelser, der forbedrer din balance, dit trim og din afbalancering. Du vil opdage, at du kan klare dig med mindre bly, og i det hele taget får du en mere afslappet dykning med et lavere luftforbrug. Selv rutinerede dykkere kan lære et par cowboytricks og få forbedret deres opdrift.

Minimumalder 10 år
Minimum antal dyk 2
Kræver OWD eller tilsvarende

BEDRE BILLEDER – UNDERWATER PHOTOGRAPHER ELLER UNDERWATER VIDEOGRAPHER

Undervandsfotografering eller -video er ikke lette discipliner, og de fleste fotografer bliver skuffede over deres første forsøg under overfladen. På den anden side har det med digitalkameraets fremfærd aldrig været lettere og billigere at komme i gang med uv-foto og -video. Du lærer om komposition, håndtering og vedligeholdelse af kameraet, belysning og forskellige optageteknikker. Især evalueringsprocessen, hvor du sammen med en instruktør og de andre kursusdeltagere, vurderer og kritiserer jeres anstrengelser, er noget der virkelig rykker.

Minimumalder 10 år
Minimum antal dyk 2
Kræver OWD eller tilsvarende

LÆNGERE TID UNDER VANDET – ENRICHED AIR NITROX (EANX)

Du kan maksimere din bundtid, få kortere overfladeintervaller, øge sikkerheden og reducere trætheden efter en lang og intensiv dykkedag ved at udskifte luften med nitrox. Du lærer bl.a. om planlægning, procedurer og analyse af gassen inden du dykker. Det smarte ved det er, at du kan kombinere nitrox-kurset med andre aktiviteter....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også