DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Historie  Historia
Stig er mest kendt for sin automatiske tørdragtsventil, men han har også arbejdet intensivt med våd- og tørdragter, regulatorer, flaskeventiler samt med diverse udstyr til militær- og erhvervsdykkere.
Al produktion af Stigs SI Tech-ventiler finder sted i Brastad på Sveriges vestkyst – tæt på Lysekil og Gullmarsfjordens salte vande.

Stig Insulán

- Pioner og innovator

Tekst og foto Magnus Lundgren
En kort køretur fra Lysekil ligger SI TECHs fabrik i lille Brastad. Der, tæt ved den salte Gullmarsfjord, produceres den verdensberømte automatiske ventil, der sidder på stort set alle tørdragter. Men hvem er Stig Insulán, manden bag udviklingen af ventilen og virksomheden SI TECH?

Det er måske ikke alle, der ved, at Stig og SI TECH fremstiller meget mere end bare tørdragtsventiler. Uden overdrivelse kan man sige, at Stig har udviklet og moderniseret dykningen, også set i et globalt perspektiv. Vi besøgte fabrikken for at hilse på ham og med en forhåbning om at kunne få lidt indsigt i hans baggrund og historie, relationen til Viking, tørdragtsventilen, SI TECH og ikke mindst, hvorfor der står et mobil home bagved fabriksbygningen? 

Stigs håndtryk er hårdt og fast, og hans blik udstråler en sund livslyst. Han er den arketypiske self made man, der har taget den fulde konsekvens af sine idéer. Stigs evne til at virkeliggøre sine påfund virker som om det er et medfødt talent. Hvis han får en idé, der er baseret på at løse et konkret problem, fører han den frem fra tegnebordet til produktion og derefter ud på markedet til forbrugeren. Godt nok var det hans tørdragtsventiler, som med stor popularitet slog igennem på det globale marked, men Stig og SI TECH, handler om så meget mere. 

Hvad er din baggrund?

– Jeg er fra Kungälv og blev født i 1941. Allerede fra barnsben var jeg en rigtig vandhund. Det var nok i 1953, at jeg begyndte med maske og snorkel og for alvor fik smag for den fascinerende undervandsverden. Lidt senere, måske i 1958, begyndte jeg at dykke med et såkaldt ”Åke Follin-apparat” fra den legendariske Rødehavsekspedition. Det var egentlig der, det hele begyndte for alvor for mig!  

Fodnote: Expedition Röda Havet var en legendarisk rejse, som en svensk dykkerklub fra Göteborg-området Västkystens Dykarklubb begav sig ud på i januar 1956. Den 12. november samme år havde en dokumentarfilm om ekspeditionen premiere. Filmen var instrueret af Bengt Börjeson. Det var året efter Cousteaus Den Tavse Verden. Filmen kunne sagtens måle sig med Cousteaus værk, og må i dag betragtes som et stykke skandinavisk dykkehistorie. 

Hvad har du af uddannelse og dykkemæssig baggrund?

– Jeg startede som metalsmed på Eriksberg i Göteborg. Når det gælder dykning og produktudvikling, er jeg helt og holdent selvlært, siger Stig med eftertryk. 

Som dykker den gang lærte man af hinanden og jeg fik styr på mange ting på egen hånd. Det fandtes ikke rigtig nogen standardiseret uddannelse. Senere fik jeg en militær dykkeuddannelse og blev udstationeret som minerydningsdykker i 15 måneder. Det var sjovt! Hvad angår produktudvikling, teknik, værktøjsproduktion, markedsføring og salg, så har jeg lært det efterhånden. Hvis ikke lige jeg havde interesseret mig så meget for dykning, havde jeg nok kastet mig over noget tilsvarende inden for et andet område.

Hvordan begyndte din karriere i dykkebranchen?

– Ja, det var jo fra begyndelsen en hobby, men den udrustning, som vi havde adgang til, var for dårlig. Når det nu ligger i min natur at opfinde og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også