DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Svenske frømænd – på besøg hos angrebsdykkerne
Den første dykker tager bestik af situationen, mens han dækkes af en af de andre dykkere.
Svenske frømænd – på besøg hos angrebsdykkerne
For ikke at få skader, kravler man i vandet med den tunge udrustning. I vandet kan den afbalanceres.
Svenske frømænd – på besøg hos angrebsdykkerne
For at kunne orientere sig har man samlet alle navigationsværktøjer på en plade.
Svenske frømænd – på besøg hos angrebsdykkerne
Der kræves en helt speciel fysik og psyke for at kunne leve op til kravene.
Svenske frømænd – på besøg hos angrebsdykkerne
Selv om kandidaterne er totalt udmattede, er der stadig mange timer, inden prøven er slut.
Svenske frømænd – på besøg hos angrebsdykkerne
Toget drøner forbi. De nye elever træner stadig med attrapper i stedet for skarpe våben.
Svenske frømænd – på besøg hos angrebsdykkerne
For at kunne holde øje med eleverne under træning er de markeret med en bøje
Svenske frømænd – på besøg hos angrebsdykkerne
Dårlig sigt er god sigt! Det er lettere at bevæge sig uopdaget i grumset vand.

Svenske frømænd

– på besøg hos angrebsdykkerne

Tekst Fredrik Isakson foto Alex Dawson
Vi ligger og venter på seks meter. Vi ved, at de kommer her forbi, hvis de holder kursen. Pludselig ser jeg noget sort dukke op i mørket. Seks dykkere, der er nydeligt koblet sammen med line passerer forbi i tre par. Dette er ikke fornøjelsesdykning – dette er transport og det går hurtigt. Lynhurtigt. DYK har besøgt det svenske frømandskorps – Angrebsdykkerne.

Det er frokosttid på en rigtigt grå og kedelig regnvejrsdag. Det øser ned. Fotografen Alex og jeg tog os god tid. Tunge arbejdsdage har gjort os lidt langsomme, så det er blevet frokost da vi endelig ankommer til det sted, hvor de ny rekrutter skal gennemføre prøver. Øvelsesområdet ligger ude i skoven på en skærgårdsø vest for Stockholm. Dagens program er en del af optagelsesprøven for nye angrebsdykkere.

Sveddryppende
Da vi når frem til vagten er der øvelse for indsatsstyrken, og de unge soldater er opstillet med en masse våben ved indgangen. Bilen visiteres grundigt. Vi ringer til Stefan, der er vores kontaktperson hos angrebsdykkerne. Han kommer til vagten og henter os. Vi følger hans bil ud i skoven i den stadigt silende regn. De nye rekrutter har arbejdet fra tidligt på morgenen, og vi ser nogen af dem på vejen ud til øvelsesstedet. Prøverne vil fortsætte i flere dage. Dette er blot begyndelsen.
Med fuld oppakning, halvvejs løber de potentielle soldater i et højt marchtempo. Sveden drypper af dem og det damper op fra dem i regnen. Denne udholdenhedsprøve vil fortsætte i mange timer. Flere er allerede bukket under, og en har netop brækket sig i en busk. Johan er en af befalingsmændene. Han forsøger at motivere en af de deltagende til at kæmpe videre.
– Kom nu! Sæt farten op og hæng på de andre. Sørg for, at du ikke sakker for meget bagud!
Der er hele tiden en læge til stede, som holder et vågent øje med kandidaternes fysiske status. Og det er benhårdt. De kandidater, der klarer dette, har forberedt sig meget grundigt og har trænet målrettet i 6-12 måneder inden prøven.

Væske og næring
Regnen tager til, og næsten alt er blevet gennemblødt. Efter en sidste runde har kandidaterne endelig fået et kvarters pause for at spise. Befalingsmændene sørger for, at kandidaterne også drikker. De får andre væsker end bare vand for at holde elektrolytniveauet oppe. Salt- og sukkerbalancen er vigtig, når der skal ydes noget ekstra. Man kan se smerten i ansigtet på dem, som har valgt at søge ind. De er indstillet på, at smerte er en del af virkeligheden, når man gerne vil være en del af det lille eksklusive korps af angrebsdykkere.
Visse af kandidaterne er helt inde i deres egen lille verden. Befalingsmændene kommunikerer hele tiden med dem for at se hvor godt de lytter til ordrer og råd. Det viser om de stadig er ”med”. Andre virker mere friske og opmærksomme på omgivelserne. Øvelsen har åbenbart været mere belastende for nogle. Men det er også formålet med øvelsen. Det gælder om at identificere, hvem der er gode til at klare belastningerne. Prøven er ikke bare en test af råstyrke, men lige så meget en test af vilje og kampgejst. Samtidig prøver lederne at identificere dem, der evner at tænke klart under pres og udmattelse. Det er et spørgsmål om vindermentalitet.
Indtil videre har de kun overlevet et par timer. Senere på eftermiddagen kæmper de, der ikke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også