DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Test – Cressi Back Jac
Test – Cressi Back Jac
1 af 1

Test

– Cressi Back Jac

Af John Bantin
Man skal aldrig sige aldrig. Jeg har ofte gjort ting, jeg tidligere havde svoret, at jeg aldrig ville gøre. Hr. Cressi er i samme båd. Efter i årevis at have nægtet at lave en BCD i vinge-stil, kommer Cressi i år med en vinge-model som en del af den nye Aero-serie.

Back Jacs seletøj har skulderstropper, der ser ud som om de er designet til kvinder. Det er ikke et problem for mig. Jeg har opdaget, at jeg sagtens kan bruge en BCD, der er tiltænkt kvinder og det er ikke fordi, jeg har feminine former. Det skyldes simpelthen, at denne slags veste efterlader brystområdet frit – en af de store fordele ved en vinge.
Mavebæltet er mindre tilgængeligt for justering end på andre veste, men det var elastisk, så det gjorde ikke så meget. Der er den sædvanlige skridtrem med klik-spænde og fire rustfri D-ringe i stål samt et par stykker i plast.
Vesten leveres med et enkelt flaskebånd, men der er flere riller, så det er muligt at fæstne endnu et flaskebånd, så man kan fastgøre dobbeltflasker.
En Cressi BCD optager normalt ikke meget plads i tasken. Back Jac er dog noget mere omfangsrig end mange af dens mere konventionelle søskende. Det skyldes, at seletøjet er separeret fra opdriftsblæren og vægtsystemet, og det tager plads. Hvorom alting er, så fungerer det fint.
Når det gælder lommer, må du nøjes med to af drop down-typen, der er skjult langs den nederste kant på seletøjet. Området er nemlig optaget af de integrerede vægtlommer med de efterhånden standardiserede flå ud-greb. Der er plads til 4,5 kilo i hver side. To små to kilos trimlommer er klemt inde mellem seletøjet og opdriftsblæren som supplement.
Drop down-lommerne var ikke lette at lokalisere under vandet, men det samlede resultat var dog så strømlinet, at der ikke var meget modstand, når jeg svømmede horisontalt.
Jeg var aldrig i tvivl, når jeg dumpede luft, hvilket ellers kan være et problem for nogle vingeveste. Jeg skulle dog rotere lidt, for at bruge skulderdump-ventilerne effektivt, så jeg foretrak at læne mig forover og anvende den nederste dump-ventil bag på hoften.
Selve vingen er ikke en del af seletøjet, så man får ikke klemt overkroppen. Den er formet, så den udvider sig udad i bunden når den er fuldt opblæst, og ellers holdes blæren i skak af elastikker. Vesten leverer 20 kilo maksimalt lift i størrelse M.
I overfladen er der rigeligt med opdrift, og jeg blev effektivt løftet ud af vandet. Samtidig var der ingen tendens til, at jeg blev presset forover, når Back Jac var fuldt opblæst. Det kan måske skyldes mine lange ben, der dannede en slags køl. Måske vil kortere personer opleve et problem, da det integrerede vægtsystem ikke giver mulighed for at anbringe vægt nederst på ryggen. Hvis du dykker med en aluminiumsflaske, vil jeg foreslå, at du bruger trimvægtene og måske sætter bly på flaskebåndet, inden du putter for meget bly i vægtlommerne. Med en stålflaske foretrak jeg, at tage et par ekstra kilo på foran, i stedet for at anvende trimlommerne bagpå.
Vægtlommerne sad stramt om de fire standard tokilos klodser, der lige akkurat kunne være indenfor lynlåsen, men de var lette at anbringe og tage ud. Det var også let at tage vesten af og på i overfladen før og efter dykket.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også