DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Thailand – Andamanerhavet i syd
King Cruiser er ikke just noget smukt vrag, men mængden af fisk på den tidligere katamaranfærge er imponerende. Nogle gange finder man muræner i toiletterne.
Thailand – Andamanerhavet i syd
Det er et farligt arbejde at give en muræne en gang tandrensning, men pudsefiskene går til opgaven med en frygtløs energi.
Thailand – Andamanerhavet i syd
Dette dyk fandt sted juleaftensdag, så det var passende at fotografere farvestrålende christmas tree worms.
Thailand – Andamanerhavet i syd
I det klare vand omkring Koh Haa mødte vi denne havskildpadde, der tøffede ubekymret omkring som kun havskildpadder kan gøre det.
Thailand – Andamanerhavet i syd
Juvelbarsen er ikke ude i et filantropisk ærinde, selv om den beskytter stimer af glasfisk fra glubske rovfisk. Den æder nemlig selv af glasfiskene.
Thailand – Andamanerhavet i syd
Dragefiskene nærmest dominerer King Cruiser. De svæver langsomt rundt som om de ejede hele vraget.
Thailand – Andamanerhavet i syd
Ved Anemone Reef er der så mange søanemoner, at hele revet nærmest fremtræder som én stor søanemone. Naturligvis befolkes området af utallige klovnfisk.
Thailand – Andamanerhavet i syd
Hulerne og det klare vand omkring Koh Haa var udgangspunkt for nogle af de bedste dyk, vi havde på turen.

Thailand

– Andamanerhavet i syd

Tekst og foto Jesper Kjøller
Hvert år valgfarter skandinaver til det vestlige Thailand for at nyde varmen, solen og maden i smilets land. Men uanset om ferien tilbringes på øerne Phuket og Koh Lanta eller ved Ao Nang på fastlandet, er det stort set de samme steder, man dykker. Tag med på en guidet tur til det sydlige Andamanerhav til berømte dykkesteder som Phi Phi Island, King Cruiser og Koh Haa.

Vraget King Cruiser er et godt eksempel på, hvordan et skibsvrag uundgåeligt bliver en magnet for dyrelivet i området. Katamaranfærgen, der af uforklarlige årsager ramte Anemone Reef i 1997 og sank en stykke derfra, ligger i dag på en flad sandbund, hvor der ellers næppe ville være meget liv af finde. Men nu, hvor den store firkantede struktur giver læmuligheder og gemmesteder, myldrer det med liv. Vraget er indvendigt så fuld af fiskestimer, at man nogle steder ikke kan skimte udgangene!

Det ligger stadig ikke helt klart, hvad der gik galt da King Cruiser gik på grund. Bilfærgen sejlede præcis den samme strækning hver dag mellem Phuket og Phi Phi Island, så kaptajnen burde vel efterhånden kende ruten. Ikke desto mindre sejlede han durk ind i Anemone Reef den 4. maj 1997 – på en dag med god sigt og fint vejr. Sammenstødet flåede et ordentligt hul i skroget og det tog ikke mere end 17 minutter, før King Cruiser var forsvundet under overfladen et stykke væk fra revet. Alle 561 passagerer blev heldigvis reddet.

Ikke mange år efter forliset, blev King Crusier et populært dykkemål. Ikke mindst fordi det er det eneste vragdyk i området, så dykkere med hang til metal kan få deres appetit stillet. Men selv om du normalt ikke er så meget for vragdykning, er det et fabelagtigt dyk på grund af den enorme mængde fisk, der er omkring King Cruiser

Toppen af vraget ligger på ca. 15 meter, og oftest er der monteret en permanent bøje, som gør ned- og opstigningerne lettere. Nogle gange mødes man af så store mængder fisk, at det kan være svært overhovedet af få øje på vraget. Store stimer af snappere, barracudaer og hestemakreller lever her. Desuden ser man ofte velkamuflerede skorpionfisk og dragefiskene her kan være ret store og ses ofte svævende over vraget. Der er fundet flere forskellige typer muræner her, og de gemmer sig gerne i alle de hulrum, som findes – inklusive i toiletterne, der står ude i det frie efter at væggene er ramlet ned. 

Med en længde på 85 meter og masser af store åbninger er der fine muligheder for at udforske vraget både udvendig og indvendig. Det er ikke noget smukt vrag, men hold da op, hvor er der meget liv om bord! Oftest laver man ét dyk på King Cruiser og kombinerer det med andre dyk i området – typisk Anemone Reef og/eller Shark Point.

Anemone Reef

Det er ikke altid, at et dykkersteds navn på en troværdig måde afspejler det, man kan opleve på stedet. Dykkeverdenskortet er spækket med stednavne som Manta Point, Shark Corner og Barracuda Wall. Uden at det nødvendigvis betyder, at man jævnligt støder på de skabninger, som navnet ellers skaber forventninger om. Men kun få steder, jeg har dykket, er så passende navngivet som Anemone Reef! Der er så mange søanemoner, at hele revet på afstand ligner én stor søanemone med millioner af tentakler, der vajer hid og did i strømmen. Det er et...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også