DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Ude på lavt vand – ingen grund til at gå dybt
Brødkrummesvampen (halichondria panicea) breder sig under broer og på sten for at filtrere vandet.
Ude på lavt vand – ingen grund til at gå dybt
Hos savgylten (symphodus melops) er hannen klædt i en smuk legedragt for at imponere hunnerne.
Ude på lavt vand – ingen grund til at gå dybt
Man må ikke glemme at kigge ind under broen, som man dykker fra. Her kan der gemme sig mange interessante ting.
Ude på lavt vand – ingen grund til at gå dybt
Hvis du vil se den mærkelige pigsmerlig (cobitis taenia), skal du lave natdyk på få meters dybde.
Ude på lavt vand – ingen grund til at gå dybt
Ulken (Myoxocephalus scorpius) finder man ofte, når den ligger og venter på, at frokosten svømmer forbi.
Ude på lavt vand – ingen grund til at gå dybt
Søstjerner finder man på næsten alle bundtyper – her i ålgræsset.

Ude på lavt vand

– ingen grund til at gå dybt

Tekst og foto Jonas Andersson
I stedet for at prale over, hvem der har været dybest, sætter de smarte dykkere kursen mod de lavere dele af havet. Her er lyset bedre, hvilket oftest medfører et rigere dyreliv. Desuden er vandet som regel varmere, og det skader jo aldrig.

Et spørgsmål, som jeg ofte har fået som dykker, er ”hvor dybt har du været?”. Der er noget lokkende over dybden både for dem, som aldrig har dykket, men også for mange aktive dykkere er fristede af dybden. Nu om dage er det også forholdsvis enkelt at dykke til 50-60 meter, når udbuddet af trimix-uddannelser og fyldestationer med de nødvendige gasser, er øget. Men lad os ikke helt glemme de lavere dele af vore dykkeområder, for her er der masser af sjove oplevelser. Ikke nok med, at der om sommeren plejer at være varmt og behagligt. Lyset er oftest rigtig godt og en almindelig 200 barsflaske kan række i flere timer. Der er desuden en overflod af liv her. Det er varierer naturligvis mellem forskellige bundtyper, men her er næsten altid en masse at se på.

Når vi dykker fra land, så sker det ofte, at vi hopper i vandet fra en bro eller mole, men det er sjældent, at vi vender os om for at kigge nærmere på selve konstruktionen under vandet. Dermed vender vi ryggen til en lokalitet, som oftest syder af liv, nemlig broen.

Er det en bro på pæle, så er den ikke sjældent dækket af blåmuslinger, som har fundet gode steder at filtre det vand, der bliver presset ind mellem pælene. Blåmuslinger i tætte formationer lokker søstjernerne til – de kan godt lide at få sig en bid musling til frokost. Forskellige små krabber bliver også lokket til blåmuslingekolonierne og man kan se dem kigge ud blandt skallerne. De smukke brødkrummesvampe finder også mange gode steder med strømmende vand, hvor de kan brede sig ud over sten og andet for at få så god vandgennemstrømning så muligt. Hvis broen i stedet er en flydebro, så plejer både broen, men også dens forankringskæder at være populære hos dyr som søpung og sønellike. Man kan finde dem siddende meget tæt over hele kæden bortset fra de sidste meter ved bunden og ved fastgørelsespunkterne på broen, hvor der er mest bevægelse. Her har de den perfekte placering midt ude i vandet, frit fra forstyrrende klipper og andre konstruktioner. Her er der god forsyning af strømmende vand at filtrere.

Jægere under broen

Broernes træ og beton giver en god beskyttelse for de fisk, der vil gemme sig for rovfiskene og man kan finde både sildestimer og andre mindre fisk her. Byttet lokker kamuflerede jægere til, og ulken er en art, som man ofte finder siddende helt stille mens den venter på, at et intetanende måltid skal komme svømmende forbi.

Svømmer man derefter ud fra broen, så mødes man af lidt forskellige livsformer, alt efter bundtypen. Sand- og skalbund er vel den bundtype, som jeg personligt synes har mest at byde på. Her lever en skøn blanding af frisvømmende fisk som gylter og havkarusser, samt bundlevende fisk som forskellige fladfisk og kutlinger. Om foråret og sommeren har gylterne og havkarusserne et højt aktivitetsniveau. Det er på tide at føre deres gener videre og de er på jagt efter et godt revir og nogle smukke hunner.

Kutlingerne er også...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også