DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Undervandsscooter – legetøj og værktøj
Tre forskellige scooter-typer. I midten en lille og let scooter, der også kan bruges til snorkling. Til venstre en lidt større og kraftigere model til mere avanceret sportsdykning og til højre en undervandsscooter til seriøs teknisk dykning.
Undervandsscooter – legetøj og værktøj
Tow behind-scooteren sidder fast i en line i en skridtrem på dykkerens harness, så scooteren kan styres med én hånd.
Undervandsscooter – legetøj og værktøj
Vragdykning med en scooter gør det let at passere de mindre interessante steder på større vrag og hurtigt komme frem til de gode områder.

Undervandsscooter

– legetøj og værktøj

Tekst: Jesper Kjøller Foto: Jesper Kjøller og PADI

Man behøver nok ikke en gang være dykker for at kunne forestille sig, at det må være sjovt at blive trukket af en undervandsscooter. Cousteaus dykkere lod sig transportere på uv-scootere, skurkene i 007-klassikeren Thunderball brugte også uv-scootere og de sejeste huledykkere anvender uv-scootere til at bringe sig mere end 10 km ind i hulerne. Ingen tvivl om, at en undervandsscooter har en høj James Bond-factor.

Ud over den åbenlyse sjov, man kan have med en scooter eller en DPVDiver Propulsion Vehicle – er der en række praktiske fordele og situationer, hvor den er uundværlig, eller i hvert fald meget nyttig. For det første kan du dække et langt større område med en scooter – det siger sig selv. Det åbner for muligheder i forbindelse med en eftersøgning fx efter et vrag. Og på store vrag betyder det, at du hurtigt kan komme fra den ene ende til den anden. Fotografer og ikke mindst videografer, der endnu bedre kan undfange bevægelsen, kan udnytte scooterens muligheder optimalt.
Det er indlysende, at dykkere med fysiske handikaps, som begrænser deres svømmeegenskaber, kan have stor glæde af en scooter. Men først og fremmest gør scooteren, at du kan dykke længere, fordi du bruger mindre gas. Skal du transportere meget udstyr, fx som når tekniske dykkere medbringer ekstra flasker til dekompression, er scooteren nødvendig. Det er især scooter-teknologien, der har muliggjort nutidens ekstreme hulepenetreringer på over 10 kilometer.

Typer
Der findes grundlæggende set tre typer af scootere. Først er der de små og kompakte scootere, der mest er beregnede til fritidsdykning, og konstruerede så de er lette at manøvrere. De er relativt transportable, de har batterikapacitet nok til et normalt fornøjelsesdyk og de holdes typisk i begge hænder i to håndtag.
De større modeller er beregnede til teknisk dykning. De har en betydeligt længere rækkevidde og de er robust konstruerede, så de er pålidelige og kan klare større dybder. Disse scootere er såkaldte tow behinds. Dykkeren er forbundet til scooteren med en line, der sidder fast i vingevestens skridtrem. Man styrer scooteren med højre hånd og har venstre hånd fri. Med tow behind-scootere skal man ikke anstrenge sig så meget, hvilket er en fordel, når der skal tilbagelægges store distancer. De små scootere kan derimod godt give lidt trætte skuldre og underarme efter længere tids brug.
Den tredje type, som man måske kender fra James Bond-filmen Thunderball, er de lange torpedoformede scootere, som dykkeren ligger ovenpå. De er ikke så almindelige længere, og i hvert fald ikke udbredte inden for sportsdykning – hvad enten det er rekreativ eller teknisk dykning.

Batteribegrænsninger
At planlægge et scooter-dyk, minder lidt om planlægningen af et almindeligt dyk, hvor man skal tage faktorer som vandtemperatur, gasforbrug og dekompression i betragtning. I det øjeblik scooteren kommer med i mikset, har du yderligere én vigtig parameter at tage hensyn til – batterikapacitet.
Ligesom du ikke har lyst til at løbe tør for gas, mens du er længst væk fra overfladen, er det heller ikke optimalt, at scooteren dør, når du er længst væk fra udgangspunktet. Så batteriets rækkevidde skal altså indgå som en del af din dykkeplanlægning. Der findes yderligere komplikationer, som du skal tage hensyn til, inklusive pludselige stop og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også