DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Varigt vægttab – tag dit eget udstyr med på rejsen
Et komplet sæt ferieudstyr fra Mares, der ikke får baggagevægten til at gå i bund. Vælger du helfodsfinner, der typisk vejer mindre end hælremsfinner, sparer du samtidig våddragtsstøvlerne, som godt kan veje op til et halvt kilo.
Varigt vægttab – tag dit eget udstyr med på rejsen
Aqualungs Pack’n’Dive-serie er udviklet med det mål, at man kan have et komplet sæt tropisk dykkerudstyr i sin håndbagage. Perfekt til en sviptur, hvor man vil være sikker på ikke at miste bagagen undervejs.
Varigt vægttab – tag dit eget udstyr med på rejsen
Cressi har med deres Travel Light-vest sparet rygskjoldet væk, så den kan rulles sammen. Alligevel er der blevet plads til intergreret bly og rummelige lommer.
Varigt vægttab – tag dit eget udstyr med på rejsen
Den italienske udstyrsproducent Dive System har en utraditionel løsning på programmet. JackPak fungerer som ryksæk på rejsen og bliver derfor ”kamufleret” som håndbagage. Fremme på destinationen forvandles den med et snuptag til en fuldblods vingevest.
Varigt vægttab – tag dit eget udstyr med på rejsen
En udstyrstaske med hjul og teleskophåndtag er guld værd, når udstyret skal transporteres, men hvis du leder efter et par kilo at spare, kan det betale sig i stedet at pakke i en såkaldt duffel bag, der vejer langt mindre i sig selv.
Varigt vægttab – tag dit eget udstyr med på rejsen
Dragtens tykkelse og om den skal være en heldragt eller shorty, afhænger blandt andet af din personlige temperaturtolerance. Oceanic har med X Series-dragten et godt bud på en 5 mm semidry til de lidt koldere dyk på ferien. Eller de lidt varmere dyk herhjemme ...
Varigt vægttab – tag dit eget udstyr med på rejsen
Scubapros legendariske AIR2-inflator med integreret alternativ luftkilde har mange år på bagen, men fås i en opdateret udgave. Har du også en luftintegreret computer, som fx en Uwatec Galileo, så sparer du både octopus og manometer på dit regulatorsæt.

Varigt vægttab

– tag dit eget udstyr med på rejsen

Tekst Jesper Kjøller Foto Odd Andre Pettersen
Den tid er forbi, hvor et komplet sæt udstyr vejede lige så meget, som Arnold Schwarzenegger kunne benchpresse i sine velmagtsdage. Efterhånden kan du få letvægtsudrustning til varmtvandsdykning, der ikke vejer eller fylder mere, end at du kan have det meste i håndbagagen.

Vægt er en lunefuld størrelse, når det gælder dykning. Normalt er vi jo nødt til at spænde mere eller mindre bly om livet for at komme ned, og derfor er der ingen umiddelbar fordel i at anvende letvægtsudstyr – så skal vi jo bare have endnu mere bly på. Faktisk er der mange, der med vilje vælger tungere udstyr. Fx de gode gamle solide gummifinner, der holder benene nede, eller en tyk bagplade i stål, der fordeler vægten på ryggen, så man ikke skal have det hele om livet.
Men det ændrer sig drastisk, når vi skal pakke en taske, der skal transporteres med fly. Overvægtsafgiften har altid været et problem for dykkere, men den skærpede konkurrence mellem luftfartsselskaberne har fået dem til at opdyrke nye indtægtskilder. Det har i de senere år betydet en stramning, og det er efterhånden ikke usædvanligt at blive afkrævet overvægtsafgift på et rutefly, selv om man kun har få kilo for meget i sine tasker!
Det er fristende at lade hele pivtøjet blive hjemme og i stedet benytte sig af udlejningsudstyr på destinationen, men enhver, der har prøvet at dykke i lejet grej, ved, at det sjældent er en fornøjelse. Måske er du heldig at få udlejningsudstyr stillet til rådighed, der ikke ligner noget, som stammer fra mellemkrigstiden, og som rent faktisk har overholdt diverse serviceeftersyn. Men det er aldrig det samme som at dykke i eget grej. Det er både mere komfortabelt og langt mere sikkert at omgås udstyr, som du er fortrolig med. Det er simpelthen en del af fornøjelsen ved dykning at dykke i sit eget grej!

Cargo or cabin?
Morgenmaden i Kastrup, frokosten på destinationen – og bagagen i Frankfurt! Rejser du tilstrækkeligt meget er det en statistisk uundgåelighed, at du før eller siden vil komme til at vente forgæves på dine indcheckede tasker ved bagagebåndet. Så har man virkelig trukket en nitte …
Derfor er det en anbefaling, at du tager de dele af udstyret, som du ikke synes, du kan undvære, med i din håndbagage. De fleste selskaber tillader en taske, fx en trolley på 55x40x20 cm, og i den kan du have de essentielle udstyrsdele som regulatorsæt, dykkecomputer, maske og evt. kamera og/eller laptop. Aqualung har faktisk produceret et komplet sæt scuba-udstyr, der kan være i en bagagetrolley, som overholder flyselskabernes maksimale mål for håndbagage.
På hjemturen kan det til gengæld være lige meget. Om dit regulatorsæt kommer hjem sammen med dig eller først dukker op et par dage efter er ikke så vigtigt.
De fleste charterselskaber giver mulighed for at tilkøbe ekstra vægt – typisk 30 kg ekstra for 5-700 kroner, tur/retur. Rejsebureauerne ved nemlig godt, at sportsrejsende som fx cyklister, golfspillere, vindsurfere eller dykkere udgør en vigtig målgruppe – og gudskelov for det. Ruteselskaberne derimod er i en benhård konkurrence, og priserne holdes ofte nede ved at lade passagererne betale masser af ekstra afgifter. Mellem 10 og 30 euro pr. kilo (one way) alt efter turens længde er...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også