DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Vintervande - dykning i den kølige årstid
Snegle (både med og uden skal) ser man flere af, når ålgræsset har trukket sig lidt tilbage.
Vintervande - dykning i den kølige årstid
Vil du se blæksprutter i nordiske farvande, er chancen størst om efteråret og vinteren.
Vintervande - dykning i den kølige årstid
Hornulken bliver meget større i Østersøen end i ferskvand og den har ikke noget mod kulde.
Vintervande - dykning i den kølige årstid
Skallen (Rutilus rutilus) er normalt meget nervøs. Men om vinteren virker den mere tilnærmelig.
Vintervande - dykning i den kølige årstid
Koldt eller varmt – nat eller dag. Ulken er aktiv både året og døgnet rundt.
Vintervande - dykning i den kølige årstid
En ulk (Myoxocephalus scorpius) holder et vågent øje med næste generation.
Vintervande - dykning i den kølige årstid
Unge eksemplarer af sej (Pollachius pollachius) er betydeligt mere farvestrålende end deres grå forældre.
Vintervande - dykning i den kølige årstid
Hvis man har for travlt er det let at overse sådan en lille stenbider (Cyclopterus lumpus) blandt tangen.

Vintervande -

- dykning i den kølige årstid

Tekst og foto Jonas Andersson
Sommeren er slut, dagene er korte og vandet ser gråt og køligt ud allerede inde fra land. Men der er ingen grund til at gå i dykkehi og vente på det varme forår. Det handler bare om at klæde sig ordentligt på, indstille sin svømmehastighed til en langsommere fart og fokusere øjnene på alt det sjove, man kan se på den kølige årstid.

Den største forandring under de køligere måneder er, at sigten oftest kan være meget bedre end om sommeren. Når algeopblomstringen er væk og de værste efterårsstorme er blæst over, er der meget færre partikler, som svæver omkring i vandet.

Fiskelivet gennemgår en forandring i takt med, at temperaturen synker. Væk er de større og farvestrålende fisk som fx gylterne, men der findes alligevel farver og fisk at kigge på. Ulken som man kan se ligge og lure om sommeren, er for eksempel stadig tilbage, også under årets koldere måneder. Man finder dem på ret lavt vand, og om på natten jager de på blot få meters dybde. De benytter også lejligheden til at lege om vinteren, hvor kan man se hannen i sin parringsdragt, hvor maven og brystfinnerne bliver flot røde med hvide pletter. Senere på sæsonen bevogter han den lige så flotte røde rogn.

Fladfiskene hænger også på langt ind på vinteren, men efter et stykke tid søger de også ned til 20-30 meters dybde. Mange benytter også lejligheden til at gennemføre legen nede i dybet, så ungerne er klar, når foråret kommer. Man ser også sand- og lerkutlingen langt ind på vinteren. Den sætter altid pris på dykkere, som hvirvler lidt sand- eller mudderbund op, for der er jo altid mulighed for, at der bliver blotlagt nogle godbidder. Ung blåsej er en smuk fisk, som man ofte møder på lavt i løbet af vinteren. De unge fisk er røde og blå – altså er de meget mere farvestrålende end de grålige voksne individer.

Stenbider i skjul

Man kan finde bittesmå stenbider siddende på tangbladene om vinteren. Jeg har set dem både i december og i februar-marts. Med deres gule farve passer de godt ind i omgivelserne og de er lette at overse, hvis man svømmer lidt for hurtigt. Man kan også finde ringbuge på det lave vand blandt tangbladene. De er oftest i en størrelse fra et par centimeter op til ti centimeter.

Visse steder i Kattegat kan man om vinteren få øje på rigtige arktiske fisk, ikke mindst langs den svenske vestkyst, fx i Gullmarsfjorden. Om vinteren kommer fisken med det mærkelige navn plettet langebarn op på så lavt vand som fem meter. Det er en lille brun fisk, som ikke ser ud af meget, og som er er let at komme til at svømme forbi, men at vide, at denne fiskeart også svømmer omkring oppe i Arktis’ kolde vande, gør den jo til en ret fed opdagelse.

Normalt er rokker noget man støder på under sin dykkeferie sydpå, men vi har også rokker i Skandinavien. Tærben er en af dem, man har mulighed for at se i Kattegat. Den foretrækker koldere vand og kommer op på mere dykkebare dybder om vinteren. Især på steder, hvor saltholdigheden er høj kan man finde dem liggende på lerbunden på dybder fra 20 meter og nedad.

Kolde blæksprutter

Der er også blæksprutter i Kattegat, især langs den svenske vestkyst. De forskellige blækspruttearter foretrækker også koldere vande og kommer derfor op på lavere vand, så man har...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også