DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Penetrering af vraget bør kun ske når forholdene er optimale og med den rette uddannelse og det rette udstyr.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Kniv Vragdykning uden kniv går simpelthen ikke. Du kan let hænge fast i liner og net. Overvej at have to knive. Dels kan du komme til at sidde fast, så du ikke kan nå den ene. Og dels kan du let komme til at tabe en kniv. Mange har en større kniv i en skede på læggen og en mindre og skarpere kniv eller en saks monteret på vesten, på inflatorslangen eller sammen med instrumentkonsollen. Du bør kunne nå og kunne frigøre knivene med én hånd. Kniven bør have en såkaldt line cutter, der gør det let at skære fx fiskesnøre over.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Bøje Ved en fri opstigning er en bøje, SMB eller safety saussage, som den også kaldes, uundværlig som støtte for et sikkerheds- eller dekostop i frit vand – dvs. væk fra den etablerede opstigningsline. Samtidig markerer den dykkernes placering for mandskabet på båden. Bøjen fastgøres til linehjulet og skydes til overfladen efter at være fyldt med udblæsningsluft fra regulatoren. Nu kan du og din makker hænge på jeres stop i ro og mag, og dem på båden kan se, hvor I er og evt. følge efter, hvis der er strøm. Bøjen er rullet sammen i en lomme, når den ikke er i brug. Hvis du undervejs i dit dyk finder mindre genstande, som du vil hæve. Og hvis du har de fornødne tilladelser til at bringe genstandene til overfladen, kan du også bruge bøjen som hævesæk.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Flash En flash eller strobe, der efterlades lidt oppe ad linen, så den er synlig fra alle sider, kan gøre det meget lettere at finde tilbage til opstigningsstedet. Flashen giver et kraftigt blink med korte intervaller. En ekstra flash kan medbringes til at markere et eventuelt penetreringssted. Det gør det lettere at finde ud igen, hvis, sigten skulle være blevet ødelagt eller hvis penetreringslinen knækker. Og i tilfælde af fastsidning inde i vraget, kan dykkere, der kommer til hjælp, hurtigt identificere penetreringsstedet.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Fornemmelsen af at stige ned mod vraget langs bundtovet, giver næsten den samme kriblen i maven, uanset om du har været på vraget mange gange eller om det er dit første dyk på det.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Jonline En større gruppe af dykkere, der holder stop på den samme opstigningsline, vil let komme til at hænge i en ordentlig klump. Især hvis der er strøm, kan det være ret besværligt. En jonline (udtales: djonlajn) er en kort line, der fastgøres til opstigningslinen i den ene ende og til dykkeren i den anden. Den gør det muligt at komme lidt på afstand af linen. I sin enkleste form er en jonline blot en stump tov med en karabinhage i hver ende. Men denne model, der sidder permanent fast i mavebæltet, er lettere at have med at gøre.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Kompas Til opmålinger af vraget, til eftersøgninger på bunden og til generel navigation, er et kompas uundværligt. Dykker du på et metalskib, kan kompasset dog være lidt upålideligt. Men på skibe af træ eller andre umagnetiske materialer er der ikke de store problemer.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Lygte Ligesom med kniven, er det en god idé at medbringe to lygter. Den ene og primære kan være af cannister-typen som denne her. Batteriet er i en cylinder, der kan monteres på tanken eller i bæltet. Lygtehovedet er forbundet med et kabel og kan på denne måde være meget mindre og mere håndterligt. Du kan så have en lille backup-lygte i en lomme eller hængende i en D-ring på vesten.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Linehjul Linehjulet er helt uundværligt ved vragdykning. Dels er det en vigtig hjælp ved navigationen – både uden på og især inde i vraget. Og i tilfælde af en fri opstigning, kan du med linehjulet skyde en bøje til overfladen. Når du køber et linehjul, så start med at rulle det hele af, så du er sikker på, at linen er gjort forsvarligt fast inderst inde ved spolen. Forsigtige dykkere medbringer to linehjul, hvis det ene skulle gå i kludder. Fx et større linehjul og en mindre spole.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Sonar Der er en del elektroniske hjælpemidler på markedet, som kan hjælpe vragdykkere med navigationen tilbage til opstigningslinen. Senderen placeres under båden eller på selve nedstigningslinen. Og modtageren bæres med rundt på dykket. Nu kan du hele tiden se hvilken retning du skal svømme tilbage i. Visse modeller kan også vise afstanden retur til senderen og båden.
Vragdykning – hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?
Skriveplade Der er mange ting at holde styr på, når der skal navigeres på vraget. Derfor er det en god idé, at medbringe en skriveplade. Tegn et kort over vraget med oplysninger om spændende og farlige steder samt navigationsinformationer. Kortet er også til stor hjælp ved planlægning af flere dyk på samme vrag, og specielt til koordinering af en senere penetrering. Kortet kan rentegnes i logbogen – det er rart at have til senere brug.
1 af 11

Vragdykning

– hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag?

Tekst og foto Jesper Kjøller

Hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag? Man skulle tro, at det var ganske enkelt. Sagen er den, at vraget i sig selv kan byde på en del faremomenter. Men også det faktum, at det meste vragdykning foregår fra båd og på en vis dybde, kan være med til at komplicere det. Ikke desto mindre er vragdykning uden sammenligning den mest populære dykkeaktivitet herhjemme.

Fornemmelsen af at stige ned mod vraget langs bundtovet, giver næsten den samme kriblen i maven, uanset om du har været på vraget mange gange eller om det er dit første dyk på det. Hvor på vraget kommer vi ned? Hvordan mon sigten er? Er vraget intakt? Det er elementært spændende hver gang. Desuden udgør vraget et kunstigt rev, der hurtigt indtages af fisk og planter. Så selvom du overhovedet ikke interesserer dig for det historiske aspekt, og synes, at vrag bare er en bunke kedeligt metal, kan det alligevel være meget mere udbytterigt at dykke på vraget end ved siden af det…
Så snart du kan se omridset af vraget oppefra, så prøv at finde ud af, hvor du er på det. Kender du det i forvejen, og har du måske set et billede eller en tegning, så prøv at forestille dig vragets layout. Dels er det sjovere, når du ved, hvor du er og dels kan det hjælpe dig med at navigere.
Lige når I kommer ned, er det vigtigt, at I sikrer jer, at båden, I dykker fra, er forsvarligt fastgjort. Især hvis du og din makker er det første hold nede. Se dig omkring og find et solidt punkt, hvor båden kan gøres fast, uden at beskadige vraget. Vurder også, om sigten og vragets tilstand gør det nødvendigt at bruge et linehjul, som kan hjælpe med navigationen tilbage til opstigningsstedet. Husk at sigten kan ændre sig, så hvis du er i tvivl om det kan betale sig at bruge linehjulet, så er der ingen grund til at tvivle. Brug det. Det er under alle omstændigheder god træning.
Anvender du ikke linehjul, så se dig lidt omkring og bemærk, hvor på vraget I er. Find nogle typiske objekter, der kan hjælpe med at genkende opstigningsstedet og bemærk dybden og andre faktorer.

Farer
Når du svømmer rundt på vraget, er der en række ting, du skal være opmærksom på, da de kan udgøre en fare eller give anledning til problemer. Knuste koøjer og andet smadret glas, splintret træ eller rustne jernplader kan beskadige dit udstyr. Vær opmærksom på, hvor du placerer dine hænder og knæ og hold i det hele taget afstand til vraget.
Fiskere ved, at skibsvrag tiltrækker fisk. Derfor er der ofte både fiskeliner og garn eller trawl draperet ud over vraget. Begge dele kan medføre risiko for fastsidning. Især trawl med flydebøjer kan være lumske, da de kan stå op i frit vand og være lette at overse.
Dyk altid med en kniv, som du kan nå og kan frigøre med kun én hånd. Den skal være skarp og have en normal samt en savtakket klinge, så du kan skære eller save dig fri, hvis uheldet skulle være ude. En saks er et godt alternativ til en kniv og begge dele er endnu bedre.
Vrag, der har ligget i længere tid, kan være ustabile. Lofter kan skvatte ned, døre og luger kan falde af deres hængsler og stålplader kan vippe. Derfor er det vigtigt at bedømme vragets stabilitet. Er det forsvarligt at dykke på, eller ligner det noget, der kun står op, fordi det ikke rigtig ved til hvilken side det skal falde?
Se op med jævne mellemrum, når du...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også