DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Wild wonders of Europe – endnu et storprojekt med Magnus Lundgren
Til lands, til vands og i luften. De 69 fotografer, der deltog i Wild Wonders of Europes første projekt, måtte arbejde i meget forskellige miljøer.
Wild wonders of Europe – endnu et storprojekt med Magnus Lundgren
Magnus Lundgren er hovedforfatter på bogen Eurpoas Wilde Wasser, der i første omgang kun er udkommet i Tyskland, hvor den er udgivet i samarbejde med National Geographic.
Wild wonders of Europe – endnu et storprojekt med Magnus Lundgren
Fra de største dyr til de mindste – kaskelotter og frøer. Den europæiske natur har stor variation.
Wild wonders of Europe – endnu et storprojekt med Magnus Lundgren
Magnus Lundgren dykkede med atlantisk laks i Orkla-elven i Norge.
Wild wonders of Europe – endnu et storprojekt med Magnus Lundgren
Wild wonders of Europe – endnu et storprojekt med Magnus Lundgren

Wild wonders of Europe

– endnu et storprojekt med Magnus Lundgren

Tekst Marko Wramén
DYKs lokalredaktør Magnus Lundgren er en af Skandinaviens mest velrenommerede undervandsfotografer – også i resten af verden. Han begyndte sin karriere på DYK og arbejder blandt andet med det store internationale fotoprojekt Wild Wonders of Europe, som også fokuserer på naturen i og under vandet. Vi fik held til at mødes med ham mellem alle rejserne.

Jeg husker første gang, jeg traf Magnus Lundgren. Det var tilbage i 90’erne. Han var freelancefotograf og jeg var freelanceredaktør. Vi mødtes hjemme hos ham og kæresten i deres lejlighed i det centrale Malmø. Store æsker med diasbilleder kom på lysbordet og vi diskuterede fremtidige rejser og oplevelser.

Her måske 15 år senere sidder vi i midt køkken, bare et par blokke væk fra det sted, hvor vores første møde fandt sted. Magnus er stadig undervandsfotograf og jeg er igen redaktør på et dykkemagasin. Men så hører lighederne også op. For selv om jeg dengang mødte en begavet og ambitiøs freelancer, er han nu en veletableret og succesfuld fotoentreprenør, som er blevet belønnet med en række internationale priser for hans fotografier. To gange har han fået priser i den prestigefyldte konkurrence Wildlife Photographer of the Year, og i 2011 blev han udvalgt som European Wildlife Photographer of the Year i undervandssklassen (og han fik sølv i klassen pattedyr). Han er også en af yderst få undervandsfotografer i Skandinavien, som kan leve af at fotografere. 

Startede med foto på grundkurset

Men lad os tage det fra begyndelsen. Magnus er født i Malmø, men flyttede som femåring til Skanör, eller Andeby, som han selv kalder det. I 20-årsålderen begav han sig ud på en jordomrejse i næsten fire år, og han havde sin fars Konica-kamera med på rejsen.

– Det var der, det begyndte – jeg havde en meget stærk lyst til at tage fotos af alt det, jeg så, forklarer Magnus, og fortsætter:

– På Filippinerne tog jeg dykkercertifikat. Både jeg og min bror havde en stærk passion omkring havets gåder (min bror blev senere marinbiolog). På sidste kursusdyk lejede jeg et undervandskamera, så allerede fra begyndelsen havde jeg på fornemmelsen, at det her med undervandsfoto ville være noget for mig. Men jeg vidste naturligvis ikke, at jeg en dag ville ende som professionel undervandsfotograf.

Allerede i slutningen af 80’erne solgte han sin første reportage til DYK og så gik det slag i slag – han har været storleverandør af materiale til DYK. Han har også været med til at starte og drive dykkercentre (fx Dykterminalen i Malmø) og importfirmaet Scuba Supply. Gradvis blev det til flere og flere fotoopgaver og for seks-syv år siden  kunne han efterhånden leve helt af arbejdet med undervandsfoto. Hvad er hans opskrift på succes, ud over talent og hårdt arbejde?

– Jeg har altid forsøgt at have et visuelt perspektiv på undervandsverdenen, men ikke bare for at dokumentere den, jeg har også set det som en mere kunstnerisk udfordring i at forsøge at gengive et udsnit af det, jeg har oplevet. Desuden tror jeg, det gør en forskel, at jeg ud over at være fotograf, også er entreprenør og har det drevet min egen virksomhed.

Man kan naturligvis miste noget af gejsten, når man bliver professionel, men det rummer unægtelig også mange muligheder. Magnus og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også