DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Øst, vest hjemme bedst

– hvor er det bedst at tage kurset?

Tekst & foto: Jesper Kjøller

Dykkekurser i udlandet lokker med billige priser og kursusdyk i varmt og klart vand. Men er de lige så gode som i Danmark, og kan kurset overhovedet bruges, når du kommer hjem igen? Vi svarer på spørgsmålene og fortæller desuden om det tredje alternativ: start kurset herhjemme og gør det færdigt på ferien.

Hvis du har kørekort, kan du sikkert huske fornemmelsen af at være alene i trafikken for første gang uden din kørelærer i bilen. Men hvad nu hvis alle dine køretimer er foregået på øde landeveje uden modkørende trafik? Og dine første oplevelser på egen hånd er i en storby i myldretiden – med venstrekørsel? Mon ikke det vil opleves som lidt af en udfordring? Det er sådan du skal tænke, når du vælger, hvor du vil uddanne dig – især når det gælder grundkurser i dykning. Tager du kurset i troperne, svarer det til enkel landevejskørsel og tager du dit grundkursus i Danmark, er du klar til mere udfordrende dykning, svarende til storbykørsel i myldretiden.
Selvom kurset principielt er det samme med de samme øvelser og den samme teori, så kan der være store forskelle i måden det afvikles på. Hvis du tager et grundkursus i Danmark, lærer du at dykke med hætte, handsker, tykkere dragter og tungere blybælter. Samtidig vil forholdene formodentlig være mere udfordrende og sigten ringere. Når du sidenhen kommer til troperne, vil det hele være meget lettere at håndtere. Du er forberedt, fordi du har gennemført kursusdykkene under vanskeligere konditioner.

no problem PADIs certificeringsstatistik viser, at der alligevel er mange danskere, der tager dykkerkurser i udlandet. I 2001 blev der udstedt ca. 4.500 PADI-certifikater i Danmark og endnu flere til danskere i udlandet. Der er altså adskillige, der lokkes af de lavere kursuspriser og hurtige kurser i troperne.
Tager du dit grundkursus i Danmark, er der en lang række faktorer, der i længden sikrer dig et bedre kursus og en bedre oplevelse med din dykning bagefter. Priserne er måske højere, men det er også den eneste ulempe. Resten tæller på plussiden.
De instruktører, der arbejder med dykning i Danmark, underviser som regel i et dykkercenter, der er afhængige af, at deres elever får en god oplevelse. Tager du kurset sydpå, vil du mange steder opleve, at instruktøren er blevet ramt af en vis ligegyldighed og ’no problem’-attitude. Kunderne tager jo hjem i næste uge, og en ny gruppe kommer ned, og så begynder det forfra. De hjemlige instruktører ’risikerer’, at eleverne på grundkurset kommer igen for at tage flere kurser eller købe udstyr, og det gør en stor forskel i mentaliteten og tvinger instruktøren til at gøre et godt stykke arbejde. Desuden vil du blive undervist på dansk med dansksprogede undervisningsmaterialer. Du har mulighed for at få materialerne i god tid og se eventuelle videoer. Skulle du blive syg eller på anden måder forhindret, er det ikke en katastrofe. Du vil sikkert kunne blive overflyttet til et andet hold. Det samme gælder, hvis det viser sig, at du har problemer med nogle faser af kurset og har brug for ekstra træning. En ekstra fordel ved at tage kurset hjemme er, at du måske har mulighed for at deltage på et par rutineskabende dyk inden ferien. Med et par ekstra dyk i logbogen er du endnu bedre forberedt.

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også