DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Østlige skønheder

– fire skånske vrag

Tekst & foto: Magnus Lundgren

Det er tidligt. Egentlig alt for tidligt. Og disen gør, at Ystads havn ser meget større ud end den er. Vragdykkerbåden Stromboli ligger klar ved kajen og flittige dykkere laster hende med en mængde udrustning. Stromboli venter på at tøffe ud mod skånske dykkevande af absolut højeste kaliber. I den sydlige Østersø ligger nemlig en række dejlige damer. Store og små. Dybt og lavt. Gamle og nye. Vi har besøgt nogle af dem.

Da indlandsisen forsvandt for 12.000 år siden, var Østersøen et hav med andre konturer end i dag. Landhævningen afspærrede kontakten til andre have og Østersøen blev en midlertidig ferskvandssø. Under en senere periode med landsænkning blev den nuværende forbindelse til Nordsøen i Skagerrak dannet. I dag er Østersøen verdens største indhav med brakvand. Øverst ligger cirka fem meter ferskere vand og derunder er der et lag med en anelse saltere vand.
Den marine mangfoldighed er lav i den brakke Østersø, men det er netop fraværet af pæleormen, Teredo navalis, som har skabt forudsætninger for, at trædele kan ligge relativt intakte så længe som de gør. Så Østersøens ferske vand og begrænsede mangfoldighed er på sin vis en velsignelse for vragdykkerne. Østersøen har altid været et veltrafikeret område og havet grænser i dag op til Danmark og Sverige i vest, til Finland, Rusland, Estland, Letland og Litauen i øst, og til Polen og Tyskland mod syd.

Skånske vrag
Det anslås, at der findes omkring 2.500 vrag rundt om Skånes kyst, men der er mange, som påstår, at det antal kan være i underkanten. Det er i hvert fald sikkert, at vragtætheden langs kystlinjen er imponerende og der ligger mange uopdagede vrag og venter. De fire vrag, vi bestemte os for at dykke på langs den skånske kyst er egentlig bare en dråbe i havet.
Vi ville dykke på nogle af Skånes mest populære vrag, der kan nås på dagture og som ikke ligger dybere end 40 meter. Det blev til et begyndervrag, et ret nyt forlis på den skånske vestkyst og to klassiske østersøvrag.
Generelt kan man sige, at vragdykningen langs den mere eksponerede sydskånske kyst holder absolut højeste klasse og dertil kommer, at man ofte er velsignet med rigtig god sigt. Den negative side, er at sydkysten er ret vejrfølsom. Per-Erik på Stromboli plejer at spøge med, at de dykker indenskærs, når de dykker mellem kysten og Bornholm, som er den eneste ø langs hele kysten. Skånes vestkyst mod Øresund side er mindre vejrafhængig, men her er sigtforholdene ofte dårligere.

Ufortjent dårligt rygte
På den ene side må vragdykkerne ofte finde sig i meget kritik og anklager som vragplyndrere, kobensdykkere eller skrotsamlere. Dette ry er stærkt overdrevet og næsten alle vragdykkere er seriøse, sikkerhedsbevidste, vidende og ansvarlige dykkere, som det er en fornøjelse at dykke med. På den anden side så bliver værdien af de fund, der af og til gøres ofte overdrevet og overvurderet. Det er med til at skabe en lidt en kunstig skattekammerfornemmelse.
På vragdykkerbåden Stromboli finder man en ro, der passer fint til de lidt mere krævende dyk i Østersøen. Vi træffer Mattias og Peter, som har dykket sammen ganske længe og de taler sig varme, om at de snart skal af sted på et grottedykkerkurs i Mexico. Det er sjovt at møde vidende, passionerede og seriøse dykkere, som stadig har det sjovt, når de dykker. Mattias, som lader til at have dykket på de fleste vrag...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også