DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Praksis  Praxis
10 nærgående spørgsmål – du skal stille din tek-instruktør
10 nærgående spørgsmål – du skal stille din tek-instruktør
1 af 1

10 nærgående spørgsmål

– du skal stille din tek-instruktør

Tekst og foto Jesper Kjøller
Det er altid vigtigt at være omhyggelig, når du vælger dykkerinstruktør, men det gælder især i forbindelse med teknisk dykning. Men hvilke spørgsmål skal du stille, inden du beslutter dig for en instruktør, og hvordan kan du være sikker på at træffe det rigtige valg? Vi giver dig listen over de nærgående spørgsmål, der vil sikre dig den bedste og mest troværdige uddannelse.

Når du begynder at bevæge dig op på det uddannelsesniveau, som teknisk dykning kræver, så er relationen mellem instruktør afgørende vigtig – den nærmer sig et mentor-forhold. Instruktøren skal ikke blot slavisk følge en manual og nogle kursusstandarder – han lærer fra sig ved at dele ud af sin egen erfaring og ved at gå foran med gode eksempler. Og at dele ud af egen erfaring, kræver sjovt nok, at instruktøren har erfaring! Ikke bare med undervisning, men med teknisk dykning uden for kursussammenhæng – helst på et eller flere niveauer højere end undervisningen finder sted på.

For at afdække hvilken instruktør – og dermed også hvilken organisation – der bedst matcher dine behov, krav, ønsker og forventninger til din tekniske dykkeuddannelse, er her nogle spørgsmål, du kan stille for at afdække instruktørens kompetence, erfaring, færdigheder og holdninger. Disse spørgsmål vil samtidig belyse en række generelle aspekter af kurset, der kan være gode at have styr på, inden du tilmelder dig.

En instruktør, der kan svare fyldestgørende på alle 10 spørgsmål findes næppe.

Spørgsmålene er heller ikke sort/hvide, men kan hver især være med til at give et dækkende helhedsbillede. 

1. Hvor længe har du undervist?

Jo længere en instruktør har undervist i dykning, jo mere har han oplevet og jo bedre vil han være rustet til at håndtere de forskellige udfordringer, der opstår undervejs i kurset. Det er også et tegn på en grundlæggende dykkepassion, hvis instruktøren har været beskæftiget længe med dykning. 

På den anden side skal man ikke undervurdere nyere instruktørers entusiasme. Mange nyuddannede instruktører, der lige har bestået deres instruktøreksamen, performer glimrende. Desuden har stort set alle tek-instruktører mindst en del år bag sig som almindelige dykkerinstruktører, inden de begynder med instruktion i teknisk dykning.

2. Hvor mange elever har du undervist på dette niveau?

Mange af dem, der underviser i dykning, gør det i deres fritid på freelancebasis. Selv om du ikke nødvendigvis skal gå uden om freelanceinstruktører, bare fordi de ikke er fuldtidsbeskæftigede med dykning, skal du på den anden side heller ikke antage, at de har certificeret hundredevis af elever, bare fordi de har været i branchen i fx fem år. 

3. Hvor mange elever bliver vi på kurset?

Ofte kan kursusprisen holdes nede, hvis der er mange elever på holdet, men du vil selvsagt ikke få så meget opmærksomhed på et stort hold. På den anden side er eneundervisning heller ikke særlig realistisk – dine færdigheder skal jo indgå i en sammenhæng med andre dykkere på samme niveau. Vi dykker normalt aldrig mere end to eller tre sammen i virkeligheden – større teams bliver i praksis inddelt i mindre to- eller tremandsteams, så tag et kursus med et lavt instruktør/elev-forholdstal, så undervisningen bliver mest realistisk og udbytterig, men undgå kurser...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Læs også