DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Alexander Mustard – om kunsten at kunne sige nej
Alexander Mustard – om kunsten at kunne sige nej
Alexander Mustard – om kunsten at kunne sige nej
Alex Mustard vil hellere tage billeder af typiske dykkesituationer, fremfor de mere traditionelle billeder, hvor dykkeren poserer for fotografen.

Alexander Mustard

– om kunsten at kunne sige nej

tekst Fredrik Isakson
Det går godt for marinbiologen Alex Mustard. Han er 31 år gammel og anses allerede for at være en af verdens bedste uv-fotografer. Sidste år vandt han BBC Wildlife Photographer of the Year, og i år udgav han sin første bog. Han savner hele tiden flere timer i døgnet og mener samtidigt, at vi dykkere fokuserer alt for meget på sikkerhed og teknik og helt glemmer at ha’ det sjovt.

 Alex Mustard er i dag 31 år, har dykket siden 1986 og bor i South Hampton. Han har to børn og en kæreste.
– Lige når du er begyndt at dykke, overvældes du af farve og form. Alt er fantastisk. Når du er faldet lidt til ro, begynder du at se detaljer. De mindre ting begynder at fange interessen, og det prøver jeg at fange i mine billeder, siger Alex.
Som fotograf vil Alex give billedet yderligere en dimension. Det skal ikke bare være smukt og fuld af farve, det skal også berette en historie. I den netop udgivne bog ”The Art Of Diving”, som Alex har lavet sammen med Nick Hanna, er der billeder, som undfanger fisk i deres mest intime stunder.
– Jeg tror, at de fleste dykkere har set lignende ting på revet, men uden at forstå, hvad der sker for øjnene af dem. Hvis jeg forklarer det for dem, så får billedet og oplevelsen en helt anden dimension. Forståelse kan skabe en ekstra værdi, siger Alex.

Foretrækker varme vande
– Når jeg er hjemme, så er jeg mest sammen med mine børn. Jeg dykker næsten aldrig hjemme længere, for dykningen er i dag først og fremmest drevet af min fotointeresse. Det bliver derfor næsten udelukkende til tropisk dykning. Koncentrationen bliver mere intens, hvis jeg rejser væk for at tage billeder. Dykketiden bliver for kort i forhold til anstrengelsen, når man tager af sted for at dykke herhjemme. En dykkedag giver måske en eller to effektive dykketimer. Men hvis jeg tager af sted på en koncentreret uge, får jeg masser af tid i vandet.
Han havde sit mest mindeværdige dyk i 2003 på Cayman-øerne, hvor han var vidne til koralrevets massegydning – coral spawning.
– Problemet var bare, at ingen tidligere havde kunnet regne ud hvor og hvornår det ville ske. To forskellige hold havde tidligere på året været der og troet, at de havde ramt det rigtige tidspunkt, men de havde været uheldige. Jeg havde lavet nogle nye kalkulationer ud fra min viden om strøm, temperatur og vandbevægelser, beretter Alex.
Med sine nye beregninger i bagagen, begav han sig ud for at se om det passede.
– Vi blev belønnet med en fantastisk forestilling. Hele revet eksploderede i et skummende forplantningsorgie. Siden da har vi kunnet gentage forsøget ved hele ti forskellige lejligheder og da givet andre muligheder for at opleve fænomenet. Hvert eneste af den slags dyk er helt specielle, fordi vi mennesker må tilpasse os naturens tidsplan.
– Det der er spændende med denne forskning, er at jeg får mulighed for at studere biologiske systemer, som ligger så langt væk fra de menneskelige, at de lige så godt kunne være overjordiske. Det er som at studere livet på en anden planet.
Helhjertet satsning
Alex Mustard satser nu helt og holdent på at leve af det, han tjener som undervandsfotograf. Han er blevet publiceret i masser af magasiner over hele verden. Netop nu arbejder han og Nick Hanna intensivt på at markedsføre den nye bog. I oktober 2005 vandt Alex i kategorien bedste dyreportræt i BBC Wildlife...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også