DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Båddykning – sikre og fornøjelige ture i mindre fartøjer
En kop varm kaffe smager ikke bedre end ude på havet. Læg mærke til, hvordan udstyret flyder på ydersiden af båden. Det giver mere plads i overfladeintervallet.
Båddykning – sikre og fornøjelige ture i mindre fartøjer
Sørg for, at ekstra dykkkerflasker bliver gjort ordentligt fast inden afgang.
Båddykning - Sikre og fornøjelige ture i mindre fartøjer
Navigations- og kommunikationsudstyr er vigtige instrumenter ved sikker båddykning. Her er en kortplotter med integreret ekkolod, og en VHF-radio indstillet på kanal 16.
Båddykning – sikre og fornøjelige ture i mindre fartøjer
Læs dykkkerudstyret i samme rækkefølge som dykkerne kommer til at sidde i båden og dyk derefter i den rækkefølge. Så undgår I en masse unødvendige omrokeringer.
Båddykning – sikre og fornøjelige ture i mindre fartøjer
Medbring altid nødvendigt sikkerhedsudstyr samt lidt værktøj og reservedele.
Båddykning – sikre og fornøjelige ture i mindre fartøjer
For at skabe mere plads i båden mellem dykkene, så kan man fastgøre dykkerudstyret i korte reb med karbinhager på ydersiden af båden.
Båddykning – sikre og fornøjelige ture i mindre fartøjer
Førsthjælpskasse, nødraketter, værktøj, kastline med mere er placeret direkte under førersædet.

Båddykning

– Sikre og fornøjelige ture i mindre fartøjer

Tekst og foto Mattias Sellin
Størrelsen har som bekendt en vis betydning – i hvert fald, når det gælder dykkebåde. Desværre koster store og luksuriøse både en mindre formue. Men små både kan sagtens gøre det – især hvis du følger de råd, vi kommer med i denne artikel.

Havet, bølgerne og den friske havluft bidrager til at stimulere lykkeendorfinerne i vore hjerner, også hos os dykkere. At få mulighed for at komme ud på havet og ned under overfladen, kan på nogle få timer vende fornemmelsen af en stresset arbejdsuge til en sand lykkerus. At dykke fra en båd kræver dog mere planlægning og flere forberedelser, især når vi benytter mindre både. Og det kan sommetider være lidt af en udfordring at få al den obligatoriske udrustning med, plus det ekstraudstyr, som er krævet til selve dykkeaktiviteten.

Obligatorisk udrustning

Det findes udrustning som altid bør medbringes i en båd. Det kan fx være brandslukker, øser, kompas, redningsveste med mere. En lille værktøjskasse og ekstra sikringer til motoren anbefales også stærkt. Alt som er følsomt over for fugt, bør opbevares i vandtætte æsker eller poser. Det kan fx være tændstikker, nødraketter og toiletpapir. En almindelig tiliters spand er et andet godt hjælpemiddel. Den kan fungere både til opbevaring af anker og line, men også som drivanker i en nødsituation. Skulle du få et uventet motorstop, så bind 15-20 meter line i spanden, og kast anordningen i vandet. Drivankeret vil skabe en modstand i vandet, som får båden drejet op mod bølgerne, i stedet for at ligge og krænge sidelæns. 

Når man er langt ude på havet, er det ikke sjovt at opdage, at maskeremmen er knækket, eller at man mangler en O-ring til førstetrinnet. Tag derfor altid en lille kasse med dykkerelaterede reservedele med. Derudover så skal du naturligvis altid have et ordentligt dykkerflag med, og helst også en oxybox, hvis det er muligt. Hvis du har tænkt dig at anvende båden til natdyk, så skal du desuden tænke på korrekt lanterneføring og belysning, som oplyser dykkerflaget. 

Organiseret og sikker båddykning kræver relativt meget udrustning. Heldigvis tager det meste ikke så meget plads, men det gør en stor forskel, både for trivsel og for tryghed om bord.

Plast, aluminium eller gummi

Det findes mange forskellige meninger, om hvilken bådmodel, som er bedst egnet til dykning. Nogle af disse meninger er lige lov fasttømrede. Personligt så synes jeg, at der findes fordele og ulemper med alle typer af småbåde. Rent generelt så vil jeg ikke anbefale en plastbåd, da disse fartøjer kræver mere vedligeholdelse og ikke tåler helt som meget som eksempelvis aluminiumsbåde. Dykning er en ganske hårdhændet aktivitet for både, så forbered dig på en kraftig slitage. Min personlige favorit er RIB’en. Disse fartøjer kendetegnes af gode lastegenskaber og de ligger godt i vandet, da deres solide skrog i glasfiber eller plastik giver stivhed i fartretningen og pontonerne skaber sideværts stabilitet, hvilket er perfekt, når man skal i vandet og op i båden igen. En ulempe ved en RIB, er at den ikke har så stor en overflade på dørken, hvilket gør, at stuvningen af alt udrustningen bliver lidt mere bøvlet. Mange RIB’s har desuden...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også