DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
The Airplane må være et af Caribiens mærkeligste dykkesteder. Flyvraget er i god stand og byder på ukomplicerede penetreringsmuligheder.
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
Antilla er Caribiens største vrag. Desværre er hun så gammel, at man ikke længere må lave dybere penetreringer af skroget.
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
Polygon-kuffertfisk (Acanthostracion polygonius), et glimrende eksempel på de fantastiske farver og former, som livet under overfladen kan antage.
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
Dykkestedet Sharon’s Serenity på Klein Bonaire er et godt valg, hvis man vil opleve smukke farver og store rørsvampe.
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
Her finder man årsagen til Arubas berømmelse som ferieø – de lange hvide strande. De to træer på Eagle Beach er næsten blevet varemærker for Aruba.
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
Det tidligere smugelfartøj Hilma Hooker levede et hårdt liv til det sidste. Nu udgør hun et af Bonaires bedste dyk.
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
Fragtskibet Jane Sea hviler på 28 meters dybde. Her undersøger en dykker hendes mægtige skruer, som er smukt bevoksede.
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
Halvdelen af Arubas omkring tyve dykkersteder består af vrag. Et af de smukkeste er det 75 meter lange fragtfartøj Jane Sea.
Fra A til B – dykning i sydlige Caribien
Det er ikke bare blandt dykkere, at Bonaire er blevet kendt rundt om i verden. Alle, der er interesserede i windsurfing ved, at Lac Bay på den sydøstlige del af Bonaire har fantastiske forudsætninger.

Fra A til B

– dykning i sydlige Caribien

Tekst og foto: Martin Örnroth

Aruba og Bonaire er to små øer, der er omgivet af det varme vand i det sydlige Caribien. Begge er lige så flade som moderlandet Holland, og begge tilbyder dykning til deres besøgende. Men der hører ligheden også op. De to destinationer har nemlig valgt meget forskellige måder at lokke turister til netop deres del af det Caribiske Hav. For at finde ud af, hvilken ø, der passer dig bedst, lavede vi en tur fra A til B. I løbet af ti intensive dage besøgte vi otte dykkercentre og to meget forskellige øer.

ARUBA

Havde det ikke været for motorlarmen, så tror jeg, at man havde kunnet høre, hvordan mit hjerte nærmest lavede et tog et hop af glæde, da dykkeguiden spurgte:
– Would you like to dive on the submarine?
Wow, tænkte jeg stille for mig selv. Jeg vidste, at Aruba havde mange vrag blandt sine ca. tyve dykkesteder, men et vrag af en ubåd – det havde jeg helt overset. Mens jeg klandrede mig selv for dette hul i min research, kom en af gæsterne, en amerikaner i 60-årsalderen, hen til mig. Hun havde antagelig set mit tænksomme ansigt og troede, at jeg var urolig inden dykket.
– The sub is an easy dive. Pretty shallow, around 40-50 feet and if you get bored with the sub you always have the corals.
Jeg takkede for tipset og fortalte, at jeg nok ville blive ved ubåden, så længe luften rakte. For mit indre blik passerede alle mulige tænkelige billedvinkler og kameraindstillinger revy. Hvor intakt var vraget? Er hun fra anden verdenskrig? Ligger hun på kølen? Mine overvejelser blev afbrudt, da guiden oplyste, at vi kunne begynde at tage udstyr på og gøre os klar. Vi ville være fremme på dykkestedet om fem minutter. Og når vi kom frem, skulle vi kontakte ubåden for at fortælle, at der ville være dykkere i området …
Hvis jeg havde set ud som et spørgsmålstegn tidligere, så var det intet mod, hvordan jeg så ud nu. ­– Ehhhh, kan du lige tage det sidste igen? Hvad mener du med at kontakte ubåden? Hvis besætningen er i live, så kan vraget næppe være fra anden verdenskrig, konstaterede jeg tørt for mig selv. Det viste sig snart, at the Submarine er en kommerciel turistubåd, som plasker omkring i området og fremviser Arubas undervandsverden for 500 kroner pr. tur.
OK, skidt med det, tænker jeg. Ny plan. Jeg har aldrig dykket på en ”fungerende” ubåd, så det kan måske blive et sjovt dyk alligevel. Det bliver dog til én eneste lang venten. I 45 minutter hører vi den højfrekvente propel, der lyder omtrent som en ubådstorpedo på film, men vi får aldrig øje på selve ubåden. Måske var det, fordi ubådskaptajnen ikke stolede på os? Inden dykket havde vi nemlig højt og helligt måtte love divemasteren ikke at moone passagererne i ubåden. Det var åbenbart sket før, og det havde gjort samarbejdet mellem ubådsoperatøren og dykkercenteret noget anstrengt.

Antilla
Der er altså ikke ubådsvrag i vandet omkring Aruba, men omtrent ti andre vrag. Det mest kendte af disse er Antilla. Meget af berømmelsen kommer sig af, at hun er Caribiens længste vrag med sine 122 meter, men også, at hun ligger i behagelig afstand fra de nærliggende hoteller. De dybeste dele hviler på 17 meters dybde, og de laveste når hele vejen op til overfladen. Det gør Antilla til et spændende dyk for alle erfaringsniveauer, uanset om du er snorkler eller dykker. Tidligere kunne man penetrere dele af vraget, men efter orkanen Omar drog nord om Aruba i 2008, tog den gamle dame skade. Dele af strukturen...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også