DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Bedst i vest – guide til den svenske vestkyst
I det klare grønne vand finder man noget af Sveriges mest interessante grøntsagsdykning.
Bedst i vest – guide til den svenske vestkyst
Eremitkrebsen ses ofte på Veskysten og er et populært fotomotiv.
Bedst i vest – guide til den svenske vestkyst
Sønellikens mund næsten gløder i blitzlyset. Der er skønhed over alt.
Bedst i vest – guide til den svenske vestkyst
Smukke klipper i yderskærgården, herligt røde søpindsvin og søsole. Vestkystdykning i en nøddeskal.
Bedst i vest – guide til den svenske vestkyst
”Smögenbryggan” er meget populær blandt turister. I sommermånederne er her fuldt med folk.
Bedst i vest – guide til den svenske vestkyst
Solnedgangen ved vestkysten kan somme tider være helt magisk!
Bedst i vest – guide til den svenske vestkyst
Stor i kæften? Havkarussen er nysgerrig og kan komme rigtigt tæt på hvis du forholder dig rolig.

Bedst i vest

– guide til den svenske vestkyst

Tekst og foto Stefan Beskow
At alle, som er interesseret af naturdyk i Sverige søger mod Vestkysten er ikke så mærkeligt. Farvandet ud for Bohuslän er landets i særklasse mest artsrige. Dette skyldes for en stor del, at havstrømme fører saltere vand fra Nordsøen og Atlanterhavet med sig, hvilket gavner mangfoldigheden. Antallet af dyr og vækster som du kan se med det blotte øje er næsten 1.900, mens der i Stockholms skærgård er færre end 100. Og så er det jo let at forstå, at naturdykningen her slår det meste i Sverige!

Populariteten når det gælder dykning kan blandt andet ses i, at der findes dykkecentre repræsenteret i mange af byerne langs den bohuslänske kust. Vi har besøgt en håndfuld af dem for at se hvad Bedstkysten har at tilbyde.
Vejret er et kapitel for sig og ofte er det her at det blæser mest i landet, men det lykkes som regel at finde steder til dykning alligevel. Dog er det ikke hver gang, at du kommer yderst ud i skærgården. Trods lejlighedsvise blæsende dage er sigten ofte ganske god og normalt plejer man at have i al fald 10 meters sigt. Naturligvis er der afvigelser, og du kan have både bedre og værre sigt. Selv har jeg oplevet alt fra et par ynkelige meter til næsten 20 meters sigt i dette farvand. Dykning er muligt hele året, hvis du har det rette udstyr. Mange af dykkercentrene som findes her, holder dog lukket i vintermånederne fra november til og med marts. Den absolutte højsæson er juli og august, hvor det vil være klogt at booke i god tid inden, for at være sikker på at få plads på bådturene, særligt i weekenderne. Afhængigt af hvilken årstid du dykker, kan du forvente at se et varieret dyreliv. Fiskelivet er mest intenst om sommeren og i det tidlige efterår. Her er også krebsdyr som taskekrabbe og hummer meget talrige. Sigten plejer ofte at være bedst efterår, vinter og forår, men kan som altid variere meget. Vandtemperaturen er behageligst (især når du dykker med våddragt) fra midten af juni til midten af september. Min personlige favoritsæson er foråret. Det skyldes at mange vinteraktive arter er talrige (fx nøgensnegle), sigten er ofte gode og dykkecentrene har ikke alt for travlt, så stemningen er rolig og afslappet.
Her følger en lille oversigt over nogle lokaliteter langs den Bohuslänske kyst, som alle er kendt for god dykning. Listen har ikke til formål at dække rub og stub. Der findes flere dykkeområder, som ikke er kommet med i denne guide, med lige så gode forudsætninger for dykning som de beskrevne områder.

Ellös – Orust’s perle
Ellös ligger på Orusts nordlige del og er med sine 1.000 indbyggere desuden kommunens største industriby. Tidligere var sildefiskeriet en betydningsfuld indtægtskilde, men i dag er den ikke lige så dominerende. Derimod ligger her nu et af landets største værfter for fritidsbåde. Som så mange andre vestkystbyer blomstrer Ellös op i sommermånederne og befolkningstallet er her betydeligt større end normalt. Meget handler om vand når man besøger Ellös. Dykker du ikke, kan du padle i kajak eller hvorfor ikke tage dig en svømmetur uden våddragten på (ikke for de kuldskære!). Er du lidt til kultur findes der et par museer i Orust og desuden en hel del fortidslevn, hvor det mest kendte er Hagadösen, som med sine 6000 år faktisk har en alder som er sammenlignelig med Ægyptens pyramider.

Signaturdyk for Ellös
Med sin placering råder Ellös over et dykkeområde som strækker sig fra de ydre...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også