Befriet fra stolen
Handicapdykning er ved at blive et populært alternativ til andre handicapsportsgrene som fx volleyball og kørestolsræs. Det kræver dog instruktører, der kan varetage den handicappede dykkers særlige forudsætninger og behov. Vi har været med på IAHDs handicapinstruktørkursus.
Blind? Lam? Døv?
Selv om man har et handicap, kan man sagtens lære den fantastiske undervandsverden at kende. Påstanden om, at alle kan lære at dykke, kommer virkelig til sin ret, når det gælder dykning for handicappede. Og når man har overvundet de problemer, som et handicap medfører, kan den handicappede få en meget større oplevelse end den ikke-handicappede dykker.
– Hvis du er bundet til en kørestol, vil du opleve det som en enorm befrielse at slippe for den. Sådan oplevede jeg det selv, lyder det fra næstformanden International Association of Handicapped Divers (IAHD), Fraser Bathgate. Han er selv en af pionererne inden for handicapdykningen, og han ser dagligt eksempler på de oplevelser, som handicappede kan få i vandet.
– Hos os er selve overvindelsen af handicappet med til at give endnu en dimension til dykningen, som ikke-handicappede dykkere i sagens natur aldrig oplever, siger han.
Fraser Bathgate var kok og fritidsinstruktør i klatring, da han kom ud for en ulykke, og blev delvist lam i benene. Det var starten på en årelang depression, som først sluttede, da en af hans venner lokkede ham med på et dyk. Siden har han været hooked på dykning.
Fraser Bathgate bruger i dag al sin tid på at rejse kloden tynd i en kamp for at skabe bedre og sikre dykning for handicappede – uanset deres handicap. Det gør han via IAHD, hvor han ud over at være næstformand, også er ansvarlig for de fleste af organisationens uddannelsesprogrammer.
Makkeren bliver hjælper
Dykning for handicappede tager udgangspunkt i den enkeltes konkrete handicap. En instruktør vurderer konkret hvordan handicappet kan udgøre et problem for dykningen – og så fokuserer man på at overvinde problemerne på en fornuftig og forsvarlig måde.
På den måde medfører dykning med en handicappet, at makkeren tit er en særligt uddannet hjælper, som hjælper den handicappede til at klare sig under vandet. Alt efter hvor store problemer handicappet giver dykkeren, kan man også være flere i vandet for at hjælpe. En af grundreglerne i handicapdykning er, at man under vandet kun har én hovedopgave. Hvis der er flere store opgaver, så skal der flere hjælpere til.
Hjælperen skal fx assistere en bevægelseshandicappet med at holde balancen i vandet, en blind med at være hans ”øjne” – og hvis der er tale om en psykisk udviklingshæmmet person, skal man holde ekstra øje med sikkerheden og instrumenterne – bare for en sikkerheds skyld.
Dykning er billigt
Dykning er en af de billigste aktive sportsgrene for handicappede. Selvfølgelig er det behageligt, hvis man har lidt specialudstyr – måske en specialsyet våddragt – men som udgangspunkt bruger man det samme udstyr som alle andre dykkere, og det gør sporten helt utrolig billig sammenlignet med andre handicap-sportsgrene. I mange sportsgrene, som fx...