DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Big Boy - Mit møde med en brugde
Når man møder en haj af denne størrelse, må man hele tiden minde sig selv om, at den kun spiser plankton – samtidig med, at man forsøger at ignorere det indre lydspor fra Jaws.
Big Boy - Mit møde med en brugde
Brugden skred værdigt forbi mig – så nær, at jeg kunne have klappet den. I stedet holdt jeg kameraet frem i strakte arme og fyrede det ene af skud af efter det andet.

Big Boy

- Mit møde med en brugde

Af Gavin Parsons
I ti år gjorde jeg alt for at få opfyldt en livsdrøm. Årene gik ét efter ét. Skuffelsen over, at det ikke lykkedes blev større og større. Men det skulle vise sig, at denne sommer blev anderledes end de ni foregående. Endelig lykkedes det at få en brugde, verdens næststørste fisk, inden for synsvidde og skudhold.

Der er to fisk, der gør et særligt indtryk. Den ene skal vi rejse til tropiske områder for at få se – hvalhajen. Den anden lever tættere på nordiske breddegrader – brugden findes nemlig hyppigt ved Englands kyster.

Brugden eller basking shark har stået højest på min ønskeliste så langt tilbage, jeg kan mindes. Jagten begyndte for alvor for ti år siden. Men jeg havde ingen anelse om, hvordan jeg skulle bære mig ad. Det startede som en idé, men blev snart til en besættelse, der næsten drev mig til vanvid.

Jeg vidste ikke hvem, jeg skulle spørge til råds. Heller ikke hvor jeg skulle tage hen. Jeg ringede til nogle bådskippere. De sagde alle sammen omtrent det samme: Vi ser dem af og til. Men man ved aldrig i forvejen hvor eller hvornår. Ikke det mest opmuntrende... 

Andet år havde jeg leget Sherlock Holmes en smule. Derfor vidste jeg, at jeg burde koncentrere mig om Cornwall. Men dér kendte jeg heller ingen, jeg kunne spørge til råds. Jeg lavede omfattende research om brugden. Informationerne viste sig at være temmelig magre. Jeg begyndte at spekulere på, om nogen andre overhovedet var klar over, at brugden eksisterer! Det drejer sig faktisk om verdenshavenes næststørste fisk. Den kan vokse til samme længde og vægt som en ordinær bybus. Brugden lever udelukkende af plankton. Den er de tempererede haves svar på den tropiske hvalhaj. Helt frem til blot nogle få år siden var arten praktisk taget uudforsket. Hvor tilbringer den vinteren? Hvordan formerer den sig? Hvilken udbredelse har den? Hvor stor er bestanden? Videnskaben havde ingen svar. 

Algeblomstring

Man har foretaget satellitsporing via sendere på nogle mærkede eksemplarer. Derfra ved vi, at brugden især lever i farvandene omkring England. Bestanden følger deres byttedyr ud på dybere vand om vinteren. Maj og juni er bedste tidspunkt at få brugden se. I en to-ugers periode optræder de ganske hyppigt – nærmere bestemt under forårets første algeopblomstring.

Min interesse var nu vakt for alvor. Men ingen syntes at vide en dyt om brugden. Alle, der havde været heldige at se den ude på havet, var lige så meget ekspert, som marinbiologerne. Alligevel har der været brugde i fangstområder ud for Firth of Clyde i det vestlige Skotland, ved Hebriderne og omkring Shetlandsøerne. Og desuden i nærheden af Achill i det vestlige Irland. 

Fjerde og femte år var jeg tvunget til at arbejde under algeopblomstringen. Vejret afgør hvornår opblomstringen optræder og det eksakte tidspunkt er helt uforudsigeligt. Det sjette år havde jeg chancen. Jeg rejste til Isle of Man. Den lille ø midt i det Irske hav, virker som en magnet på brugder. Jeg var fuld af forventning. Rejsen var ikke ligefrem billig. Flybillet, bådleje og hotelregning gav tilsammen en net sum og jeg fik bedrøveligt lidt for pengene. Jeg fik dog faktisk set mit livs første brugde. Men den var lille og virkede ikke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet