DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Birgitte Gjøtz – under overfladen
Keramikeren Birgitte Gjøtz Petersen henter sin inspiration fra biologiens verden og især fra plante- og dyrelivet under vandet.
Birgitte Gjøtz – under overfladen
Birgitte trækker stadig på sine oplevelser i Rødehavet, når hun formgiver sin keramik.
Birgitte Gjøtz – under overfladen
Birgitte trækker stadig på sine oplevelser i Rødehavet, når hun formgiver sin keramik.
Birgitte Gjøtz – under overfladen
Birgitte trækker stadig på sine oplevelser i Rødehavet, når hun formgiver sin keramik.

Birgitte Gjøtz

– under overfladen

Tekst: Cecilia Vanman
Ildkoral, viftekoral, hjernekoral, salatkoral og broccolikoral. Der er koral i alle størrelser og udformninger lige meget hvorhen man kigger. Imellem dem sidder søanemoner med så smidige og smygende tentakler, at man må grave al sin selvbeherskelse frem, for ikke at stryge hånden over dem. Op mod hundrede nøgensnegle er stimlet sammen ved siden af hemmelighedsfulde huler i korallerne. Deres indre er beskyttet af flere tusinde søpindsvinpigge, som barrikaderer indgangene...

Det lyder som den ultimative dykkeoplevelse for koralrevsfanatikere med en dråbe af noget uvirkeligt. Som en rapport fra et uberørt undervandsparadis af den sjældne slags, som kun sande opdagelsesrejsende får lov at opleve. Situationen er dog en helt anden. Jeg står i en villakælder på Sydlangeland, mens solen forsøger at finde vej igennem grå skyer på en gennemsnitlig vinterdag. Men det føles slet ikke sådan. Jeg har det som om, jeg lige har brudt overfladen fra et eksotisk dyk, efter keramiker Birgitte Gjøtz Petersen har vist mig rundt i sit værksted. Birgitte henter sin inspiration fra biologiens verden og især fra plante- og dyrelivet under vandet. Det er derfor, jeg kan genkende noget i alle hendes værker fra mine dykkeoplevelser.

Inspiration fra havet
Den autodidakte kunstner Birgitte begyndte først at arbejde i ler under et højskoleophold. Egentlig havde hun fokus på tøjdesign og valgte sidefaget med ler for sjov og fornøjelsens skyld, som hun udtrykker det. Men der var noget over leret, der gjorde, at hun hurtigt kastede sig ud i flere projekter.
– Jeg kunne simpelthen ikke lade være. Materialet fængede mig totalt. Jeg kunne mærke en interesse, der kom lige fra hjertet.
Men præcis hvor inspirationen til det hele kom fra, var Birgitte ikke klar over, før en veninde fik skulpturerne at se.
– Det ligner da fuldstændig noget fra et koralrev af en slags. Inspirationen må da komme fra en eksotisk undervandsverden, gør den ikke?, spurgte veninden. Selvom Birgitte ikke havde arbejdet bevidst med temaer fra havet, gik det op for hende, at veninden havde ret.
– Der kunne ikke være nogen tvivl om det. Da jeg tænkte nærmere over det, vidste jeg da også godt, hvor alle de ideer dukkede op fra. Siden har jeg heller ikke kunnet løbe fra, at det er min store interesse for formerne i havet og biologien, der driver mit arbejde med leret.

Nysgerrighed på livet
Birgitte er oprindeligt fra Skive, og bor blandt rullende bakker og grønne omgivelser på Langeland med sin mand og tre børn i aldrene et, fire og seks år. Tre rollinger kan jo nemt udfylde en mors tid, og selvom Birgitte stadig er vild med dykning, er det ikke det, hun har allermest tid til. For derfor at forstå, hvordan Birgitte bliver ved med finde inspiration i havet, må vi hoppe 24 år tilbage i tiden. Da var hun en 17-årig gymnasiepige med en stor nysgerrighed på livet og nye ting. Birgitte tog derfor en beslutning, der dengang og hendes alder taget i betragtning, var forholdsvis usædvanlig – hun ville lære at dykke.
– Dengang var dykning jo slet ikke så udbredt som i dag, og der var ikke specielt mange piger i klubberne. Så jeg meldte mig ind i Sallingsund Sportsdykkerklub, som jo stadig eksisterer, for at lære det hele. Det lykkedes og jeg blev student og sportsdykker på næsten samme tid. Men jeg nåede faktisk kun at få ét enkelt dyk herhjemme, før jeg susede af sted til Israel for at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også