DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Caribien - Aruba, Bonaire og Curaçao
Caribien - Aruba, Bonaire og Curaçao
Caribien - Aruba, Bonaire og Curaçao
Caribien - Aruba, Bonaire og Curaçao
Caribien - Aruba, Bonaire og Curaçao
Caribien - Aruba, Bonaire og Curaçao
Caribien - Aruba, Bonaire og Curaçao
Caribien - Aruba, Bonaire og Curaçao

Caribien

- Aruba, Bonaire og Curaçao

Af Gavin Parsons
Langt nede i det sydlige Caribien ligger de Hollandske Antiller. Den mindste af de tre ABC-øer hedder Aruba. Øen er mindre kendt for sin dykning end Bonaire og Curaçao. Med sit ørkenagtige landskab er den blevet favoritdestination for nygifte par på bryllupsrejse. Dykkestederne ligger spredt rundt om øen. Vragene varierer fra flyvemaskiner på lavt vand til dybtliggende fartøjer. Alle er i god stand. De er dækkede af bægerkoraller og svampe og er omgivet af store fiskestimer.

Størst af dem alle er Antilla. Faktum er, at hun med sine 125 meter er Caribiens næststørste vrag. Det tyske lastfartøj havnede i blokade under anden verdenskrig og blev holdt tilbage i havnen af de hollandske tropper. Frem for at overgive sig, åbnede man bundproppen og lod hende synke. I dag hviler hun på relativt lavt vand, men er gået i to dele. 

Levningerne efter Jane C er et kunstigt rev på cirka 20 meters dybde. Dette vrag er måske det mest udfordrende. Skroget er helt dækket af levende organismer, omgivet af barracudaer og et mylder af alskens småfisk der danser i strømmen. Måske Arubas allersmukkeste vrag.

Lockheed Electran i Arashi Bay ligger på lavt vand. Flyet er hjem for forskellige tropiske fisk. En anden mulighed for dig der vil dykke på flyvrag er Sonestra Airplanes. Her blev to fly sænket af regeringen for at aflaste de naturlige rev. 

Dykningen er uden problemer og der er masser at se på. Netop dette er nøglen til ABC-dykningen. Nem dykning men også smuk og varieret. Vragene og revene er nok til at holde en dykker fuldt beskæftiget i mindst en uge. 

Bonaire

Øen gjorde i sin tid stranddykning populær igen. I mange år har Bonaire været storfavorit blandt amerikanske dykkerne. Lej lidt udrustning og en bil, køb et kort, betal 25 dollar i parkafgift og gå i gang. Alle de cirka 60 steder for stranddyk er markerede med gule nummererede sten. Og det tilsvarende nummer findes så på kortet. 

Nogle dykkere synes at det er mere bekvemt at hoppe i fra en båd. Og selv både er der sørget for. Øens mest berømte dykkecenter er Captain Don’s Habitat. Her er man fortaler for ”dykning i total frihed”. Den slags dykning er her mulig som ingen andre steder. 

Dykkestederne ligger med jævn afstand rundt om hele øen – inklusive dens hovedstad. Nogle er husrev ud for turistområder. Lad dig ikke afskrække af det. Hele kysten er naturfredningsområde ned til 60 meters dybde. Den har været beskyttet i årtier. Centrene er omhyggelige med at lære gæsterne om god dykkepraksis. Flertallet af dykkesteder har næsten uberørte koralformationer at vise frem. 

Det mest besøgte dykkested ligger næsten midt i byen – nemlig molen i Kralendijk. Pælene under kajen er et af de mest fotograferede motiver i hele Caribien. Det er overraskende så overgroede pælene er med alskens livsformer. Dykkerne kommer ofte her sent på eftermiddagen eller før et natdyk. Ved Salt Pier på øens anden side er der sjældent så mange dykkere. Dette sted er også et besøg værd. 

Udenfor det tæt bebyggede område findes berømte dykkesteder såsom vraget efter Hilma Hooker. Skroget ligger på siden på 18 meters dybde og er dækket af orangefarvede bægerkoraller. Svømmeturen fra stranden er temmelig lang. Derfor har en del af dykkecentrene Hilma på programmet som båddyk. For de mere erfarne dykkere findes Red Slave lige i nærheden. Stedet er kendt for sine stærke strømme, tætte fiskestimer og enorme krukkeformede...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også