DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Close up på Gozo – makroperspektiv
Gozos berømte Azure Window, hvor et af øens bedste dyk finder sted.
Close up på Gozo – makroperspektiv
Gammel fæstning ved indgangen til Xlendi Bay.
Close up på Gozo – makroperspektiv
En søhest ligger på lur for at fange bytte i nærheden af Blue Hole.R Bægerkorallerne pryder alle klippeudspring og tag i hver eneste grotte. RW Nøgensneglen Flabellina pedata ernærer sig på hydroider. Her på vraget efter Karwela. W En nøgensnegl, som lystrer det latinske navn Elysia timida ved Blue Hole.
Close up på Gozo – makroperspektiv
En ung middelhavsmuræne ved stranden på vej ud og ind til Karwela.
Close up på Gozo – makroperspektiv
Nøgensneglen Flabellina pedata ernærer sig på hydroider. Her på vraget efter Karwela.
Close up på Gozo – makroperspektiv
En nøgensnegl, som lystrer det latinske navn Elysia timida ved Blue Hole.
Close up på Gozo – makroperspektiv
Bægerkorallerne pryder alle klippeudspring og tag i hver eneste grotte.

Close up på Gozo

– makroperspektiv

Af Gavin Parsons

Det maltesiske ørige er omringet af dykkevand, som holder meget høj klasse. Oftest er det vragene, som kommer til at stå i centrum for opmærksomheden – af naturlige årsager. Men denne gang vender vi blikket mod den lille ø Gozo. Med 105 mm-objektivet højt hævet afsøger vi bunden efter de mindste indbyggere.

Den lille Elysia timida er let at overse. Denne nøgensnegl er grøn og hvid, og ikke større end en fingernegl. Af en eller anden grund fangede den lille skabning alligevel mit blik. Den kravlede over en sten i nærheden af Blue Hole – et af de berømte dykkesteder på Gozo. Med mit 105-millimeter makroobjektiv fik jeg et godt billede af den – men samtidigt fik jeg en idé.
Gozo er en maltesisk ø. Den er kendt for imponerende klippeformationer og dybe huller. Dykkesteder som Inland Sea, Blue Hole, Azure Window og Reqqa Point er berømte for deres storslåede scenerier. Vragene på øens sydlige side er også store trækplastre, eftersom de er lettilgængelige og står kølret på havbunden. Disse lækkerier på Gozo er der skrevet meget om, så det er ikke nødvendigt at gøre det en gang til her. Men havet omkring øen gemmer også på hemmeligheder – småkryb, som mange overser. Vi fjerner altså blikket fra de vide perspektiver og vender det ned mod bunden, hvor vi søger efter Gozos lilleputter! Elysia timida (nøgensnegle har ofte ikke deres navne på andet sprog end latin) er en af mange af disse vidunderlige, men gemte og glemte væsener i Gozos vande. Blandt nøgensnegleentusiaster er den køn på en ganske ordinær måde – man går ikke ligefrem i ekstase over den.

En supermodel
Talrige trin længere oppe på ekstaseskalaen finder vi Flabellina lineata. Den skiller sig ud fra mængden som en supermodel i et freak show. Man skal dog lede nøje efter den. De fleste eksemplarer er så små, at man let overser dem. Det gælder især, hvis de lever på dækket af et vrag, hvor der også står en VW og konkurrerer om opmærksomheden, som tilfældet er med Karwela, en af Gozos seneste vrag-attraktioner. Hun blev sænket i 2006 ud for stranden ved Ix-Xat L-Ahmar. Den nærmeste nabo er vraget Cominoland, som blev sænket samtidigt. Jeg var dog ikke så interesseret i vragene, men mere i, hvad der levede på dem. Jeg dykkede med Moby Divers og ifølge guiderne på centret havde Karwela en hel koloni af nøgensnegle, som levede på rælingerne rundt om dækket.
Vraget ligger på omkring 35 meter, kun en kort svømmetur fra stranden. De fleste dyk rundt om øen er stranddyk. Vi kom ned ved stævnen, og jeg fik øje på åbningen til landgangen, der var blevet udpeget som et godt sted at søge. Efterhånden som jeg kom nærmere, kunne jeg ane glimt af lysende lilla, der kom fra en Flabellina pedata. De fleste vragdykkere havde nok slet ikke engang lagt mærke til den!
Sneglen guffede bittesmå hydroider i sig, som levede i algelaget på rælingen. Hydroider er søanemoner i miniaturestørrelse. Når nøgensneglene sluger dem, bevarer de deres nældeceller, som gør dem uspiselige. Det er det, de prøver at signalere med deres flamboyante farver. Ligesom hos farvestrålende insekter sender kulørerne budskabet: Kig alt hvad du ønsker, men du er selv ude om det, hvis du spiser mig.

Vend stenene
Længere nede på vraget passerede jeg ting og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også